Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорн. консп. МЕВ МН.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
862.72 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КАФЕДРА МІЖНАРОДНОЇ ЕКОНОМІКИ

Опорний конспект лекцій

з курсу

“Міжнародні економічні відносини”

для студентів денної та заочної форми навчання

зі спеціальностей 6.050201 „Менеджмент організацій”,

6.050206 „Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності”

Харків 2004

Передмова

У світі нараховується понад 200 самостійних країн, певним чином пов’язаних різноманітнішими міжнародними відносинами, що вимагає зіставлення або узгодження їхніх дій, прийняття спільних рішень. Для цього необхідні спеціальні знання у сфері міжнародної економіки та міжнародних економічних відносин. У зв’язку з цим вивчення дисципліни ”Міжнародні економічні відносини” є актуальним. Мета такого курсу – опанування теоретичних основ та набуття навичок аналізу процесів і тенденцій у галузі міждержавного економічного спілкування.

Актуальність проблеми та динаміка міждержавних стосунків вимагають швидкого реагування на всі зміни у світовому господарстві, поглибленого вивчення їх причин та наслідків.

Пропонований опорний конспект складається з трьох модулів (розділів), які містять 11 тем. В опорному конспекті в скороченому вигляді розглянуто основні поняття та категорії курсу „Міжнародні економічні відносини”, проаналізовано економічні відносини та дії економічних законів на міжнародному рівні, а також розглянуто основи зовнішньоторговельної, валютно-кредитної та виробничо-інвестиційної політики.

Навчальна дисципліна “Міжнародні економічні відносини” орієнтована на вивчення системи міжнародної економічної діяльності, а також на розвиток у студентів навичок аналізу зовнішньоекономічної політики України у процесі інтеграції її у сучасні світогосподарскі структури.

Об’єктивна необхідність вимагає поступової, неухильної інтеграції економіки України до системи міжнародного поділу праці, світових інтеграційних процесів. Тому знання майбутніми фахівцями теоретичних основ та особливостей міжнародних економічних відносин сприятиме формуванню надійних зовнішньоекономічних зв’язків України з іншими країнами світу.

Завдання для самостійної роботи

Найменування тем курсу

Обсяг, годин, д/в [з/в]

Форми самостійної роботи

Методи контролю

1

2

3

4

Процеси інтернаціоналізації та особливості сучасних світогосподарських зв’язків.

5 [8]

Опрацювання лекційного матеріалу, підготовка до семінарського заняття та тестування, підготовка питань до ділової гри. Самостійне вивчення понять: фактори виробництва, типи факторів виробництва, економічні інтереси, економічні закони, світовий ринок, характерні риси світового ринку, основні сектори економічної діяльності, система опису причинно-наслідкових зв’яз-ків у макроекономіці та міжнародній економіці, види макроекономічних рахунків, міжна-родні елементи внутрішніх секторів економіки [1], [3], [4], [13].

Вибіркове опитуван-ня, ділова гра, тестування

Середовище розвитку міжнародних економічних відносин.

5 [8]

Опрацювання лекційного матеріалу, підготовка до семінарського заняття, підготовка питань до ділової гри. Самостійне вивчення питань щодо економічних досягнень окремих найбільш розвинутих країн (США, Японія, Західна Європа, Австралія, ін.), ролі іноземного капіталу в економіці країн, що розвиваються, характеристики еко-номіки нафтовидобувних арабських країн, результатів індустріалізації країн Азійського регіону, моделей системних реформ у внутрішній та зовнішній сферах перехідних економік, показників економічної децентралізації країн з перехідною економікою [1], [4], [12].

Вибіркове опитуван-ня, ділова гра

Моделі розвитку міжнародних економічних відносин.

5 [8]

Опрацювання лекційного матеріалу, підготовка до семінарського заняття та тестування, підготовка питань до ділової гри. Самостійне вивчення

Вибіркове опитуван-ня, ділова гра,

1

2

3

4

понять: тип МПП, міжнародний поділ факторів виробництва, теорії міжнародної торгівлі та їх сутність, переваги та недоліки країн у зв’язку з торгівлею, [1], [3], [4], [12]. Розв’язання ситуаційних завдань та криптограм [13, с. 17-23, 33].

тестування

Міжнародна торгівля в умовах глобалізації МЕВ.

5 [8]

Опрацювання лекційного матеріалу, підготовка до семінарського заняття та тестування, підготовка питань до ділової гри. Самостійне вивчення понять: форми державного регулю-вання міжнародної торгівлі, аргументи на користь протекціоніз-му, демпінг, режим найбільшого сприяння, дискримінація, послуги, теорії торгівлі послугами, туристи, мандрівники [1], [3], [4], [12]. Письмове розв’язання питань кейсів „ДІСНЕЙЛЕНД за кордоном”, „Торгівля ШРІ-ЛАНКИ”. Розв’язан-ня ситуаційних завдань та криптограм [13, с. 54, 63-71, 80, 132, 147-149, 205].

Вибіркове опитуван-ня, ділова гра, тестування

письмове розв’язан-ня питань кейсів

Міжнародна трудова міграція.

5 [8]

Опрацювання лекційного матеріалу, підготовка до семінарського заняття та тестування, підготовка питань до ділової гри. Самостійне вивчення історико-економічних аспектів міжнародних переміщень населення, попиту та пропозиції робочої сили на світовому ринку праці, "Конвенції ООН про статус біжен-ців" та документів, прийнятих Радою Європи, особливостей міграційної політики США, Канади, Австралії, законами України, що регулюють міграційні процеси [3], [4], [12]. Розв’язання ситуаційних завдань та криптограми [13, с. 179-190].

Вибіркове опитуван-ня, ділова гра, тестування

Міжнародна інвестиційна діяльність.

5 [8]

Опрацювання лекційного матеріалу, підготовка до семінарського заняття та тестування, підготовка питань до ділової гри. Самостійне ознайом-

Вибіркове опитуван-ня, ділова гра,

1

2

3

4

лення з міждержавними угодами про взаємний захист і заохочення інвестицій, економічним механіз-мом руху капіталу, позитивними та негативними наслідками вивозу капіталу для країн-учасниць проце-су, географією руху капіталу, категорією інвестиційного клімату в системі вивозу капіталу, причинами періодичності світової кризи заборгованості, практикою реструк-туризації боргів з боку іноземних інвесторів, напрямками поліпшення інвестиційного клімату в Україні [1], [3], [4], [12]. Письмове розв’язання питань кейсу „Іноземні капіталовкладення в нерухомість США”. Розв’язання ситуаційних завдань та криптограми [13, с. 157-164, 173-174].

тестуванняписьмове

розв’язан-ня питань кейсу

Світова валютна система.

5 [8]

Опрацювання лекційного матеріалу, підготовка до семінарського заняття та тестування. Самостійне вивчення питань: макроекономічні передумо-ви переходу до конвертації національної валюти, внутрішня та зовнішня конвертованість валюти, механізм регулювання валютних курсів у рамках ЄС, порядок встановлення курсу євро, порядок здійснення нагляду за викорис-танням критеріїв конвергенції країнами-членами ЄЕВС, основні параметри валютного коридору, рівноважний валютний курс та його визначення, порядок адаптації валютного курсу в умовах різних систем валютних курсів [1], [3], [4], [12]. Письмове розв’язання питань кейсів „Мексиканське песо”, ”Закордонні подорожі та перипетії з валютними курсами Хаберта Стейна”. Розв’язання ситуаційних завдань та криптограм [13, с. 231-236, 245, 253-258, 268].

Вибіркове опитуван-ня, тестування письмове розв’язан-ня

питань кейсів

1

2

3

4

Міжнародні валютно-фінансові відносини та баланси міжнародних розрахунків.

5 [8]

Опрацювання лекційного матеріалу, підготовка до семінарського заняття та тестування. Самостійне визначення категорій: економічна територія країни, резиденти, нерезиденти, система подвійного запису, актив, пасив, дебет, кредит, трансферти, деривативи, джерела інформації для складання платіжного балансу, рахунки платіжного балансу, причини неминучості пропусків і помилок в балансі, сальдо платіжного балансу, чистий баланс, дефіцит та методи регу-лювання платіжного балансу, міжнародні розрахунки та їх особливості, особливості інкасо, акредитиву, переказу в розрахун-ках за експортовані та імпортовані товари (роботи, послуги) [1], [3], [4], [12]. Розв’язання ситуаційних завдань та криптограм [13, с. 292-298, 306].

Вибіркове опитуван-ня, тестування

Міжнародні валютно-кредитні відносини.

5 [10]

Опрацювання лекційного матеріалу, підготовка до семінарського занят-тя, підготовка питань до ділової гри. Самостійне вивчення питань щодо укладання угод про надання кредиту, переваг та недоліків кредитних операцій, порівняльної характеристики нестандартних форм кредитування, їх переваг та недоліків [3], [29]. Письмове розв’язання питань кейсу „Гіпотетичний сценарій краху” та криптограми [13, с. 318-321, 330].

Вибіркове опитуван-ня, ділова гра, письмове розв’язан-ня питань кейсу

Концепція створення вільних економічних зон

4 [8]

Опрацювання лекційного матеріалу, підготовка до семінарського заняття та тестування, підготовка питань до ділової гри. Самостійне вивчення питань щодо закономірностей розвитку спеціальних (вільних) економічних зон у світі, історії створення ВЕЗ [1], [3], [4], [12]. Письмове розв’язання питань кейсу

Вибіркове опитуван-ня, ділова гра, тестування

письмове розв’язан-ня питань кейсу

1

2

3

4

„FORD” у Європі – перші кроки”. Розв’язання ситуаційних завдань та криптограми [13, с. 213-217].

Розвиток міжнародної економічної інтеграції.

5 [10]

Опрацювання лекційного матеріалу, підготовка до семінарського заняття та тестування, підготовка питань до ділової гри. Самостійне вивчення питань щодо критеріїв оцінки інтеграції під кутом зору створення вільної від обмежень системи міжнародної торгівлі, типів економічних ефектів при створенні митного союзу, основних форм регіональної економічної інтеграції, характеристики товарних угод, що впливають на міжнародний бізнес [1], [3], [4], [12]. Розв’язання ситуаційних завдань та криптограми [13, с. 223].

Вибіркове опитуван-ня, ділова гра, тестування