Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право соціального забезпечення.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.3 Mб
Скачать

12.7. Державні допомоги особам, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській аес

Важливою ланкою системи соціального захисту є державні допомоги особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Серед цих допомог необхідно виділити два їх види залежно від суб'єкта, який має на них право. Це — допомоги дітям та їхнім батькам, які постраждали внаслідок Чорнобильської аварії, а також допомоги та компенсації особам, які постраждали внаслідок цієї техногенної катастрофи.

До першої групи належать допомоги та компенсації, які виплачуються дітям та їхнім батькам, які віднесені до категорій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

421

Розділ 12. Державні соціальні допомоги_________________________________

Крім допомог потерпілим дітям та їхнім батькам, законодавством також передбачено виплата допомог та компенсацій особам, які віднесені до постраждалих осіб внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Серед них потрібно виділити компенсації громадянам за майно, втрачене у зв'язку з евакуацією, відселенням або самостійним переселенням. Такими є, зокрема:

1)  грошова компенсація у повному розмірі вартості жилих, дачних, садових будинків, гаражів, господарських будівель та споруд, яка здійснюється за цінами, встановленими на момент припинення права власності;

2) вартість сільськогосподарських тварин, що підлягають вимушеному забою з причини підвищеного радіоактивного забруднення, яка відшкодовується органами державного страхування в повному розмірі за страховими документами;

3)  вартість плодоягідних насаджень, посівів та незастра-хованих сільськогосподарських тварин;

4) вартість домашнього майна, яке за ступенем радіоактивного забруднення не може бути перевезено на нове місце проживання, за фактичною вартістю з урахуванням зносу, яка визначається органами місцевого самоврядування;

5)  витрати на влаштування місць загального користування садово-городніх товариств у сумі сплачених цільових внесків або за оцінкою Бюро технічної інвентаризації;

6) грошова компенсація у повному розмірі за цінами, встановленими на момент звернення щодо неї, громадянам, які не проживали на територіях радіоактивного забруднення, але одержали у спадщину майно (жилі, дачні, садові будинки, гаражі, господарські будівлі та споруди), яке не може бути перевезено із зазначених територій.

Компенсації за майно, втрачене у зв'язку з евакуацією, відселенням або самостійним переселенням, надаються один раз.

Крім вказаних допомог громадянам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення, виплачується щомісячна грошова допомога у зв'язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та особистого підсобного господарства в таких розмірах:

424

______12.7. Державні допомоги особам, які постраждали внаслідок аварії...

— у зоні посиленого радіоекологічного контролю — ЗО % від мінімальної заробітної плати;

— у зоні гарантованого добровільного відселення — 40 % від мінімальної заробітної плати;

—  у зоні безумовного (обов'язкового) відселення — 50 % від мінімальної заробітної плати.

Особам, які стали інвалідами внаслідок Чоронобильської катастрофи, виплачуються також допомоги за шкоду, заподіяну здоров'ю.

Відповідно до Закону України «Про статус та соціальний захист осіб, які постраждали внаслідок Чоронобильської катастрофи», одноразова компенсація учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, та сім'ям, які втратили годувальника з числа осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та смерть яких пов'язана з Чорнобильською катастрофою, виплачується в таких розмірах:

— інвалідам І групи — 60 мінімальних заробітних плат;

— інвалідам II групи — 45 мінімальних заробітних плат;

— інвалідам III групи — ЗО мінімальних заробітних плат;

— дітям-інвалідам — 10 мінімальних заробітних плат;

—  сім'ям, які втратили годувальника, — 60 мінімальних заробітних плат;

— батькам померлого — ЗО мінімальних заробітних плат. У разі встановлення інвалідності вищої групи інвалідам

виплачується різниця у компенсаціях.

Виплата здійснюється виходячи із розміру мінімальної заробітної плати, яка склалася на момент встановлення інвалідності чи втрати годувальника. Порядок виплати вказаної допомоги регулюється положенням затвердженим Міністерством України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи1.

1 Наказ Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи «Про затвердження Положення про порядок виплати одноразової компенсації за шкоду, заподіяну здоров'ю, особам, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, та сім'ям за втрату годувальника від 31 грудня 1996 р. № 28 // Офіційний вісник України. — 1997. — № 15. — Ст. 83.

425

Розділ 12. Державні соціальні допомоги_________________________________

Вказаним категоріям виплачується також щорічна допомога на оздоровлення:

— інвалідам І і II груп — 5 мінімальних заробітних плат;

— інвалідам III групи, дітям-інвалідам — 4 мінімальні заробітні плати;

—   учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 2 категорії — 5 мінімальних заробітних плат;

—  учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 3 категорії — 3 мінімальні заробітні плати;

— кожній дитині, яка втратила внаслідок Чорнобильської катастрофи одного з батьків, — 3 мінімальні заробітні плати;

— евакуйованим із зони відчуження у 1986 р., включаючи дітей, — 3 мінімальні заробітні плати.

Щорічна допомога на оздоровлення виплачується громадянам за місцем їх проживання органами соціального захисту населення. У разі виникнення права на щорічну допомогу з різних підстав надається одна з них, за вибором особи.

Розмір мінімальної заробітної плати визначається на момент виплати.

Законодавством передбачено також здійснення доплати громадянам, які працюють на територіях радіоактивного забруднення:

— у зоні безумовного (обов'язкового) відселення — 3 мінімальні заробітні плати;

— у зоні гарантованого добровільного відселення — 2 мінімальні заробітні плати;

— у зоні посиленого радіоекологічного контролю — 1 мінімальна заробітна плата.