Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mysql__ukr_54_22.12.10.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
667.65 Кб
Скачать

Видалення полів і таблиць. Оператор drop

Видалити поле можна командою ALTER. Наприклад, видалити поле email з таблиці clients можна командою:

ALTER TABLE clients DROP email;

А видалити таблицю ще простіше:

DROP clients;

Відключення від субд

Використовуючи запит DISCONNECT, можна відключитися від використовуваної бази даних, а потім, використовуючи запит CONNECT, підключитися до іншої бази даних. У деяких серверах SQL запит DISCONNECT не працює, а замість CONNECT застосовується запит USE.

При використанні PHP для відключення від сервера MySQL існує функція _close(), а для підключення до сервера MySQL використовується функція mysql_connect(). Ці функції будуть докладніше розглянуті в наступних розділах.

3 Розробка й редагування бд за допомогою phpmyadmin

3.1 Створення бд і таблиць за допомогою phpMyAdmin.

Робота з базою даних у режимі командного рядка вимагає певних навичок і знань. Набагато зручніше створювати й редагувати БД за допомогою спеціальних програм оболонок для mysql. Найбільш відома з них phpMyAdmin. Програма має інтуїтивно зрозумілий інтерфейс і проста в освоєнні. Для того, щоб запустити phpMyAdmin, необхідно спочатку запустити DENWERR, потім відкрити браузер і в командному рядку набрати http://localhost/Tools/phpmyadmin/. Відкриється стартова сторінка програми:

Рис. 3.1 - Стартова сторінка phpMyAdmin

На лівій панелі в списку, що виникає, вибирається база даних, з якою збираємося працювати. Праворуч - інструменти для створення нової бази даних. Наприклад, створимо базу даних library. У текстовому полі Создать новую БД набираємо library. У списку Сравнения вибираємо cp1251_general_ci і натискаємо Создать.

Рис. 3.2 - Діалогове вікно створення нової БД

База даних створена. У верхній частині правої панелі відображається SQL-Запит для створення БД, що згенерував phpMyAdmin.

У нижній частині правої панелі представлені інструменти для створення таблиць. Для створення таблиці необхідно вказати ім'я таблиці, кількість полів і натиснути кнопку Пошел. У наступному вікні необхідно прописати назви полів, тип полів, атрибути та ін. Створимо таблицю book з такими полями:

inv - інвентарний номер;

autor - автор книги;

nazv - назва книги;

izdat - видавництво;

gorod - місто видання;

year - рік видання;

price - вартість книги.

Рис. 3.3 - Створення структури таблиці

У правій частині - кнопки для налаштування атрибутів і редагування властивостей обраних полів.

Тепер заповнимо таблицю відповідними записами. Для цього натискаємо кнопку Вставить й у вікні, що відкрилося, прописуємо значення полів для таблиці. У цьому вікні можна заповнити відразу два рядки таблиці. Після заповнення полів натискаємо кнопку Обзор для перегляду сформованої таблиці.

Рис. 3.4 - Перегляд таблиці

Заповнювати таблиці можна й іншим шляхом, підготувавши інформацію в текстових файлах, а потім імпортувати їх. Для цього в основному меню треба вибрати Структура, а потім в нижній частині вікна, що з'явилося, натиснути Вставить текстовые файлы в таблицю та дотримуватись подальших інструкцій.

Аналогічно створюємо таблицю reader (читачі) з інформацією про читачів:

n_bil - номер квитка;

fio - прізвище, ім'я, по батькові;

addres - адреса;

tel - телефон;

і таблицю abonement (абонемент) з інформацією про видані книги

inv - інвентарний номер;

n_bil - номер читацького квитка;

data_vid – дата видачі;

data_vozvr – дата повернення.

Можна встановити зв'язок між таблицями, скориставшись інструментом Связанный вид у вікні Структура. Так, таблиці Book і abonement зв'язуємо по полю inv, а таблиці reader і abonement - по полю n_bil.

За необхідності можна зробити оновлення, видалення, перейменування й інші операції для таблиць і полів, скориставшись відповідними опціями меню й інструментами.

PhpMyAdmin дозволяє протестувати запити на вибірку даних і інші SQL-запити. Для цього треба скористатися елементами меню Поиск і SQL. Наприклад, знайдемо книги, які випущені видавництвом «Питер» після 2000 року. Для цього вибираємо меню Поиск і формуємо бланк запиту

Рис. 3.5 - Вікно формування запиту

Результати виконання запиту показані на рис. 3.6.

Рис. 3.6 - Результат виконання запиту

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]