Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mos-full-lecs.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
1.71 Mб
Скачать
  1. Призначення та використання утиліти PsFile

Команда «net file» виводить на екран список файлів, відкритих іншими комп'ютерами в системі, в якій виконується дана команда, однак вона усікаємо довгі імена шляхів і не дозволяє переглядати ці дані для віддалених систем. Службова програма PsFile з інтерфейсом командного рядка виводить на екран список файлів системи, які відкриті віддалено, а також дозволяє закривати відкриті файли по імені або за ідентифікатором файлу.

  1. Призначення та використання утиліти ShareEnum

При вирішенні питань безпеки комп'ютерних мереж під управлінням операційних систем Windows NT/2000/XP загальних файлових ресурсів часто не приділяється належна увага. Системи безпеки часто мають характерний недолік, пов'язаний з тим, що користувачі надають загальний доступ до файлових ресурсів, не забезпечує достатнього рівня захисту, що дозволяє не мають відповідних прав користувачам переглядати конфіденційні файли. В системі немає вбудованих засобів для формування списків видимих в мережі спільних ресурсів із зазначенням їх параметрів безпеки, але програма ShareEnum заповнює цю прогалину і дозволяє блокувати загальні файлові ресурси мережі.

При запуску програми ShareEnum виконується сканування всіх комп'ютерів, що входять в доступні їй домени, і відображається список загальних файлових ресурсів і ресурсів друку, а також їх параметри безпеки. Для цього програма використовує функції формування списків протоколу NetBIOS. Так як тільки адміністратор домену має можливість переглядати всі мережеві ресурси, програма ShareEnum найбільш ефективна в разі її запуску з обліковим записом адміністратора домену.

  1. Disk Usage (DU)

Програма Du (disk usage) виводить відомості про використання дискового простору у вказаному каталозі. За умовчанням вона виконує рекурсивний перегляд каталозі і зазначає його загальний розмір, а також розмір його підкаталогів.

Мережна операційна система (ОС) – це пакет програм, що забезпечує реалізацію та управління мережею, дає змогу клієнтам користуватись мережним сервісом.

Однорангові мережі дають змогу кожному вузлу мережі одночасно виступати в ролі сервера та клієнта.

Процес — мінімальний програмний об'єкт, що володіє власними системними ресурсами (запущена програма).

Контекст процесу - значення лічильника команд, регістри, ресурси, що використовуються ОС, та інше

Потоки управління - це основна одиниця розпаралелення в Windows.

Потік виконання - це незалежний потік управління обчисленнями який має свій лічильник команд та свій стан регістрів.

Драйвер (англ. driver) - це комп'ютерна програма, за допомогою якої інша програма (зазвичай операційна система) Отримує доступ до апаратного забезпечення деякого пристрою.

Файлова система - це частина ОС призначена для зручної організації та представлення даних, що зберігаються у зовнішніх пристроях пам’яті.

Каталог – це файл, який містить системну інформацію про файли і каталоги, які входять в цей каталог.

Принцип організації ОКМ – використання одними вузлами мережні ресурси інших вузлів.

Мережні операційні системи (2010)

План-конспект лекцій (Частина 2)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]