Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Використання даних природничих і технічних наук....doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
168.96 Кб
Скачать

Лекційне заняття 5. Особливості використання спеціальних знань, наукових методів і технічних засобів у суді

Умови процесуальної діяльності суду, можливості і межі застосування криміналістичних та інших наукових методів при дослідженні окремих обставин і речових доказів у ході розгляду кримінальних і цивільних справ.

Види наукових методів і технічних засобів, що можуть застосовуватись під час судового розгляду справ (засоби відтворення певних явищ, виявлення ознак речових доказів тощо).

Особливості застосування спеціальних знань при проведенні окремих судових дій (огляд місця події і речових доказів, судовий експеримент тощо).

Роль спеціалістів і експертів при проведенні судових дій і дослідженні обставин справи і речових доказів. Оформлення результатів застосування криміналістичних та інших наукових методів, технічних засобів і криміналістичних знань під час судового слідства.

Питання для самостійної роботи:

1.Види науково-технічних засобів, що можуть застосовуватися під час судового розгляду справи.

2. Практична реалізація можливостей криміналістичних та інших наукових методів, технічних засобів і криміналістичних знань під час судового слідства.

Форма контролю – усне опитування.

Лекційне заняття 6. Особливості застосування спеціальних знань, наукових методів і технічних засобів експертом-криміналістом під час дослідження речових доказів

Види спеціальних знань експертів-криміналістів та їх спеціалізація при проведенні експертиз. Поняття і методологічні основи судової експертології. Експертологія в системі наукових знань види криміналістичних експертних досліджень.

Тотожність як фізичний стан матеріальних об’єктів. Співвідношення поняття тотожність, подібність і групова (родова) належність матеріальних об’єктів. Поняття ідентифікації як процесу, завдання і спеціального методу криміналістичного дослідження.

Характеристика видів об’єктів ідентифікаційного дослідження (об’єкти з відносно стійкими ознаками зовнішньої будови, матеріали і речовини в різних агрегатних станах). Завдання та рівні окремих видів ідентифікаційних криміналістичних досліджень.

Ознаки, що використовуються в ідентифікаційних криміналістичних дослідженнях для встановлення тотожності, групової належності та спільності джерела походження досліджуваних об’єктів. Поняття ідентифікаційної сукупності ознак, ідентифікаційного поля і періоду при експертному дослідженні окремих об’єктів. Межі криміналістичного дослідження окремих груп об’єктів при вирішенні питань про тотожність, групову належність і спільність джерела походження.

Характеристика методів і спеціальних криміналістичних методик, що застосовуються при ідентифікаційних дослідженнях окремих видів об’єктів.

Наукові та правові умови застосування методів і технічних засобів при ідентифікаційних дослідженнях.

Упізнання осіб і предметів за ознаками зовнішності як різновид ідентифікаційного дослідження і процесуальна дія.

Поняття неідентифікаційних досліджень у криміналістичній літературі та експертній практиці. Види криміналістичних неідентифікаційних досліджень речових доказів. Завдання неідентифікаційних досліджень окремих видів об’єктів. Методи і технічні засоби, що використовуються в експертній практиці при неідентифікаційних дослідженнях.

Роль експерименту та експериментальних зразків при ідентифікаційних і неідентифікаційних дослідженнях речових доказів.

Поняття і процесуальне значення похідних речових доказів. Процесуальні та криміналістичні питання використання в криміналістичній експертизі математичних методів при дослідженні окремих видів об’єктів (сліди рук, ніг, почерку, фотознімки осіб і речей тощо). Застосування методів моделювання при криміналістичних дослідженнях речових доказів. Проблеми використання методів кібернетики та ЕОМ в криміналістичній літературі.

Питання для самостійної роботи:

  1. Судова експертологія як наука: її предмет і метод.

  2. Поняття та види експертних досліджень.

  3. Види експериментальних зразків, що використовуються при дослідженні речових доказів.

Форма контролю – усне опитування.