Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Домашня робота з політології.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
35.43 Кб
Скачать

Тема 7. Світові політико-ідеологічні доктрини

Еволюція і основні тенденції розвитку сучасних суспільно-політичних течій.

Консерватизм як напрям у західній політології і як політична течія. Е. Берк - фундатор консерватизму. Неоконсерватизм. Концепції неоконсерватизму. Проблеми свободи, рівності, влади, держави, демократії в конструкціях сучасних консерваторів.

Класичний лібералізм. Б. Констант, І. Бентам - ідеологи буржуазного лібералізму. Неолібералізм. Кейнсіанство. Теорія конвергенції Дж. Гелбрейта. Концепція «постіндустріального суспільства» Д. Белла. Концепція інформаційного суспільства З. Бжезинського і О. Тоффлера.

Політична ідеологія націонал-соціалізму. Ідеологічні витоки німецького націонал-соціалізму. Проект тоталітарної політичної влади.

Соціалізм і сучасна соціал-демократія. Марксистська концепція соціалізму. Соціал-демократична концепція соціалізму Концепція «демократичного соціалізму» Е. Бернштейна. Концепція якості життя. Концепція самоврядного соціалізму. Концепція економічної (промислової) демократії.

Контрольні питання і завдання до теми:

1.З'ясуйте причини появи ідеологій. Які чинники впливають на формування певної ідеології в межах конкретної країни?

2. Які характерні ознаки неоконсерватизму і неолібералізму? У чому проявляється зближення між неоконсерватизмом і неолібералізмом?

3. У чому полягає різниця структури цінностей класичного лібералізму та неоліберализму? Консерватизму та неоконсерватизму?

4. Що нового з'явилося в ідеологічній політиці світу з появою неоконсерватизму та неолібералізму?

5. У чому суть політичної доктрини соціал-демократичного руху?

5. Чи є перспективи у неофашизму в постсоціалістичних країнах?

Тема 8. Політика як суспільне явище.

Політика як об'єкт дослідження політології. Сутність політики як суспільного явища. Багатоманітність визначень політики. Макс Вебер про політику як покликання і професію. Походження політики. Структура політики: політичні відносини, політична свідомість, політична організація. Функції політики.

Роль політики в суспільному розвитку. Політика і інші сфери суспільного життя. Політика і економіка. Політика і мораль. Політика і право. Політика і культура. Політика і релігія. Політика і засоби масової інформації. Політика і екологія.

Суб'єкти політики. Індивід як суб'єкт політики. Права людини. «Загальна декларація прав людини». Права, свободи і обов'язки громадян України. Соціальні групи як суб'єкти політики. Нація як суб'єкт політики. Держава як суб'єкт політики. Політичні партії як суб'єкти політики. Політична еліта і бюрократія як суб'єкти політики.

Контрольні питання і завдання до теми:

1. Який зміст вкладається в поняття «політика»?

2. У чому специфіка політики як сфери громадського життя?

3. Із чим пов'язане різноманіття трактувань політики?

4. Назвіть основні функції політики.

5. Яким чином політика впливає на інші сфери громадського життя?

6. Як співвідносяться політика і мораль як механізми регулювання суспільного життя? Сформулюйте основні критерії моральної політики з огляду на політичний розвиток сучасної України.

7. Розкрийте зміст таких елементів політики як форма політики, зміст політики, процес політики.