Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
235.01 Кб
Скачать

Вищий навчальний заклад Укоопспілки

Полтавський університет економіки і торгівлі”

Кафедра економіки підприємства

Т.П. СПАСОВА

ЕКОНОМІЧНА ДІАГНОСТИКА

Методичні рекомендації

щодо написання курсової роботи для студентів спеціальностей

7.050107, 8.050107 “Економіка підприємства”

2010

ЗМІСТ

050-276

[До змісту] [Наступне]

ВСТУП

Згідно з навчальними планами на кафедрі економіки підприємства студентами денної і заочної форм навчання виконується курсова ро­бота з дисципліни «Економічна діагностика». Її мета – оцінка рівня підготовки студентів, їх вміння самостійно збирати, аналізувати, узагальнювати вихідні матеріали, виявляти резерви та економічно обґрунтовувати рекомендації щодо підвищення ефективності діяль­ності підприємств різних галузей господарства та форм госпо­да­рю­вання.

Під час написання курсової роботи студенти повинні уміти пов’я­зувати набуті теоретичні знання з практикою виробничої, господар­ської та фінансової діяльності підприємства, детально вивчити особ­ливості організації виробничого процесу, рівень використання всіх видів ресурсів, тенденції розвитку підприємства. Виконуючі кур­сову роботу, студенти повинні проявити та відтворити в ній знання та навички творчого критичного погляду на діючий економічний меха­нізм підприємств і розробки обґрунтованих пропозицій щодо його удосконалення.

Процес виконання курсової роботи включає такі етапи: вибір теми; підбір літератури та інших інформаційно-статистичних ма­теріалів, їх вивчення; написання курсової роботи; оформлення робо­ти; подання роботи на кафедру економіки підприємства для рецен­зування; захист курсової роботи перед комісією, яка складається з викладачів кафедри.

[До змісту] [Наступне] [Попереднє] [До змісту] [Наступне] вибір теми курсової роботи

Вибір теми курсової роботи студенти здійснюють самостійно, або за сприяння викладачів кафедри економіки підприємства. Перелік тем курсових робіт наводиться у додатку А.

Коректування обраної теми може здійснюватися керівником з урахуванням особливостей обраного об’єкта дослідження, а заміна обраної теми на іншу може проводитися тільки з дозволу завідуючого кафедрою за наявності поважних обставин.

Обираючи якусь певну тему, студентам слід враховувати прак­тич­не значення питання, що вивчається, його актуальність, ситуацію на конкретному ринку, учасником якого є підприємство, обране як об’єкт дослідження, очікуваний ступінь корисності для підприємства реко­мендацій, що будуть вироблені за результатами дослідження.

Закріплення обраних тем за студентами здійснюється рішенням ка­федри.

Керівник курсової роботи також призначається рішенням кафедри. Надалі всі необхідні консультації і методичні рекомендації з під­го­товки та написання курсової роботи студенти отримують у свого керівника.

[Попереднє] [До змісту] [Наступне] [Попереднє] [До змісту] [Наступне] підбір літератури та інших інформаційно-статистичних матеріалів

Важливі принципові положення, що мають актуальний характер, містяться у законах, прийнятих Верховною Радою України, указах Президента, постановах Кабінету Міністрів України. Виключно важ­ливим є також підбір та використання різноманітних відомчих ма­те­ріалів відповідних міністерств і відомств залежно від специфіки об­ра­ного об’єкта дослідження.

Посилити практичну спрямованість курсової роботи дозволить ви­користання матеріалів, пов’язаних з діяльністю обраного об’єкта до­слідження, його окремих підрозділів.

З метою використання новітніх джерел, студентам слід стежити за щомісячними виставками надходжень нової літератури до бібліотеки університету, а також регулярно працювати з систематичними та абет­ковими каталогами у бібліотеці, з добірками літератури за окремими проблемами, знайомитися з працями та науковими розробками викла­дачів кафедри з проблем теми курсової роботи.

Допомогу у підборі літератури нададуть електронний каталог бі­бліотеки університету, а також каталоги обласної бібліотеки ім. І.П. Ко­тляревського, інших вузів міста.

З метою подальшого оформлення списку використаної літератури у кінці курсової роботи у процесі ознайомлення з літературою за об­раною темою необхідно вести позначки про найбільш потрібні місця окремих першоджерел, при цьому записувати прізвище автора з іні­ціалами, точну назву статті чи книги, назву видавництва, місто, де здійснене видання, рік видання, номер сторінки. Такі позначки полег­шують у подальшому пошук літератури при більш глибокому вив­чен­ні матеріалів для написання тексту курсової роботи. Статистичні та інформаційні джерела дають змогу студентам провадити порів­няль­ний аналіз розвитку тієї чи іншої галузі діяльності, виявити тенденції збільшення обсягів вироблюваної продукції, розширення ринків збуту, порівнювати результати діяльності конкретного підприємства з робо­тою аналогічних підприємств, з середніми показниками по Україні в цілому.

Для студентів надзвичайно важливо ознайомитися з діючими ін­струкціями, положеннями, методичними рекомендаціями, норматив­ни­ми, довідковими та іншими відомчими матеріалами, що мають від­но­шення до обраної теми.

Такий попередній підбір і ознайомлення з літературними та інфор­маційно-статистичними джерелами, працями та науковими розроб­ка­ми викладачів кафедри, а також з відомчими матеріалами дозволить студентам самостійно розробити план курсової роботи, який потім може бути відкоректований керівником.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]