Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по АКЗ.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
2.88 Mб
Скачать

1

М іністерство аграрної політики україни таврійська державна агротехнічна академія Галько с.В.

ЕЛЕКТРИЧНІ АПАРАТИ

КЕРУВАННЯ І ЗАХИСТУ

Лабораторний

практикум

Мелітополь, 2003

У

ДК 621.316.002.5

Кафедра “Автоматизований електропривод”

Лабораторний практикум розроблено з метою підвищення ефективності проведення лабораторних занять, поглибленню вивчення теоретичних знань та формування навичок з низьковольтних електричних апаратів керування і захисту сільськогосподарських машин та агрегатів.

Підготовив: Галько С.В. – канд. техн. наук, доцент кафедри АЕП.

Рекомендовано до друку Методичною комісією факультету ЕСП.

Протокол № 7 від “ 26 „ травня 2003 року.

Рецензент: Куценко Ю. М. – канд. техн. наук, доцент кафедри “Енергопостачання сільського господарства” ТДАТА.

Комп’ютерний набір – інж. Стрюкова С.А.

З

МІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………

4

ЗАГАЛЬНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ ЛАБОРАТОНИХ РОБІТ.……..........

5

Основні правила безпеки при виконанні лабораторних робіт……...

5

Порядок виконання лабораторних робіт…………………………….

6

Зміст звіту……………………………………………………………...

7

1. ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 1. Досліджування замкненої електромагнітної системи апаратів змінного струму………………….……….

10

2. ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 2. Досліджування розімкненої електромагнітної системи апаратів змінного струму………………….…….

20

3. ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 3. Дослідження перехідного електричного опору контактів електричних апаратів……………………………

29

4. ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 4. Дослідження нагріву та охолодження котушок електричних апаратів………………………….……………

40

5. ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 5. Дослідження електромагнітних реле............................................................................................................

50

6. ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 6. Дослідження електромагнітних реле часу………………………………………………………………………..

58

7. ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 7. Дослідження магнітного пускача……........................................................................................................

67

8. ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 8. Вивчення та дослідження безконтактних електричних апаратів……………………………………………...

78

9. ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 9. Дослідження автоматичних вимикачів………………………………………………………………………….

89

ЛІТЕРАТУРА…………………………………………………………….....

101

ВСТУП

Лабораторні роботи являють собою один з важливих етапів вивчення дисципліни “Апарати керування і захисту”, яка в свою чергу, є однією з ключових в процесі підготовки фахівців в галузі керування, контролю і захисту електроприводів та автоматизації машин, агрегатів та поточних ліній в сільськогосподарському виробництві.

Одними з визначальних елементів систем контролю захисту та керування режимами роботи сільськогосподарських машин та їх обладнанням, енергоємних електротехнічних комплексів та перетворювальних пристроїв є електричні апарати. Вони здійснюють: автоматичне керування електротехнологічними режимами; контроль за визначальними параметрами обладнання; регулювання і сумісність систем різного класу напруг; керування потоками електричної енергії і своєчасне обмеження аварійних струмів, захист обладнання від анормальних режимів та ін. Для успішного рішення викладених задач необхідне чітке уявлення про фізичні процеси і електричні параметри із знаннями електрофізичних характеристик електричних апаратів, що використовуються у вищезазначених системах. Оптимальне їх використання при побудові різноманітних схем керування та захисту електрообладнання визначає ефективність їх застосування і необхідні техніко-економічні показники об’єкту і самого технологічного процесу. На основі цього очевидна необхідність дослідження визначальних характеристик і параметрів окремих складових елементів електричних апаратів.

В лабораторному практикумі викладені методичні основи експериментальних досліджень і вимірювань визначальних характеристик конструктивних елементів, а також в цілому окремих контактних і безконтактних електричних апаратів, які є найбільш поширеними, з метою більш повного засвоєння курсу “Електричні апарати керування і захисту”.

Лабораторні роботи виконуються на спеціальних стендах кафедри автоматизованого електропривода, які дозволяють здійснювати живлення приладів і апаратів, що досліджуються, та одночасно знімати їх електричні характеристики.

При виконанні лабораторних робіт студенти виконують експериментальне дослідження параметрів та характеристик різноманітних конструктивних елементів або електричних апаратів. Виконання таких робіт звичайно пов’язано з використанням електрики і установок, які являють собою підвищену небезпеку. Тому перед виконанням лабораторних робіт кожний студент повинен пройти інструктаж з техніки безпеки.

ЗАГАЛЬНІ ВКАЗІВКИ ЩОДО ВИКОНАННЯ