Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зарубіжна література 10 клас.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
3.47 Mб
Скачать

Шарль бодлер

1821 1867

Французький поет, перекладач, мистецтвознавець. Його поезія, у якій поєдналися класична форма і но­вий зміст, вважається найоригінальнішим і найдовершенішим явищем французької літератури. До Ш. Бодлера жоден поет не занурювався так глибоко у "забо­ронені" надра людської душі. Скандально знамениті "Квіти Зла" завершили епоху романтизму і відкрили у літературі добу декадансу.

Основні твори: поетичні збірки "Квіти Зла" (1857), "Книг* уламків" (1866), "Маленькі поезії в прозі" (1869).

Дитинство та юність. Народився Шарль Бодлер 9 квітня 1821 року у Парижі. Його батько помер, коли хлопчикові виповнилося шість років. Мати Бодлера, яка була значно молодшою від чоловіка, неза­баром вдруге вийшла заміж за генерала Опіка. Одруження матері прикро вразило малого. Стосунки з батьками зіпсувалися остаточно, коли вітчим почав опиратися бажанню Шарля присвятити себе літературі.

Після навчання у Ліонському та Паризькому колежах Бодлер став своєю людиною у богемних колах. Вітчим вирішив його пока­рати, відправивши на тропічний острів Маврикію учити тамтешніх дітей. Але у лютому 1842 року поет самовільно повернувся додо­му. Після повернення до Парижа Бодлер забрав свою частину бать­ківського спадку і з головою поринув у артистичне життя столиці.

Початок творчості. "Квіти Зла". Літературною діяльністю Бод­лер почав займатися з 1845 року. Саме тоді з'явилися його перші статті про живопис. Проте задум головної книги Бодлера — "Квітів Зла" складався на другому етапі творчості — з 1848 по 1852 роки. Поет хотів показати кола сучасного йому "пекла" — реальної дійс­ності у формі максимально особистісних, сповідальних віршів. Ідею композиції збірки Бодлеру підказала "Божественна комедія" Данте, зокрема її перша частина — "Пекло". Остаточно задум книжки склався на третьому етапі творчості — з 1852 до 1856 року. "Квіти Зла" мали два прижиттєві видання (1857, 1861), третє (1868) було майже повністю підготовлене автором, але після його смерті зазнало змін. "Квіти Зла" — цілісний твір, де всі частини і окремі вірші органічно пов'язані. Книга має присвяту, вступ і складається з 6 роз­ділів: "Сплін та ідеал", "Паризькі картини", "Вино", "Квіти Зла", "Бунт", "Смерть"; у ній 136 віршів. Над збіркою "Квіти Зла" поет працював усе своє життя, постійно вдосконалюючи її. "Квіти Зла", як і "Пані Боварі" Флобера, у 1857 р. були засуджена за "аморальність і реа­лізм". Лише в 1946 р. цей присуд було скасовано.

У вирі життя. Бунтівливий за своїм характером поет у 1848-1852 рр. проводить активне суспільно-політичне життя, стає учас­ником барикадних боїв, пише статті про необхідність зближення мистецтва з життям, видає газету "Суспільний порятунок". Після поразки революції 1848 р. поета дедалі частіше охоплюють наст­рої скепсису і песимізму.

Останні роки життя Бодлера — це постійна боротьба зі злиднями, від яких не рятувала ні журналістська, ні перекладацька робота. Але, незважаючи на нестатки, поет працює над "Квітами Зла", створює "Маленькі поезії у прозі", які вийшли у 1869 р., вже після його смерті.

Помер поет у 1867 році після важкої хвороби, яка зруйнувала його організм. На той час йому не було й 46-ти.