Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб_№_2.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
667.65 Кб
Скачать

Текст №4 для створення багаторівневого маркованого списку

На момент вводу в експлуатацію програми «Парус» були проведені такі роботи:

  • Налагоджений План розрахунків. Кожен розрахунок (субрахунок) характеризується ознаками:

    • Тип рахунку.

    • Типова форма аналітичного обліку.

  • Заповнений словник контрагентів. Структура словника така:

  • назва організації;

  • найменування банку;

  • реквізити:

      • код ЗКПО;

      • код МФО;

      • код МФО2;

      • рахунок;

  • адреса організації.

    • Заповнений словник замовника.

    • Заповнений Номенклатор матеріальних цінностей.

    • Перенесені вхідні залишки:

      • вхідні залишки по синтетичних та аналітичних рахунках;

      • вхідні залишки матеріальних цінностей;

      • вхідні залишки дебіторської та кредиторської заборгованості.

Загальні відомості

Створення документа, як правило, починається з настроювання параметрів сторінки, на якій буде розташовано текст. Для цього використовується меню ФОРМАТ/ СТРАНИЦА (рис. 1).

Для набору тексту обрати команду СИМВОЛЫ в меню ФОРМАТ і встановити необхідний міжрядковий інтервал (рис. 2), встановити також необхідний абзацний відступ за допомогою лівого верхнього маркера на лінійці.

Для встановлення параметрів шрифту необхідно звернутися до меню ФОРМАТ/СИМВОЛЫ/ ШРИФТ та обрати його розмір, гарнітуру, колір, тощо (рис.2). Можна також скористатися відповідними піктограмами на стандартній панелі інструментів.

Рисунок 1 – Діалогове вікно настоювання параметрів сторінки

Рисунок 2 – Вікно настоювання параметрів шрифту

Встановити абзацні відступи і інтервал між рядками можна за допомогою меню ФОРМАТ/АБЗАЦ/ОТСТУПЫ И ИНТЕРВАЛЫ (рис. 3).

Елементарний елемент оформлення документу – це абзац. Кожен заголовок також може розглядатися як окремий абзац.

У текстових документах перерахування різного типу оформляються у виді списків.

Розрізняють наступні типи списків: Маркірований, Нумерований, Багаторівневий.

Список форматується як до введення елементів, так і для вже створених елементів( у вигляді окремих абзаців).

Маркери і нумерація використовуються для розміщення в тексті документа різних типів переліків. Маркер – це графічне представлення знака, який розміщується перед текстом і використовується при форматуванні документа.

Рисунок 3 – Вікно настроювання інтервалів і абзацних відступів

Існує кілька різних способів форматування списків:

• за допомогою команди ФОРМАТ/МАРКЕРЫ И НУМЕРАЦИЯ (рис.4);

• за допомогою команди контекстного меню/СПИСОК;

• за допомогою кнопок панелі форматування НУМЕРОВАННЫЙ СПИСОК і МАРКИРОВАННЫЙ СПИСОК.

При натиску на ці кнопки автоматично з'являється панель МАРКЕРЫ И НУМЕРАЦИЯ (рис.5), що дозволяє керувати списком.

Рисунок 4 – Діалогове вікно МАРКЕРЫ И НУМЕРАЦИЯ

Команда ФОРМАТ/ МАРКЕРЫ И НУМЕРАЦИЯ виводить діалогове вікно для вибору вкладки, що відповідає типові списку, для подальшого настроювання:

маркований – МАРКЕРЫ, ИЗОБРАЖЕНИЯ;

нумерований – ТИП НУМЕРАЦИИ,

багаторівневий – СТРУКТУРА.

Рисунок 5 – Панель інструментів МАРКЕРЫ И НУМЕРАЦИЯ

Багаторівневий список – це список, який створюється для організації ієрархічної структурі нумерації в будь-якому документі, він відображає елементи з різним рівнем відступу, а не з одним рівнем. Документ може мати до дев’яти рівнів ієрархії.

Багаторівневий список створюється з використанням кнопок і відповідно «УВЕЛИЧИТЬ ОТСТУП» і «УМЕНЬШИТЬ ОТСТУП», розташованих на панелі інструментів форматування.

Видалити список можна декількома способами:

1. Стандартний спосіб видалення списку:

• виділити елементи, для яких здійснюється видалення форматів списку;

• виконати команду ФОРМАТ/ МАРКЕРЫ И НУМЕРАЦИЯ, кнопка <УДАЛИТЬ>.

2. Видалення списку за допомогою кнопок панелі форматування:

• виділити елементи, для яких здійснюється видалення форматів списку;

• використати кнопку <Список> визначеного типу на панелі форматування.

Для припинення формування списку також можна, знаходячись на порожньому рядку списку, натиснути клавішу <Enter>.

Автоматично нумерація застосовується тільки до абзаців, які відформатовані стилями БАЗОВЫЙ, ОСНОВНОЙ, ОСНОВНОЙ ТЕКСТ С ОТСТУПОМ.

Тип маркера і його зображення можна вибрати, якщо звернутися до меню ФОРМАТ/ МАРКЕРЫ И НУМЕРАЦИЯ і відкрити вкладки діалогового вікна МАРКЕРЫ (рис. 6) і ИЗОБРАЖНИЯ (рис. 7).

Тип нумерації зображення можна вибрати, якщо звернутися до меню ФОРМАТ/ МАРКЕРЫ И НУМЕРАЦИЯ і відкрити вкладки діалогового вікна ТИП НУМЕРАЦИИ (рис. 8). За допомогою вкладки СТРУКТУРА меню ФОРМАТ/ МАРКЕРЫ И НУМЕРАЦИЯ (рис. 9) створюються багаторівневі списки.

Рисунок 6 – Типи маркерів

Рисунок 7 – Зображення форми маркера

Рисунок 8 – Тип нумерації

Рисунок 9 – Структура багаторівневого списку

Створити маркований список можна декількома способами.

1 Виділити все написане за винятком першого рядка. Натиснути кнопку маркований список на панелі інструментів форматування. Встановити курсор після останнього слова і натиснути Enter. Відключити кнопку маркований список на панелі інструментів форматування.

2 Набрати фразу першу фразу для створення списку. Натиснути кнопку маркований список на панелі інструментів форматування. Перейти на новий рядок, тобто створити новий абзац. Набрати у стовпчик дані для списку. Натиснути два рази Enter.

3 Набрати заголовок списку. Перейти на новий рядок і набрати знак * (зірочка), потім пробіл і наступний елемент списку. Натиснути Enter. Набрати послідовно весь список. Закінчивши набирати список, відключити маркер будь-яким способом.

4 В уже створеному маркованому списку можна змінити тип маркера, для чого встановити курсор після першого елемента списку, відмітити весь список. Виконати команду ФОРМАТ/ МАРКЕРЫ И НУМЕРАЦИЯ. У діалоговому вікні, що відкриється, на вкладці Маркери вибрати будь-який інший спосіб маркування. Натиснути OK.

Створити нумерований список можна декількома способами.

1 Виділити все написане за винятком першого рядка. Натиснути кнопку нумерований список на панелі інструментів форматування. Встановити курсор після останнього слова і натиснути Enter. Відключити кнопку нумерований список на панелі інструментів форматування.

2 Набрати фразу першу фразу для створення списку. Натиснути кнопку нумерований список на панелі інструментів форматування. Перейти на новий рядок, тобто створити новий абзац. Набрати у стовпчик дані для списку. Натиснути два рази Enter.

3 Набрати заголовок списку. Перейти на новий рядок і набрати число 1, потім крапку, пробіл і наступний елемент списку. Натиснути Enter. Набрати послідовно весь список. Закінчивши набирати список, відключити нумерацію будь-яким способом.

4 В уже створеному нумерованому списку можна змінити тип нумерації, для чого встановити курсор після першого елемента списку, відмітити весь список. Виконати команду ФОРМАТ/ МАРКЕРЫ И НУМЕРАЦИЯ. У діалоговому вікні, що відкриється, на вкладці ТИП НУМЕРАЦИИ вибрати будь-який інший тип нумерації . Натиснути OK.

Створення багаторівневих списків можна декількома способами.

1 Набрати перший рядок списку і включити маркований список на панелі інструментів форматування. Набрати наступний елемент списку і перейти на новий рядок. На панелі інструментів МАРКЕРЫ И НУМЕРАЦИЯ натиснути кнопку «ПОНИЗИТЬ НА ОДИН УРОВЕНЬ». Написати у стовпчик наступні елементи списку. Потім перейти на новий рядок і натиснути кнопку «ПОВЫСИТЬ НА ОДИН УРОВЕНЬ». Набрати далі список далі. Натиснути Enter. Натиснути кнопку «ПОНИЗИТЬ НА ОДИН УРОВЕНЬ». Написати у стовпчик наступні елементи списку, тощо. Тобто зміна рівнів у дозволяє створювати ієрархічні списки з різними рівнями в них.

2 Набрати перший рядок списку. і включити нумерований список на панелі інструментів форматування. Набрати наступний елемент списку і перейти на новий рядок На панелі інструментів МАРКЕРЫ И НУМЕРАЦИЯ натиснути кнопку «ПОНИЗИТЬ НА ОДИН УРОВЕНЬ». Написати у стовпчик наступні елементи списку. Потім перейти на новий рядок і натиснути кнопку «ПОВЫСИТЬ НА ОДИН УРОВЕНЬ». Набрати далі список далі. Натиснути Enter. Натиснути кнопку «ПОНИЗИТЬ НА ОДИН УРОВЕНЬ». Написати у стовпчик наступні елементи списку, тощо. Встановити курсор у будь-який вкладений пункт списку. Виконати команду ФОРМАТ/ МАРКЕРЫ И НУМЕРАЦИЯ. Перейти на вкладку «Структура» і вибрати будь-який шаблон багаторівневого списку. Натиснути OK.

Списки можна сортувати, використавши меню СЕРВИС/СОРТИРОВАТЬ (рис. 10), за допомогою якого можна задати тип сортування (тип ключа) за збільшенням або зменшенням, за алфавітом за одним, двома або трьома умовами (ключами).

Рисунок 10 – Діалогове вікно СОРТИРОВАТЬ

Приклад для лабораторної роботи

Створити документ з наступним текстом

КЛАСИФІКАЦІЯ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ (ПО)

У залежності від функцій, виконуваних програмним забезпеченням, його можна розділити на дві групи: базове (системне) ПО і прикладне ПО.

Склад базового ПО: операційні системи, транслятори мов програмування, програми технічного обслуговування.

Розрізняють наступні типи прикладних програм: загального призначення (універсальні), проблемно-орієнтовані, глобальних мереж.

До програм загального призначення відносяться: редактори, електронні таблиці, системи керування базами даних.

Порядок виконання

1 Простий нумерований список.

1.1 Набрати текст і відмітити його.

1.2 Звернутися до панелі форматування – нумерований список або до меню ФОРМАТ/ МАРКЕРЫ И НУМЕРАЦИЯ, на вкладці ТИП НУМЕРАЦИИ можна змінити тип представлення нумерації в списку.

Нумерований список буде мати наступний вигляд.

  1. У залежності від функцій, виконуваних програмним забезпеченням, його можна розділити на дві групи: базове (системне) ПО і прикладне ПО.

  2. Склад базового ПО: операційні системи, транслятори мов програмування, програми технічного обслуговування.

  3. Розрізняють наступні типи прикладних програм: загального призначення (універсальні), проблемно-орієнтовані, глобальних мереж.

  4. До програм загального призначення відносяться: редактори, електронні таблиці, системи керування базами даних.

2 Багаторівневий нумерований список.

2.1 Набрати першу фразу «У залежності…». В кінці її звернутися до панелі форматування – нумерований список.

2.2 Перейти на другий рядок набрати текст «базове…», на панелі інструментів МАРКЕРЫ И НУМЕРАЦИЯ натиснути кнопку «ПОНИЗИТЬ НА ОДИН УРОВЕНЬ».

2.3 Продовжити набір «прикладне…», перейти на новий рядок і на панелі інструментів МАРКЕРЫ И НУМЕРАЦИЯ натиснути кнопку «ПОВЫСИТЬ НА ОДИН УРОВЕНЬ».

Далі по такому алгоритму набирати другий, третій і четвертий абзаци.

2.4 Встановити курсор в будь-який вкладений пункт списку і звернутися до меню ФОРМАТ/ МАРКЕРЫ И НУМЕРАЦИЯ, перейти на вкладку СТРУКТУРА і вибрати тип представлення нумерації у багаторівневому списку.

Багаторівневий нумерований список буде мати наступний вигляд.

3 Простий маркований список.

3.1 Набрати текст і відмітити його.

3.2 Звернутися до панелі форматування – маркування список або до меню ФОРМАТ/ МАРКЕРЫ И НУМЕРАЦИЯ, на вкладці МАРКЕРЫ і ИЗОБРАЖЕНИЯ можна змінити тип маркера і його графічне представлення в списку.

Маркований список буде мати наступний вигляд.

  • У залежності від функцій, виконуваних програмним забезпеченням, його можна розділити на дві групи: базове (системне) ПО і прикладне ПО.

  • Склад базового ПО: операційні системи, транслятори мов програмування, програми технічного обслуговування.

  • Розрізняють наступні типи прикладних програм: загального призначення (універсальні), проблемно-орієнтовані, глобальних мереж.

  • До програм загального призначення відносяться: редактори, електронні таблиці, системи керування базами даних.

4 Багаторівневий маркований список

4.1 Набрати першу фразу «У залежності…». В кінці її звернутися до панелі форматування – маркований список.

4.2 Перейти на другий рядок набрати текст «базове…», на панелі інструментів МАРКЕРЫ И НУМЕРАЦИЯ натиснути кнопку «ПОНИЗИТЬ НА ОДИН УРОВЕНЬ».

4.3 Продовжити набір «прикладне…», перейти на новий рядок і на панелі інструментів МАРКЕРЫ И НУМЕРАЦИЯ натиснути кнопку «ПОВЫСИТЬ НА ОДИН УРОВЕНЬ».

Далі по такому алгоритму набирати другий, третій і четвертий абзаци.

4.4 Встановити курсор в будь-який вкладений пункт списку і звернутися до меню ФОРМАТ/ МАРКЕРЫ И НУМЕРАЦИЯ, перейти на вкладку МАРКЕРЫ і вибрати тип представлення нумерації у багаторівневому списку.

Багаторівневий маркований список буде мати наступний вигляд.