Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_2_voprosy_2-6.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
147.46 Кб
Скачать

5. Підприємницькі стратегії за п. Друкером

1. «Уриваюся першим і наношу масований удар»

Націлює підприємця на створення абсолютно нових, таких, що й раніше не існували, ринків чи процесів, на постановку амбіційних цілей і завдяки цьому захоплення стійких домінуючих позицій.

Стратегією передбачається проведення попереднього детального аналізу, визначення єдиної, чітко окресленої мети, на якій будуть концентруватися всі зусилля значних і постійних інвестицій, що мають забезпечити втримання позиції лідерства, постійного пошуку нових споживачів і галузей використання товару, своєчасного елімінування морально застарілих марок, поступового зниження цін.

Ця стратегія найризикованіша серед інших. Однак її успішне використання може принести колосальні результати.

2. «Нападати швидко і зненацька», у тому числі:

а) стратегія творчої імітації;

б) стратегія підприємницького дзюдо.

Стратегія творчої імітації базується на роботі підприємця зі нововведеннями, які вже пропонувалися ринку іншими, але на­були доведені до рівня, достатнього для комерційної реалізації або не розкрили свого потенціалу. По суті, це вдосконалення і розміщення на ринку нововведень, які були запропоновані раніше іншими.

Ця стратегія значно менше ризикована, ніж попереднім оскільки тут мова йде про пропозицію товарів, які вже знайшли своїх споживачів.

Використання стратегії творчої імітації потребує швидко зро­стаючих ринків, чіткого визначення перспективних нововведень. Вона найпридатніша для масштабної і важливої продукції, процесів чи послуг.

Стратегія підприємницького дзюдо — це уникнення звичок, пошук оригінальних рішень стосовно продуктів чи ринків. Найшкідливішими звичками у підприємницькій діяльності є:

  • зневага до нових рішень, які не були опрацьовані чи прийняті;

  • орієнтація тільки на ті частини ринку, які пропонують най вищі прибутки;

  • віра в якість продукції як самоціль, а не те, що має принести; конкретну користь споживачу;

  • схильність до високих цін;

  • орієнтування на максималізацію, а не на оптимізацію про­дуктів, послуг чи процесів.

Стратегія підприємницького дзюдо спрямована, в основному, на захоплення плацдармів, які не зайняті або погано захищені лі­дером.

Стратегія може спрацювати тоді, коли лідери:

по-перше, не звертають увагу на власні успіхи та невдачі;

по-друге, не приділяють уваги політиці оптимізації;

по-третє, не реагують на інтенсивні зміни в галузі чи на ринку.

Стратегія підприємницького дзюдо завжди орієнтується на ринок і керується ринковою кон'юнктурою. Її основна ідея — найти слабке місце конкурента, гнучко використати силу против­ника проти нього самого.

3. Стратегія «економічних ніш»

Її мета — досягнення монопольної позиції на невеликій час­тині ринку, уникнення небажаної реакції конкурентів. Існують такі три види стратегії екологічних ніш.

А) Стратегія «застави»

Використовується в маркетингу товарів, які є важливою лан­кою (частиною) якогось технологічного процесу, але ринок яких незначний, «нецікавий» для великих підприємств.

Б) Спеціалізована кваліфікація

Використовується невеликими підприємствами, які спеціалі­зуються як товаровиробники і постачальники комплектуючих де­талей чи виробів для великих, як правило, машинобудівних під­приємств.

В) Спеціалізований ринок

Використовується підприємствами, які спеціалізуються на групі споживачів. Недостатньо великого розміру, щоб приверну­ти увагу лідерів ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]