Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №7 Підпр. пр..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
158.72 Кб
Скачать

12. Договір комерційної концесії (франчайзингу).

За договором комерційної концесії одна сторона (правоволоділець) зобов'язується надати другій стороні (користувачеві) на певний строк або без визначення строку право використання в підприємницькій діяльності користувача комплексу прав, на­лежних правоволодільцеві, а користувач зобов'язується дотри­муватися умов використання наданих йому прав та сплатити правоволодільцеві обумовлену договором винагороду.

Характеристика договору комерційної концесії (франчайзингу)

Договір комерційної концесії передбачає наявність двох сторін — правоволодільця і користувача. Ними можуть виступа­ти фізична та юридична особи, які є суб'єктами підприємниць­кої діяльності. Відповідно, органи державної влади та інші суб'єкти, які не зареєстровані як суб'єкти підприємницької ді­яльності, права брати участь (бути сторонами) у договорі ко­мерційної концесії не мають.

Передача комплексу прав правоволодільцем користуваче­ві може відбуватися на строк або без визначення строку.

Положення щодо можливості укладення договору комер­ційної концесії на невизначений строк створює колізію із за­гальним положенням ч. З ст. 180 ГК, що передбачає необхід­ність при укладенні господарського договору (в тому числі до­говору комерційної концесії) у будь-якому разі погоджувати предмет, ціну та строк його дії. Проте, незважаючи на це, у цьому разі пріоритет повинен віддаватися саме спеціальним нормам, які безпосередньо присвячені договору комерційної концесії і дозволяють укладення такого договору на невизначе­ний термін.

Договір комерційної концесії передбачає використання комплексу наданих користувачеві прав, ділової репутації і ко­мерційного досвіду правоволодільця в певному обсязі. Части­на 1 ст. 1116 ЦК деталізує категорію «права», встановлюючи можливості користувача «на використання об'єктів права інтелектуальної власності (торговельних марок, промислових зраз­ків, винаходів, творів, комерційних таємниць тощо), комерцій­ного досвіду та ділової репутації».

Згідно зі ст. 155 ГК об'єктами прав інтелектуальної власнос­ті у сфері господарювання визнаються:

винаходи та корисні моделі;

промислові зразки;

сорти рослин та породи тварин;

торговельні марки (знаки для товарів і послуг);

комерційне (фірмове) найменування;

географічне зазначення;

комерційна таємниця;

комп'ютерні програми;

інші об'єкти, передбачені законом.

Комерційною таємницею суб'єкта господарювання можуть бути визнані відомості, пов'язані з виробництвом, технологією, управлінням, фінансовою та іншою діяльністю суб'єкта госпо­дарювання, що не є державною таємницею, розголошення яких може завдати шкоди його інтересам.

Предметом договору комерційної концесії може бути і ко­мерційний досвід. Таким може вважатися сукупність технічних, технологічних, комерційних та інших знань, оформлених у ви­гляді технічної документації, навичок та виробничого досвіду, необхідних для організації того чи іншого виду виробництва, але не запатентованих («ноу-хау»).

Ділова репутація правоволодільця може бути одним з об'єк­тів, що передається за договором комерційної концесії. Фак­тично ж йдеться про асоціювання споживачем підприємств ко­ристувача з підприємствами правоволодільця.

Права надаються користувачеві для використання у його підприємницькій діяльності. При цьому правоволоділець несе субсидіарну відповідальність за вимогами, що пред'являються до користувача у зв'язку з невідповідністю якості товарів (робіт, послуг), проданих (виконаних, наданих) користувачем. За ви­могами, що пред'являються до користувача як виробника про­дукції (товарів) правоволодільця, правоволоділець відповідає солідарно з користувачем.

Користувач зобов'язується сплачувати право володільцеві обумовлену договором винагороду. Згідно зі ст. 369 ГК така ви­нагорода може виплачуватися користувачем право володільцеві у формі разових або періодичних платежів або в іншій формі, передбаченій договором.

Договір комерційної концесії укладається у письмовій формі і підлягає державній реєстрації органом, який здійснив державну реєстрацію правоволодільця. При цьому у відносинах з третіми особами сторони договору комерційної концесії ма­ють право посилатися на договір лише з дня його державної ре­єстрації. Відсутність реєстрації договору позбавляє сторони права в разі спору посилатися на цей договір.