Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ольшевська. Конспект СРС 2.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
1.42 Mб
Скачать

Додаток Основні визначення та поняття з стандартизації, взаємозамінності, метрології, сертифікації, управління якістю

1. Стандартизація

Стандартизація - діяльність з метою досягнення оптимального ступеня упорядкування в певній галузі шляхом встановлення положень для загального і багаторазового використання щодо реально існуючих чи можливих завдань.

Комплексна стандартизація - це стандартизація, при які здійснюється цілеспрямоване і планомірне встановлення і використання системи взаємопов'язаних вимог як до самого об'єкту комплексної стандартизації в цілому, так і його основних елементів з метою оптимального вирішення конкретної проблеми. Основним методом, за допомогою якого здійснюється системний підхід до робіт з комплексної стандартизації, є розробка програм комплексної стандартизації.

Випереджувана стандартизація - це стандартизація, при якій встановлюються підвищені по відношенню до вже досягнутих на практиці норм і вимог до об'єктів стандартизації, які згідно прогнозів, будуть оптимальними в майбутньому.

Державна система стандартизації це система, яка визначає основну мету і принципи управління, форми та загальні організаційно-технічні правила виконання всіх видів робіт із стандартизації.

Об'єкт стандартизації - предмет (продукція, процес, послуга), який підлягає стандартизації.

Нормативний документ - документ, що встановлює правила, загальні принципи чи характеристики щодо різних видів діяль­ності або їх результатів.

Стандарт - нормативний документ, розроблений, як прави­ло, на засадах відсутності протиріч з істотних питань з боку більшості зацікавлених сторін і затверджений визнаним органом.

Міжнародний стандарт - стандарт, прийнятий міжнародною організацією з стандартизації.

Міждержавний стандарт (ГОСТ) - стандарт, прийнятий країнами СНД, що приєдналися до Угоди про проведення по­годженої політики в галузі стандартизації, метрології і серти­фікації, і який застосовується ними безпосередньо.

Комплекс (система) стандартів - сукупність взаємопов'яза­них стандартів, що належать до певної галузі стандартизації і встановлюють взаємопогоджені вимоги до об'єктів стандартизації на підставі загальної мети.

Агрегатування - створення різноманітних об'єктів шляхом компоновки з обмеженої кількості стандартних елементів.

Взаємозамінність - придатність одного виробу, процесу, по­слуги для використання замість іншого виробу, процесу, послуги з метою виконання одних і тих самих вимог.

Уніфікація - вибір оптимальної кількості різновидів продук­ції, процесів, послуг, значень їх параметрів та розмірів.

2. Взаємозамінність гладких з’єднань

Розміри - виражають числове значення лінійних величин (діаметрів, довжини, ширини) і діляться на: номінальні, дійсні і граничні.

Номінальний розмір - це розмір, відносно якого визначають граничні розміри і відлічують відхилення.

Дійсний розмір - це розмір, встановлений вимірюванням з припустимою похибкою.

Граничні розміри - два гранично допустимі розміри, між якими повинен знаходитись або яким може дорівнювати дійсний розмір.

Відхилення - це алгебраїчна різниця між розмірами (дійсним, граничним) і відповідним номінальним розміром.

Допуск розміру дорівнює різниці найбільшого і найменшого граничних розмірів, або абсолютній величині алгебраїчної різниці верхнього і нижнього відхилення.

Одиниця допуску виражає залежність допуску від номінального розміру і служить базою для визначення стандартних допусків.

Квалітет - це сукупність допусків, які відповідають однаковій степені точності для всіх номінальних розмірів.

Посадка - це характер з’єднання деталей, визначає мий величиною одержаних в ньому зазорів і натягів.

Основна деталь - це деталь, поле допуску якої є базовим для утворення посадки і не впливає на характер з’єднання.

Основний вал - це вал, у якого верхнє відхилення дорівнює нулю, нижнє завжди від’ємне і направлено в сторону зменшення розміру.

Основний отвір - це отвір у якого нижнє відхилення дорівнює нулю, верхнє завжди додатне і направлено в сторону збільшення розміру.

Система отвору - це система, в якій утворюються різні посадки шляхом поєднання основного отвору з різними полями допусків валів.

Система валу - це система, в якій утворюються різні посадки шляхом поєднання основного вала з різними полями допусків отворів.

Калібр - засіб контролю, який відтворює геометричні параметри елементів виробу, що задані граничними лінійними або кутовими розмірами, які контактують з елементами виробу по точках, лініях чи поверхнях.

Шорсткість поверхні - це сукупність нерівностей з відносно малими кроками на базовій довжині.