Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pidruchn.doc
Скачиваний:
265
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
5.06 Mб
Скачать

Методичні вказівки щодо користування посібником для дистанційного навчання

Предметом навчальної дисципліни "Статистика" як суспільної науки є кількісна сторона масових суспільних явищ і процесів у нерозривному зв'язку з їх якісною стороною, кількісне відображення закономірностей суспільного розвитку в конкретних умовах місця і часу.

Вивчення дисципліни дозволяє отримати базову підготовку для самостійної роботи з масовими статистичними даними і забезпечити створення теоретичної бази для наукового пошуку, вивчення інших дисциплін, написання курсової роботи.

Мета дисципліни - оволодіння основами статистичного вимірювання, методами узагальнення та аналізу інформації про соціально-економічні явища та процеси, про закономірності суспільного життя.

Рекомендується такий порядок роботи з посібником для дистанційного навчання.

Перш за все, необхідно звернутися до навчальної та робочої програм даної дисципліни, приділивши особливу увагу структурі дисципліни, а відповідно і структурі даного навчального посібника.

Мета посібника - сформувати у студентів теоретичні знання та практичні навички кількісного оцінювання явищ та процесів на народногосподарському рівні, зокрема для розробки обґрунтованих рекомендацій щодо вдосконалення діяльності досліджуваного об'єкта.

Навчальний посібник складається з трьох частин: перша – “Теорія статистики”, розглядає категорії статистичної науки, методи і засоби вивчення масових соціально-економічних явищ і процесів; друга - "Статистика підприємств", яка розглядає систему макроекономічних показників і методи вивчення народного господарства країни у розрізі окремих підприємств агропромислового комплексу; третя - "Соціально-економічна статистика" вивчає соціальні умови життя і праці населення, споживання ним матеріальних благ і послуг з урахуванням нових положень (стандартів) бухгалтерського обліку і звітності.

В процесі засвоєння матеріалу необхідно опрацьовувати додаткову літературу для розширення рівня і повноти знань з дисципліни. Список рекомендованої літератури додається.

Для закріплення вивченого матеріалу й отримання необхідних навичок програмою передбачено проведення практичних занять.

Навчальним планом передбачена самостійна домашня робота, яку студенти повинні захистити за відповідним переліком питань, які додаються.

Підсумковий контроль знань проводиться шляхом диференційованого заліку.

Питання до заліку додаються.

Вступ у дисципліну

Метою даного курсу є вивчення студентами основних понять і термінів теорії статистики, оволодіння сучасними методами збирання, обробки і аналізу статистичної інформації про соціально-економічні явища та процеси, про закономірності суспільного життя.

Завдання дисципліни. Сформувати у студентів теоретичні знання та практичні навички кількісного оцінювання явищ та процесів на народногосподарському рівні; зокрема для розробки обґрунтованих рекомендацій щодо вдосконалення діяльності досліджуваного об'єкта.

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні знати:

  • сучасну організацію статистики;

  • прийоми і методи організації збору масових даних суспільних явищ;

  • систему узагальнюючих статистичних показників;

  • методи їх оформлення і аналізу;

  • особливості організації статистики підприємства;

  • основи соціально-економічної статистики.

Студенти повинні вміти:

  • проводити статистичні спостереження;

  • заповнювати форми статистичної звітності підприємств;

  • обчислювати узагальнюючі статистичні показники, що характеризують діяльність підприємства;

  • визначати обсяг національного доходу і валового національного продукту.

Для цього необхідно: систематично опрацьовувати навчальний матеріал лекцій та практичних занять: при самостійній роботі з посібником рекомендується коротко занотовувати основні положення опорного конспекту, запам'ятовувати навчальний матеріал й самостійно та під керівництвом викладача контролювати його засвоєння, регулярно користуватись навчально-методичною літературою.

Працюючи з опорним конспектом лекцій треба самостійно аналізувати та узагальнювати положення конспекту лекцій, виділяючи основні думки, визначення фінансових категорій та господарських процесів, ключові фрази, самостійно підбирати з періодичної літератури, державної звітності, законодавчих актів, підручників та навчальних посібників потрібний ілюстративний цифровий та статистичний матеріал тощо.

На самостійних практичних заняттях потрібно вдумливо відповідати на кожне поставлене запитання, коротко конспектуючи зміст своєї відповіді, звіряючи її з наведеними у навчальному посібнику відповідями на ключові питання кожної теми, намагаючись творчо, логічно й грамотно висловлювати зміст відповіді, підкріплювати відповідь прикладами із сучасної фінансово-економічної діяльності суб'єктів господарювання.

Під час поточного контролю студент повинен самостійно відповідати на поставлені тестові запитання, звіряючись з правильними відповідями (якщо вони є), та акуратно розв'язувати завдання й задачі з теми контрольної роботи, виконувати рекомендовані роботи з документами, у тому числі — електронними, по можливості застосовуючи сучасні засоби комп'ютерної техніки.

Самостійна робота з підручниками, посібниками та конспектами з кожного розділу чи теми має завершитись написанням самостійної роботи — реферату (контрольної) або тестуванням.

На семестровому контролі студент повинен продемонструвати глибоке знання основних положень курсу, вміння самостійно виконувати завдання, вирішувати задачі, логічно відповідати на поставлені у завданні запитання.

Курс "Статистики" нерозривно пов'язаний з вищою математикою, фінансами підприємств, економікою підприємств тощо.

І Теорія статистики

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]