Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Р.П. денна історія України.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
811.52 Кб
Скачать

Тема 10. Національне відродження на західноукраїнських землях у хіх ст.

Західноукраїнські землі під владою Австрійської монархії у другій половині XVIII - середині XIX ст. Йосифінські реформи та наслідки для українських земель. Зростання ролі греко-католицького духовенства, його діяльність на ниві національного відродження галицьких українців. Початок національного пробудження в Галичині.

„Руська трійця”: М.Шашкевич, І.Вагилевич, Я.Головацький. “Русалка Дністровая” (1837). Посилення антиукраїнських утисків місцевої польської влади. Зародження „москвофільства”.

„Весна народів” 1848р. в Австрійській монархії і Східна Галичина. Головна Руська Рада та її діяльність. „Руський Собор”. Скасування кріпосного права (1848р.). Придушення революції. Бахівська реакція. Поширення антиімперських, антикріпосницьких та національно-визвольних ідей на Північній Буковині і Закарпатті.

Становище українських земель у складі Австро-Угорщини в другій половині ХІХ ст. Адміністративний статус західноукраїнських земель. Закінчення періоду реакції і нове піднесення визвольних змагань галицьких українців. „Народовці” і „москвофіли”. „Руська бесіда”. „Просвіта”(1863р.), „Товариство ім. Т.Шевченка”(1873р.). Молоде покоління галицьких демократів: І.Франко, М.Павлик, К.Трильовський, Ю.Бачинський. Русько-Українська Радикальна партія (1890р.). Економічний розвиток України на зламі ХІХ-ХХ ст. Становище греко – католицької церкви.

Тема 11. Україна напередодні та в роки першої світової війни.

Початок революції 1905-1907рр. в Російській імперії. Розстановка українських політичних сил на поч. ХХ ст. Соціальні та національні питання в програмах і тактиці різних політичних партій. Пожвавлення національно-культурного життя в Україні. Спроба об'єднання українського національного руху. Товариство Українських Поступовців ( ТУП) - 1908р.

Наступ політичної реакції. Столипінська реформа. Репресії проти лідерів і членів політичних партій, опозиції. Нові обмеження в галузі освіти і культури в Україні.

Суспільно-політичний і економічний розвиток західноукраїнських земель під Австро-Угорщиною в 1900-1914рр. Активізація політичного життя в Східній Галичині на переломі ХІХ-ХХ ст. Українські політичні партії: Національно-демократична, Радикальна і Соціал-демократична. Проблеми державності і соборності України у їхніх програмах. Патріотичні об'єднання української молоді: “Сокіл”, “Січ”, “Пласт”. Греко-католицька церква і митрополит А.Шептицький, їх участь в політичному житті краю.

Українське питання у контексті світової політики напередодні Першої світової війни. Причини і характер Першої світової війни. Україна у військових і політичних планах ворогуючих сторін. Початок війни і ставлення до неї українства по обидва боки кордону.

Україна - арена воєнних дій. Перший вступ російської армії в Галичину. Окупаційний режим царської адміністрації на західноукраїнських землях. Масові репресії російського та австрійського урядів проти українського національного руху. Політичні партії і організації українства в умовах війни: Головна Українська Рада (ГУР), Союз Визволення України (СВУ), ТУП.

Легіон Українських Січових Стрільців та його участь в бойових діях на боці Австро-Угорщини ( Маківка, Лисоня, ).