Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальний огляд країн Західної Європи.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
118.27 Кб
Скачать

Тема : Італія

Італія

Площа — 301 тис. км2. Населення —57, 5 млн чоловік. Сто­лиця — Рим. Державний устрій — парламентська республіка. Главою держави є президент. Парламент складається з Сенату і Палати депутатів. Виконавчі функції виконує Рада міністрів. В адміністративному відношенні поділяється на 20 областей.

Італійська історія охоплює Стародавній Рим, виникнення папства і католицизму, епоху Відродження і появу торгового капіталізму. Дещо зменшується її роль у світі з XVI ст. Сучасна італійська держава утворилась у 1870 р. внаслідок об'єднання до цього розрізнених територій. Нині Італія — розвинута індустріально-аграрна країна, що посідає одне з провідних місць серед головних розвинутих країн.

ЕГП території та природно-ресурсний потенціал. Італія розта­шована на півдні Європи в центральній частині Середземномор'я. 4/5 кордонів країни є морськими. Значна протяжність території з північного заходу на південний схід зумовлює специ­фіку умов господарської діяльності. Складовими частинами Італії є три природних райони: Альпи, Паданська рівнина і Апеннінський півострів з островами. Альпи мають вертикальну зональність клімату, численні річки і озера, значні лісові і гідро­ресурси, зручні перевали, що не перешкоджають сухопутним зв'язкам з іншими країнами. Паданська рівнина — найбільший рівнинний простір країни — лежить на межі помірного і субтро­пічного поясів, має родючі землі і достатнє зволоження. Апен­нінський півострів і острови (Сицилія, Сардинія та ін.) вкриті середньовисотними гірськими масивами і неширокими примор­ськими низовинами. Вже здавна виявились переваги західного узбережжя півострова для людської діяльності. Тут більше опадів і річок, береги порізані затоками і бухтами, рівнини навколо Неаполя, Рима і Ліворно вкриті родючими вулканічними ґрунтами. Адріатичне узбережжя, включаючи південно-східні низовини, цих переваг не має. Країна розташована у сейсмічній зоні альпійського поясу, бувають землетруси, є діючі вулкани.

Мінерально-сировинними ресурсами країна не багата через геологічну молодість більшої частини її території. З корисних копалин є поліметалічні і ртутні руди, будівельні матеріали. Країна залежить від імпорту мінеральної сировини і енергоносіїв.

Населення і міста. 98% населення країни — італійці, які розмовляють на різних діалектах італійської (романська група індоєвропейської мовної сім'ї), першоосновою якої була старо­давня латинь. У прикордонних районах живуть невеликі групи сусідніх народів. 2% населення — словенці, греки, албанці, фран- ко-провансальці, фріули, тірольці. Віросповідання більшості — католицизм.

Природний приріст населення Італії, як і в інших розвинутих країнах, постійно знижується. Механічний рух населення тра­диційно великий. Постійна міграція (до Аргентини і Бразилії) була характерною з кінця XIX ст., і нині Італія — знач­ний постачальник дешевої робочої сили в країни ЄС (особливо Францію і Німеччину, а також Швейцарію). Частка зайнятого населення в країні низька (36%). Серед внутрішньої міграції найбільшим є рух населення з аграрного Півдня до промислової Півночі і з сільської місцевості взагалі — у міста. Середня густота населення становить 190 чол. на 1 км2. Міське населення становить 70%. Міста багаті на культурно-історичні пам'ятки. Понад мільйон жителів мають Рим ,(Мілан, Неаполь, Турін. На півдні поширені великі села, які тут називають селянськими містами. У горах трапляються невеликі села, хутори. На Паданській рівнині, а також у центрі країни переважає хутірський тип розселення.

Загальна характеристика господарства Італії

Сучасна Італія - розвинута індустріально-аграрна краї­на, вартість промислової продукції якої в 5-7 разів перевищує вартість продукції сільського господарства. Частка промисло­вості у ВНП складає 35,6%, сільського господарства - 3,9% , послуг - 60,5%. Вона входить до складу країн "великої сімки" і ЄС. Після Другої світової війни Італія порівняно швидко обновила своє господарство, за рахунок припливу іноземного капіталу. На частку США припадає більше по­ловини всіх іноземних інвестицій. МНК приваблює низька вартість італійської робочої сили, особливо в південних ра­йонах країни. Неухильно росте кількість філій іноземних банків. МНК поширили своє панування не тільки на галузі промисловості, але і на сферу послуг, сільське господарство, засоби масової інформації і т.д.

Надзвичайну роль в економіці країни відіграє іноземний ту­ризм (країну щороку відвідують до 45 млн іноземних туристів).