Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота №3 Буйный.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
734.21 Кб
Скачать

Лабораторна робота №3 Оперативно-диспетчерське управління в розподільчих електричних мережах

Мета роботи: Вивчити схеми електричних мереж та послідовності виконання оперативних переключень. Отримати практичні навички роботи диспетчера.

Теоретичні положення

1 Основні теоретичні положення

В умовах нових економічних відносин зростають вимоги до безперебійного та якісного енергопостачання об'єктів господарювання та побуту.

Перерви в енергопостачанні об'єктів господарювання призводять до економічних збитків підприємств, а також завдають збитки енергопостачальним організаціям.

Автоматизація електричних мереж дозволяє підвищити надійність електропостачання, але вимагає від експлуатаційного персоналу підвищеного рівня знань. Важливою частиною роботи персоналу електричних станцій та підстанцій є вміння виконувати переключення в розподільних установках (РУ). Від безпомилкових дій експлуатаційного персоналу при переключеннях залежить безаварійна робота і безперебійне енергозабезпечення об'єктів господарювання та побуту. В енергосистемах все ще мають місце аварії, які є наслідком помилок експлуатаційного персоналу при виконанні операцій із роз'єднувачами і заземлюючими ножами, а також в результаті недостатніх знань та порушень послідовності переключень. Тому для підвищення надійності електропостачання необхідно підвищувати технічний рівень і культуру обслуговування електроенергетичних об'єктів.

Студент-енергетик повинен мати необхідні навички оперативної роботи в енергосистемі.

Кому доручають виконання переключень?

Виконання переключень в розподільних установках доручають невеликій кількості людей – оперативному персоналу енергетичних підприємств, навченому і підготовленому для роботи в особливих умовах. Особливістю оперативної роботи є те, що переключення проводять на діючих розподільних установках, коли обладнання високої напруги знаходиться під напругою і під навантаженням.

При переключеннях оперативний персонал повинен бути уважним, цілеспрямованим і дисциплінованим. Він повинен досконало знати схеми обслуговування розподільчих установок і розташування усіх електричних апаратів на підстанції.

Оперативний персонал повинен добре знати правила технічної безпеки при проведенні комутаційних операцій, їх послідовність і ті дії з пристроями релейного захисту і автоматики, які необхідно виконувати при змінах схем електричних з'єднань підстанції.

Розпорядження на переключення.

Будь-які зміни оперативного стану обладнання або окремих його елементів можуть порушити єдність енергосистеми, тому всі операції з обладнанням виконуються тільки з дозволу осіб, в оперативному управлінні яких воно знаходиться.

Розпорядження на переключення дають безпосередньо підлеглому персоналу. У розпорядженні зазначають послідовність виконання операцій і кінцеву мету переключення. Особа, яка отримала розпорядження, повинна повторити його і отримати підтвердження у тому, що розпорядження було зрозуміте правильно.

В практиці експлуатації енергосистем добре зарекомендувала себе така форма отримання завдання на переключення, як звернення місцевого персоналу до диспетчера із заздалегідь продуманим порядком операцій і отримання дозволу диспетчера на його виконання.

Порядок операцій при переключеннях складають у відповідності до програм переключень, які є на кожному об'єкті, і оперативним станом схеми підстанції.

Отримане завдання на переключення записують в оперативний журнал, послідовність операцій уточнюється по добовій оперативній схемі і складається бланк переключень.