Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011_Метод.рекомендации до самост йного вивченн....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
163.84 Кб
Скачать

Питання

  1. Технологія виробництва цукру та цукру-рафінаду.

  2. Технологія виробництва кефіру.

  3. Технологія виробництва борошна.

  4. Технологія виробництва рослинних масел

Методичні рекомендації

Основним джерелом при вивченні даної теми є навчальні посібники [3,4].

При вивченні першого питання необхідно ознайомитись з властивостями цукру та особливостями сировини, з якої він виробляється (вмістом цукру, тривалістю вегетативного періоду, середньодобовою сумою температур за період вегетації, врожайністю), вимогами до кімнатних умов.

З’ясувати послідовність стадій технології виробництва цукру з буряка, вихід продукції (цукру, жому, патоки-меласи), трудомісткість переробки буряка, технологію одержання цукру-рафінаду.

З матеріалу другого питання важливо засвоїти, що кефір застосовують для відновлення сил при недокрів’ї, при деяких хворобах шлунково-кишкового тракту і що утворюється він завдяки сквашуванню молока так званими кефірними грибками.

Доречно ознайомитись з видами кефіру, сировиною для одержання кефіру, а також зрозуміти сутність резервуарного та термостатного способів виробництва кефіру.

Вивчаючи третє питання, необхідно усвідомити різницю між житньо-пшеничним та пшенично-житнім борошном, а також з’ясувати будову зерна пшениці. Важливо добре знати стадії і технології одержання борошна, використання відходів для одержання комбікорму.

З матеріалу четвертого питання требо засвоїти, що виробництво рослинних олій, засноване на використанні двох груп рослин, а також те, що вони розподіляються на три груми в залежності від вмісту жиру. Корисно ознайомитись з умовами зберігання насіння рослин а також набути знання щодо пресового та екстрактного способів виробництва олії.

Додаткова література[5,7,8].

Змістовий модуль 9. Наука і наукові дослідження

Питання

  1. Поняття науки.

  2. Національна Академія наук України.

  3. Наукові ступені, вчені і академічні знання.

  4. Типова структура науково-дослідного інституту.

  5. Формування тем і технологія наукових досліджень.

Методичні рекомендації

Основним джерелом при вивченні даної теми є навчальні посібники [3,4].

Вивчаючи перше питання, студент має запам’ятати зміст поняття «наука», а також цілі науки.

Розглядаючи друге питання необхідно уяснити функції та організаційну структуру Національної Академії наук України.

При вивченні третього питання треба засвоїти визначення науковим ступеням кандидата та доктора наук, вченим званням доцента, професора, старшого наукового співробітника, а також академічним званням академіка та члена-кореспондента. Необхідно уяснити порядок присудження наукових ступенів та присвоєння вчених звань.

Підсумком вивчення четвертого питання модулю слід усвідомити організаційну структуру науково - дослідного інституту та штатний розклад наукових лабораторій та відділів.

У процесі вивчення п’ятого питання модулю студенти повинні запам’ятати порядок формування тем наукових досліджень, а також технологію їх проведення. Необхідно засвоїти суть фінансування держбюджетних і госпрозрахункових тем наукових досліджень.