Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
388.61 Кб
Скачать

4. Методи для роботи з візуальними компонентами

З візуальними компонентами, як і з іншими об'єктами, пов'язана велика кількість методів, що дозволяють створювати і руйнувати, промальовані об‘єкти, відображати їх і приховувати, а також виконувати інші операції. Розглянемо методи, найбільш загальні для усіх візуальних компонентів.

Процедура SetFocus встановлює фокус введення на віконний елемент керування. Якщо елемент керування в даний момент часу не спроможний отримати фокус введення, то виникає помилка. Тому у випадку ймовірного виникнення помилки доцільно попередньо перевірити можливість активізації компонента за допомогою функції СanFocus: Boolean, що повертає значення True, якщо керуючий елемент може одержати фокус введення, і False - в іншому випадку.

Елемент керування не може одержувати фокус введення, наприклад, коли він знаходиться у виключеному стані, а його властивість Enabled має значення False.

Метод Clear служить для очищення вмісту компонентів (текстової інформації).

Приклад. Очищення вмісту компонентів Memo1 і ListBox1.

ListBox1.Clear;

Memo1.Clear;

Метод Refresh використовується для відновлення елемента керування, що полягає у видаленні зображення елемента і його перемалюванню. Звичайно метод викликається автоматично при необхідності перемалювання зображення. Обов‘язковий виклик методу Refresh програмним способом може знадобитися у випадках, коли програміст сам керує промальовуванням області візуального компонента, наприклад, списку ListBox.

Метод Refresh автоматично викликає методи Invalidate і UpDate. Meтод invalidate повідомляє системі Windows, що зображення потрібно перемалювати. При першій же можливості система виконує цю операцію. Метод UpDate викликає негайне перемалювання показаного об'єкта. Якщо необхідно, ці методи можна викликати безпосередньо в програмі.

Метод Рerform призначений для посилки повідомлень віконним елементам керування. Використовувати його зручніше, ніж метод SendMessage, тому що потрібно задавати параметр, що містить посилання на керуючий елемент. Функція Perform (Msg: Cardinal; WParam, LParam: Longint) : Longіnt, посилає повідомлення, код якого задає параметр Msg. Параметри WParam і LParam містять додаткову інформацію про повідомлення.

Література

  1. Глинський Я.М., Анохін В.Є., Ряжська В.А. Turbo Pascal I Delphi. Практикум – Львів: Деол, 2003. – 144 с.

  2. Гофман В.Э., Хоменко А.Д. Delphi 5. – СПб.: БХВ – Санк-Петербург, 2000. – 800 с.

  3. Калверт Чарльз Delphi 2. Энциклопедия пользователя: Пер. с англ./Чарльз Калверт. – К.: НИПФ «ДиаСщфт Лтд.», 1996. – 736 с.

  4. Кандзюба С.П. Громов В.Н. Delphi 6. Базы даных и приложения. — К.: Издательство «ДиаСофт», 2001. — 576 с.

  5. Культин Н.Б.Delphi 6. Програмирование на Object Pascal. — СПб.: БХВ-Петербург, 2001. — 528 с.

13