Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №3 Адвокатура.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
256.51 Кб
Скачать

3. Кваліфікаційно-дисциплінарні комісії адвокатури

3.1. Мета створення, склад та порядок формування кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури

Згідно зі статтею 13 Закону України "Про адвокатуру" для визначення рівня професійних знань осіб, які мають намір займатися адвокатською діяльністю, вирішення пи­тань про дисциплінарну відповідальність адвокатів у Авто­номній Республіці Крим, областях, містах Києві та Сева­стополі утворюються строком на 3 роки кваліфікаційно-дисциплінарні комісії адвокатури. Ці комісії утворюються у складі двох палат — атестаційної та дисциплінарної. Формування кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури та організаційне забезпечення їх діяльності по­кладається на Раду міністрів Автономної Республіки Крим, обласні та Київську і Севастопольську міські Ради народ­них депутатів.

Атестаційна палата утворюється у складі 11 членів, до неї входять 4 адвокати, 4 судді та по одному представнику від Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласної, Київської і Севастопольської міських рад народних депу­татів, управління юстиції Ради Міністрів Автономної Республіки Крим, обласної, Київської і Севастопольської місь­кої державної адміністрації, відділення Спілки адвокатів України.

Рішення про видачу свідоцтва про право на заняття ад­вокатською діяльністю або про відмову у видачі свідоцтва приймається відкритим голосуванням більшістю голосів від загальної кількості членів палати. Особа, яка не склала кваліфікаційні іспити, має право складати їх повторно че­рез рік.

Дисциплінарна палата утворюється у складі 9 членів, до неї входять 5 адвокатів, 2 судді, по одному представнику від управління юстиції Ради міністрів Автономної Респуб­ліки Крим, обласної, Київської і Севастопольської міської державної адміністрації, відділення Спілки адвокатів Украї­ни. Рішення про притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності приймається відкритим голосуванням двома третинами голосів від загальної кількості членів па­лати. У роботі кваліфікаційно-дисциплінарної комісії з правом дорадчого голосу можуть брати участь вчені юристи та народні депутати.

Рішення про відмову у видачі свідоцтва про право на за­няття адвокатською діяльністю або на притягнення адво­ката до дисциплінарної відповідальності можуть бути оскар­жені у Вищій кваліфікаційній комісії адвокатури.

Відповідно до Положення про кваліфікаційно-дисциплі­нарні комісії адвокатури, затвердженого Указом Прези­дента України від 5 травня 1993 р. № 155/93, строк повно­важень кваліфікаційно-дисциплінарної комісії становить три роки починаючи з дня першого засідання комісії. Ос­новним завданням кваліфікаційно-дисциплінарної комісії є визначення рівня професійних знань осіб, які мають на­мір займатися адвокатською діяльністю, та вирішення пи­тань про дисциплінарну відповідальність адвокатів. Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія є юридичною особою, має штамп і печатку зі своїм найменуванням.

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія діє у складі двох палат — атестаційної та дисциплінарної.

Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію очолює голова, який обирається більшістю голосів від загальної кількості членів комісії таємним голосуванням на альтернативній основі з числа членів палат на першому засіданні комісії, що має бути скликане у 15-денний строк з часу сформування. Заступниками голови кваліфікаційно-дисциплінарної комісії за посадою є голови палат комісії. Голова комісії і голови палат не можуть працювати на цих посадах більше ніж два строки підряд.

Палату кваліфікаційно-дисциплінарної комісії очолює голова, якого обирають більшістю голосів від загальної кількості членів палати таємним голосуванням на альтер­нативній основі при вільному висуненні кандидатів з членів палати на першому її засіданні. Голова палати має заступника, який обирається в такому самому порядку, як і голова. Голова атестаційної палати одночасно є головою кваліфікаційно-дисциплінарної комісії.

Члени палат кваліфікаційно-дисциплінарної комісії — адвокати — обираються на загальних зборах (конференції) адвокатів Автономної Республіки Крим, області, міст Киє­ва, Севастополя, судді — на конференції суддів Автоном­ної Республіки Крим, області, міст Києва, Севастополя. Представники відділення Спілки адвокатів України як члени палат обираються на зборах відділення Спілки. Чле­ни палат — адвокати, судді та представники відділення Спіл­ки адвокатів України — обираються таємним голосуван­ням на альтернативній основі при вільному висуненні кан­дидатів. Обраним вважається кандидат, за якого подано більше половини голосів учасників зборів (конференції). Представник обласної, Київської та Севастопольської місь­кої ради як член атестаційної палати обирається відповід­ною радою. Представник Ради міністрів Автономної Рес­публіки Крим призначається Радою міністрів Автономної Республіки Крим. Члени палат — представники Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Авто­номній Республіці Крим, обласних, Київського та Севастопольського міського управлінь юстиції — призначаються начальником відповідного управління юстиції.

Ведення документації палати кваліфікаційно-дисциплі­нарної комісії, облік і зберігання справ здійснює секретар, який обирається на першому засіданні палати з її членів.

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія:

  • видає свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю;

  • приймає Присягу адвоката України;

  • припиняє адвокатську діяльність, анулює свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю та рішення атестаційної палати про видачу такого свідоцтва;

  • здійснює контроль за додержанням адвокатами зо­бов'язань, що випливають з Присяги адвоката України, ак­тів законодавства України і Правил адвокатської етики;

  • виявляє причини та умови вчинення адвокатами дис­циплінарних проступків, надання правової допомоги на низькому професійному рівні та розробляє рекомендації сто­совно заходів, спрямованих на усунення цих причин і умов;

  • ухвалює рішення про підвищення кваліфікації адво­катів та організовує їх виконання;

  • обирає представників до складу Вищої кваліфікацій­ної комісії адвокатури.

У разі грубого порушення адвокатом вимог Закону Украї­ни "Про адвокатуру", інших актів законодавства і Присяги адвоката України дисциплінарна палата кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури приймає рішення про накладення дисциплінарного стягнення. На підставі цього документа відповідна кваліфікаційно-дисциплінарна ко­місія приймає рішення про припинення адвокатської діяльності та про анулювання свідоцтва про право на за­няття адвокатською діяльністю. Якщо комісія не пого­диться з рішенням палати, вона може його скасувати і по­вернути справу на новий розгляд до дисциплінарної пала­ти з поновленням строку розгляду справи або своїм рішен­ням закрити дисциплінарну справу.