Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekologichne.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
57.85 Кб
Скачать

Одним «обов'язкових елементів* навчального плану для студентіп є підготовка до семінарських і практичних занять. Запропоновані плани семінарських і практичних занять з навчальної дисципліни є досить н сиченими. Студенти мають готуватися до кожного заняття шляхом в вчення значної кількості законодавчих і підзаконних актів та спеціальн літератури. При підготовці до занять слід звернути увагу на динаміку т тенденції розвитку вітчизняного екологічного законодавства. Тому ознм йомлення з чисельними змінами і доповненнями, що внесені до діючих законодавчих актів, має важливе значення для пізнання реального етапу чинного екологічного законодавства.

Готуючись до семінарських і практичних занять студентам необхідно виконати наступне: ознайомитись з питаннями семінарського (практич ного) заняття; прочитати відповідний розділ в підручнику та конспсктії вивчити нормативні акти з теми заняття; ознайомитися зі спеціальною навчально-науковою літературою, що наведена наприкінці плану кож ного заняття; вирішити задачі, що наведені в плані тощо. Поглибленим підготовки студентів з екологічного законодавства і права сприятиме також написання ними рефератів, доповідей та курсових робіт з тематик и навчальної дисципліни. і

Слід зазначити, що підготовка і відвідування семінарських (гірш тичних) занять є обов'язковим для усіх студентів. Тому кожне пропущені заняття підлягає окремому опрацюванню на індивідуальній зустрічі 1 викладачем. При цьому не має значення з якої причини заняття прому щено. Студенти, які не відвідували семінарські (практичні) занятті! і N опрацювали їх в індивідуальному порядку, вважаються невиконавшим навчальний план з усіма наслідками, що з цього випливають.

ТЕМАТИКА І ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ТА ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

ЗАНЯТТЯ ПЕРШЕ

ТЕМА: ПРЕДМЕТ, МЕТОД, ПРИНЦИПИ ТА СИСТЕМА

ЕКОЛОГІЧНОГО ПРАВА

План заняття

  1. Форми взаємодії суспільства з природою в умовах індустріального тріоду розвитку цивілізації.

  2. Екологічна криза: поняття, причини, наслідки, форми прояву та шпихи подолання. Еколого-правові аспекти концепції сталого розвитку Суспільства.

  3. Поняття екологічного права: екологічне право як галузь права, галузь законодавства, наука та навчальна дисципліна.

  1. Предмет і метод екологічного права: загальні та спеціальні методи ранового регулювання екологічних відносин.

  2. Принципи екологічного законодавства і права: правове забез­печення гармонізації взаємодії суспільства з природою; законодавчі

имоги щодо охорони природних об'єктів та їх ресурсів; правовий зміст і|чо|штетності екологічних вимог; гарантованість екологічної безпеки

мн життя і здоров'й людей.

6. Система сучасного екологічного права та його співвідношення з шмими галузями права.

Нормативно-правові акти

Конституція України: прийнята 28 червня 1996 року // Відомості Вер-

пої Ради України (далі скорочено - Відомості. - 1996.- № ЗО.- Ст. 141.

Про охорону навколишнього природного середовища: Закон України

25 червня 1991 року//Відомості.- 1996. -№ 41.-Ст. 546 з наступними

ами і доповненнями

Основні напрями державної політики України у галузі охорони до­ня, використання природних ресурсів та забезпечення екологічної ски: Затверджені постановою Верховної Ради України від 5 березня року // Відомості. - 1998. - № 38 - 39. - Ст. 248. ......

114

115

Про схвалення Концепції .національної екологічної ^політики Укра­їни на період до 2020 року: Розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2007 року № -880-р // Офіційний вісник України. - 2007, --№ 79.- Ст. 2961.

Про затвердження Програми охорони і поліпшення стану навко лишнього природного середовища м. Одеси на 2009-2012 роки: Рішенин Одеської' міської ради від 7липня 2009 року № 4416 // Офіційний сайт міста Одеси (ЬМр://'у\г\\г\у.осіе5$а.иа/асІ5/соипсі1).

Навчально-наукова література

Балюк Г.І. Екологічне право України: Конспект лекцій у схемах. ( гальна і Особлива частини): Навч. посібник - К., 2006.

Бринчук М.М. Зкологическое право (право окружающей средм - М., 1998.

Екологічне право України. Повний академічний курс / за ред. акяд, НАН України Ю.С. Шемшученко. - К., 2008.

Екологічне право України: Підручник // За заг. ред. А.П. Гетьмана, М.В. Шульги. - Харків, 2005.

Екологічне законодавство України. Збірник нормативних актів, судової та арбітражної практики у 2-х книгах. За ред. Погрібного О.О, т* Каракаша І.І. - Одеса, «Латстар», 2001.

Законодавство України про довкілля. Збірник у 2-х томах / За ред А.П. Гетьмана, М.В. Шульги. - Харків, 2006.

Кобецька Н.Р. Екологічне право України: Навч. посіб. - К., 2007.

Зкологическое право Украинн. Курс лекций под ред. Карака И.И.-Одесса,2001.

ЗАНЯТТЯ ДРУГЕ

ТЕМА: ДЖЕРЕЛА ЕКОЛОГІЧНОГО ПРАВА ТА ЕКОЛОГІЧНІ

ПРАВОВІДНОСИНИ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]