Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
364.03 Кб
Скачать

3. 10 Найбільш знаменитих коктейлів у світі

Як добре ввечері випити стаканчик улюбленого коктейлю - алкогольного чи ні, не важливо, все залежить від вашого бажання і смаку. Потрібно сказати величезне спасибі тій людині, хто вперше додумався змішати кілька інгредієнтів в результаті чого і з'явився на світ перший коктейль.

Одні стверджують, що слово «коктейль» походить від іспанського виразу Соlа di gallo - хвіст півня. Так за зовнішню схожість називали корінь однієї з рослин, яким бармен з містечка Кампече на березі Мексиканської затоки перемішував готуються їм напої. Американські моряки, які не пропускали жодного бару, любили відвідувати і цей, в Кампече. На питання, що це за інструмент у нього в руках, ввічливий бармен відповідав по-англійськи: «Cocktail»- «хвіст півня». Існує і ще одна історія, що зв'язує походження «коктейля»; з «хвостом півня». Належить ця історія Джеймсу Фенімора Купера. За його твердженням, перший коктейль був приготований в 70 роках 18 століття маркітанткою військ генерала Вашингтона Елізабет Фленеган. Одного разу вона подала офіцерам напій з рому, житнього віскі і фруктових соків, прикрасивши келихи пір'ям з хвостів бійцівських півнів. Один з офіцерів, француз за походженням, побачивши такої прикраси келихів, вигукнув: «Vive le cog's tail!» , («Хай живе півнячий хвіст!»). Ця наполовину французька, наполовину англійська фраза всім сподобалася, і напій стали називати «коктейль» - півнячий хвіст.

На сьогоднішній день існує безліч рецептів різноманітних коктейлів. Але є серед них такі, які на всі 100 відсотків присутні в будь-якому барі світу, будь то французький ресторан або американська забігайлівка.

1 Місце: «Кривава Мері»

Найвідоміший у світі коктейль - «Кривава Мері». Автор «Кривавої Мері» - американський бармен Піт Пету. Він удосконалював коктейль багато років. Зараз до складу «Кривавої Мері» входить лимонний сік, соус Вустерський і соус «Табаско». А якщо замість горілки використовується текіла, виходить «Bloody Maria».

Інгредієнти:

• 3 / 10 горілки

• 6 / 10 томатного соку

• 1 / 10 лимонного соку

• соуси Worcestershire і Tabasco

• сіль селери

• сіль, перець за смаком

Що робити: У келиху highball з льодом перемішати всі інгредієнти. Прикрасити скибочкою лимона і гілочкою селери. Подається сильно охолодженим.

2 Місце: «Викрутка»

Батьківщина коктейлю «Викрутка» - США, час народження - Сухий закон. Апельсиновий сік був кращим способом приховати колір і запах горілки.

Інгредієнти:

• 50 г горілки

• 100 г апельсинового соку

• лід

Що робити: Змішати горілку з апельсиновим соком у високому келиху з льодом. Подавати з трубочкою.

3 місце: Мохіто

Цей коктейль свого часу дуже любив відомий письменник Ернест Хемінгуей. Готують його з соку лайма, білого рому, свіжої м'яти, тоніка, цукру або сиропу і колотого льоду. П'ють цей коктейль тільки через соломинку, щоб листя м'яти і лід не потрапили в рот і вам не довелося відпльовуватися.

Існує 2 види мохіто: слабоалкогольний і безалкогольний. Відбувається з острова Куба, став популярним в США в 1980-х. Існує кілька теорій про походження назви «мохіто». Одна говорить, що слово походить від ісп. Mojo (Мохо, mojito - зменшено). Мохо - соус імовірно на Кубі і на Канарах, зазвичай в нього входять часник, перець, лимонний сік, рослинне масло, зелень. Інша стверджує, що мохіто - це змінене мохадіто (ісп. Mojadito, розум. Від mojado), що означає «злегка вологий»

Мохіто традиційно складається з п'яти інгредієнтів: ром, цукор, лайм, газована вода і м'ята. Його комбінація солодкого і освіжаючого цитруса з м'ятою, які, можливо, додавалися в ром, щоб «замаскувати»; фортеця останнього, зробила цей коктейль одним з найпопулярніших літніх напоїв. У деяких готелях Гавани в мохіто додають також Ангостура. У безалкогольному мохіто білий ром замінюють на воду з тростинним коричневим цукром.

Інгредієнти:

• м'ята 20 листочків

• лайм 2 часточки

• цукровий сироп 15 мл

• лід в кубиках

• білий ром 50 мл

• содова 10 мл

Що робити: У високу склянку покласти листя свіжої м'яти, кілька часточок лайма і залити всю цю композицію цукровим сиропом. Добре пам'ятаєте товкачем. Далі покришите лід і засипте його в склянку, додайте ром, долийте содову до країв келиха, розмішайте коктейльної ложкою і в завершенні прикрасьте гілкою м'яти.

Мохіто традиційно складається з п'яти інгредієнтів: ром, цукор, лайм, газована вода і м'ята. Його комбінація солодкого і освіжаючого цитруса з м'ятою, які, можливо, додавалися в ром, щоб «замаскувати» фортеця останнього, зробила цей коктейль одним з найпопулярніших літніх напоїв. У деяких готелях Гавани в мохіто додають також Ангостура. У безалкогольному мохіто білий ром замінюють на воду з тростинним коричневим цукром.