Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_Rudya.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
268.8 Кб
Скачать

Методичні рекомендації

Хрестові походи організовані католицькою церквою на чолі з папством і західноєвропейськими феодалами у 1096 – 1270 рр. під гаслом звільнення християнських святинь у Палестині з-під влади мусульман, посідають особливе місце у курсі історії середніх віків. Тема ця ніби перебуває на стику історії країн Європи і візантійсько-мусульманського Сходу й тому є комплексною за своїм характером.

Вона охоплює обширний історичний матеріал, знання якого дозволяє глибше розібратися у багатьох важливих проблемах нормативного курсу історії середніх віків. В хрестоматії з історії західноєвропейського середньовіччя подано тексти, що змальовують ті чи інші епізоди історії Першого хрестового походу, соціально-політичного ладу держав хрестоносців на Сході, утворення духовно-рицарських орденів та історії Четвертого хрестового походу. Саме ці сюжети дають найбільш яскравий і повний матеріал про епоху хрестових походів і є ключовими для вивчення даної теми.

Тема надзвичайно важлива і в методичному плані, оскільки основні факти епохи хрестових походів репрезентовані не лише в численних джерелах європейського походження (латинські хроніки, папська переписка і т.і.), але і в оповідях арабських, грецьких, вірменських авторів. У студентів є унікальна можливість порівняти «паралельні» тексти, з’ясувати схожість і відмінність у розповідях, відділити елементи історичної правди від навмисного чи ненавмисного викривлення її середньовічними авторами, і тим самим по можливості більш повно відтворити об’єктивну історичну картину епохи, що вивчається.

Підготовці і основним подіям Першого хрестового походу присвячені твори Раймунда Агільського, Фульхерія Шартрського, Еккегарда Аврейського, Гвіберта Ножанського, Аноніма, Анни Комниної, Усами ібн Мункиза та ін. Серед джерел, що містять інформацію з історії держав хрестоносців, найціннішими і найбагатшими за фактичним матеріалом є «Історія священної війни» Вільгельма Тірського і «Єрусалимська історія» Якова Вітрійського. Історія Четвертого хрестового походу відображена на сторінках мемуарів Робера де Кларі і Жоффруа Віллардуена, «Історії» Нікіти Хоніата. Всі вони були учасниками подій, що описували у своїх працях.

Слід звернути також увагу на причини занепаду і наслідки хрестоносного руху, показати їх вплив на подальший суспільно-політичний і культурний розвиток Західної Європи, на становище католицької церкви на середньовічному Заході, на посилення конфронтації між Заходом і Сходом та активізацією джихаду як відповідної агресивної реакції мусульманського світу.

Тема 9. “Велика хартія вольностей” і виникнення парламенту в Англії

  1. Характеристика джерел.

  2. Політична боротьба в Англії на початку XIII ст. Прийняття “Великої хартії вольностей”.

  3. “Велика хартія вольностей” про політичний устрій Англії, права та привілеї різних соціальних верств населення.

  4. Політична криза 1258-1267 рр. і виникнення англійського парламенту.

  5. Склад парламенту та його функції.

Джерела

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]