Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова - безалкогольн_ напої.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
800.26 Кб
Скачать

Розділ 2. Дослідження смаків та уподобань споживачів. Сегментування ринку

В даному розділі наша фірма намагається дізнатися якнайбільше про те, що потрібно споживачам, тому ми розробили анкету, яку ми представили в додатку 1.

Для збирання первинних даних, фірма АкваВіт визначила спосіб зв'язку з аудиторією - особисте опитування - це найуніверсальніший, але й найдорожчий спосіб опитування. У разі необхідності інтерв'юер ставить більшу кількість запитань, ніж передбачено анкетою, і доповнює інтерв'ю особистими спостереженнями . Спостереження було проведено в супермаркетах, продуктових магазинах, а також на ринку.

Дане опитування провидиться з метою отримання інформації про те, якому продукту споживач надає перевагу, його смаковим якостям, дизайну, а також яку суму споживач готовий витрачати на дану продукцію. Дані дослідження допоможуть підприємству провести сегментацію ринку і зайняти на ньому своє місце.

Після проведення анкетування на основі відповідей респондентів представимо отримані результати у вигляді діаграм та проаналізуємо їх.

Анкета

Відповіді на наші запитання, допоможуть зробити Ваші улюблені напої ще кращими. Щиро Вам вдячні!

1. Ваша стать?

Чоловіча Жіноча

2. Яким напоям Ви надаєте перевагу?

Мінеральна вода Квас

Соковмісні напої Сік

3. Якому із цих смаків Ви надаєте перевагу?

Апельсиновий Яблучний

Лимонний Виноградний

4. Чи згодні Ви платити більше за соковмісні напої?

Так Ні

5. Чи важливий Вам дизайн і розмір упаковки?

Так Ні

6. Яким має бути об’єм упаковки?

0.5 л 1.5 л

1 л 2 л

7. З якого матеріалу повинна бути виготовлена упаковка напоїв?

Пластик Скло

8. Яку кількість напоїв Ви вживаєте вдень?

0.5- 1 л 1 - 2 л

9. Яку суму гривень Ви готові витрачати в тиждень на купівлю безалкогольних напоїв? __________________________________

10. Вкажіть головні недоліки у смакових якостях безалкогольних напоїв представлених ринку на ринку _________________________________

11.

Результати опитування за допомогою анкетування

Серед тридцяти опитаних респондентів 40% виявились жінки і 60% - чоловіки. За допомогою цих даних було виявлено, що між чоловіками і жінками немає значних відмонностей у смаках та вподобаннях при виборі безалкогольних напоїв.

Як видно з даної діаграми найбільша кількість респондентів (40%) надає перевагу соку, а найменшу (10%) – квасу. Завдяки цим даним, підприємство зосереджується на виробництві соків і соковмісних напоїв, а виробництву мінеральних вод і квасу буде значно меншим, оскільки попит на даний продукт є меншим.

Як видно з діаграми, 50% респондентів надає перевагу перевагу апельсиновому смаку, тому підприємство зосереджується на виробництві апельсинових соків і напоїв з даним смаком. Так як лимонний смак набрав лише 10% , то підприємство не буде виготовляти продукції з даним смаком.

Згідно даного опитування 70% респондентів готові більше платити за соковмісні напої, що є надзвичайно важливим для підприємства, оскільки воно спеціалізується на даних напоях. Так як використання соку є більш затратним при виробництві, то дані результати показують, що виробництво буде рентабильним.

Так як, 60% опитаних респондентів вважають, що дизайн упаковки немає великого значення, то підприємство не буде приділяти значної уваги на його розробку, а значить будуть зекономлені кошти, які будуть витрачатись на покращення якості продукції.

Згідно опитування 60% респондентів обрали упаковку в об’ємі 1.5 л, тому підприємство буде виготовляти значну частку продукції саме в такій тарі. Варто зазначити, що підприємство не буде відмовлятись від інших розмірів упаковки, а лише зменшить їхню кількість.

Як видно з даної діаграми, 80% респондентів вважають, що для них зручнішою при використанні є пластикова упаковка, тому підприємство зосереджується на виробництві саме такої тари.

Згідно відповідей на дане запитання, значна кількість респондентів в середньому за день вживає 1-2 л напоїв, що є досить позитивним аспектом для підприємства, оскільки очікуваатиметься постійний попит, а також можна зпрогнозувати що продукція в упаковці з об’ємом 1.5 л, яку обрало підприємство, якраз буде оптимальною для задоволення потреб цих людей.

9. Згідно відповідей на запитання: „Яку суму Ви готові витрачати на купівлю безалкогольних напоїв в тиждень?”, було досліджено, що в середньому споживачі готові витрачати від 35 до 80 грн. Загалом такі дані не є дуже позитивними для підприємства, оскільки виробник зосереджений на виробництві соків і соковмісних напоїв, а такий товар є дорожчий ніж мінеральна вода.

10. Дослідивши відповіді респондентів на питання, щодо недоліків у смакових якостях напоїв, було досліджено, що споживачі найбільше не задоволені тим, що соки є надто кислими і дуже мало мякоті, а в солодких водах занадто відчувається смак ароматизаторів і забагато барвників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]