Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_1_1__Vstup_Informatsiya_ta_informatsiy....docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
31.73 Кб
Скачать

Властивості інформації

Інформація має свої властивості.

  1. Корисність. Для одних людей інформація є корисною, а для інших – ні. Наприклад, по телевізору прогноз погоди. На сході – дощі. Для жителів сходу ця інформація буде корисною, а для жителів півночі – ні.

  2. Актуальність. Для вас важлива інформація, коли відправляється потяг Старобільськ-Донецьк. Але ця інформація стає неактуальною, коли ви вже їдете на цьому потязі, або зупинилися на нього. Тобто, актуальність – це значення інформації для вас.

  3. Достовірність. Це правдивість інформації, її правильність. Наприклад, якщо ви по телебаченню побачили сюжет про повінь у Карпатах та її наслідки, то ця інформація скоріше всього буде достовірною. А якщо ваш приятель повідомив про виверження вулкану в Старобільску, то ця інформація буде недостовірною, тобто неправдивою.

  4. Об’єктивність (суб’єктивність) – залежність інформації від чогось. Повідомлення “вода у морі холодна” є суб’єктивним, бо комусь вода може здатися холодною, а комусь теплою. А яким буде повідомлення “вода у морі +19С?” Об’єктивним, бо дає інформацію, яка не має залежності від когось, або чогось, з цього повідомлення людина може визначитися, якою буде вода для неї та прийняти рішення йти або не йти купатись.

  5. Доступність (зрозумілість).

Коли в залі вокзалу об’являють інформацію про прибуття потягу, а ви не можете її почути із-за шуму, це значить, що інформацію не можна зрозуміти. А коли ви почули об’яву чергового вокзалу, то інформація задовольняє вимогам зрозумілості і є доступною для вас.

  1. Повнота. Я зайшла до учительської, мені повідомили “У вас сьогодні 2 уроки з інформатики”. Чи буде ця інформація повною? Ні, тому що мені подали її неповністю: я не знаю, у яких класах у мене сьогодні уроки та які вони по послідовності. А якщо мені повідомили “Сьогодні у вас на 1-му уроці заняття з інформатики у 11 класі, а на 5-му – у 10”. Ця інформація буде повною? Так.

  2. Нематеріальність. Можна сказати, що інформація володіє незмінною властивістю нематеріальності.

Інформаційні процеси.

Особливе місце у вивченні поняття інформація відіграють питання про інформаційні процеси.

Основними інформаційними процесами є:

пошук – збирання – передавання – опрацювання – використання – захист інформації.

Приймаючи повідомлення, людина фіксує його у свідомості, не обов’язково заглиблюючись у його зміст, і таким чином не обов’язково одержуючи інформацію, яку несе повідомлення.

При цьому повідомлення поступають у вигляді деяких сигналів чи послідовностей сигналів, які сприймаються органами чуття людини (зір, слух, дотик).

Сигнали – це умовні знаки, за допомогою яких звертають на щось увагу, повідомляють, передають розпорядження або проводять переговори, тобто передають повідомлення.

Для подання сигналів (зокрема і далекі відстані) використовують найрізноманітніші сигнальні засоби – світлові та звукові джерела (дорожні знаки, петарди, прожектори, радіомаяки, світлофори).