Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_Oxrana_Truda.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Лекція №1 Вступ

Автомобільний транспорт постійно розвивається. Розширюється застосування газобалонних автомобілів. Це висуває підвищені вимоги до поліпшення умов праці, санітарно-гігієнічного обслуговування працівників автотранспортних підприємств до забезпечення їхньої безпеки і збереженню здоров'я в процесі праці.

Успішне рішення задач, поставлених урядом, у тому числі і на автомобільному транспорті, багато в чому залежить від якості підготовки технічного персоналу в області охорони праці.

Охорона праці - це система законодавчих актів, соціально-економічних, організаційних, технічних, гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів і засобів, що забезпечують безпеку, збереження здоров'я і працездатність людини в процесі праці. Це - прикладна наукова соціально-технічна дисципліна. Вона займається виявленням і вивченням виробничих небезпек і професійних шкiдливостей і розробкою методів їхнього запобігання або ослаблення. Це буде сприяти усуненню нещасних випадків на виробництві і професійних захворюваннях працюючих, аварій і пожеж, полегшенню праці. Утворилася дана дисципліна на стику багатьох наук. У ній використані наукові досягнення фізики, хімії, математики, трудового права, економіки, організації і планування виробництва, електротехніки, промислової естетики і ряду інших галузей знань.

Методологічною основою охорони праці є аналіз умов праці, технологічного процесу, виробничого устаткування, застосовуваних і одержуваних речовин з погляду можливості виникнення небезпечних і шкідливих виробничих факторів.

Стратегічними напрямками розвитку охорони праці є створення безпечної техніки і безпечних технологій, комплексна автоматизація вироб-ництва і на цій основі забезпечення на всіх підприємствах умов, що виключають виробничий травматизм, професійні захворювання і важку фізичну працю.

У курсі «Охорона праці» прийняті терміни і визначення, установлені ДСТ 12.0.002—80. Основні з них наступні.

Техніка безпеки - система організаційних заходів і технічних засобів, що запобігають вплив на працюючих небезпечних виробничих факторів.

Виробнича санітарія - система організаційних заходів і технічних засобів, що запобігають або зменшують вплив на працюючих шкідливих виробничих факторів.

Техніка безпеки і виробнича санітарія є складовою частиною терміна охорона.

Безпека праці - стан умов праці, якім виключений вплив на працюючих небезпечних і шкідливих виробничих факторів.

Небезпечний виробничий фактор - виробничий фактор, вплив якого на працюючого у визначених умовах приведе до травми або іншому раптовому різкому погіршенню здоров'я.

Шкідливий виробничий фактор - виробничий фактор, вплив якого на працюючого у визначених умовах приведе до захворювання або зниження працездатності.

Нещасний випадок на виробництві - випадок впливу на працюючого небезпечного виробничого фактора при виконанні працюючих трудових обов'язків або завдань керівника робіт.

Вимоги безпеки праці - вимоги, установлені законодавчими актами, нормативно-технічною документацією, правилами й інструкціями, виконання яких забезпечує безпека працюючих.

Небезпечна зона - простір, у якому можливе вплив на працюючого небезпечного і (або) шкідливого виробничих факторів.

Засіб індивідуального захисту - засіб, призначений для захисту одного працюючого.

Засіб колективного захисту - засіб, призначений для одночасного захисту двох або більш працюючих.

Знаки безпеки праці - знаки, призначені для попередження працюючих про можливу небезпеку, про необхідність застосування відповідних засобів захисти, а також дозволяють або забороняють визначені дії працюючих.

Безпека виробничого устаткування - властивість виробничого устаткування зберігати відповідність вимогам безпеки праці при виконанні заданих функцій в умовах, установлених нормативно-технічною докумен-тацією.

Безпека виробничого процесу - властивість виробничого процесу зберігати відповідність вимогам безпеки праці в умовах, установлених нормативно-технічною документацією.

Безпечна відстань - найменша припустима відстань між працюючим і джерелом небезпеки, необхідне для забезпечення безпеки працюючого.

При розгляді спеціальних питань прийняті терміни і визначення, що діють у даних областях знань. Вони приводяться безпосередньо у відповідних підрозділах підручника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]