Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відкрите акціонерне товариство.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.10.2018
Размер:
427.52 Кб
Скачать

52

З М І С Т

ВСТУП……………………………………………………………………………….4

РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРО ОБ’ЄКТ ДОСЛІДЖЕННЯ…………...6

РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ ОСНОВНИХ НАПРЯМКІВ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА………………………………………………………………….15

2.1. Формування та реалізація плану виробництва продукції Добротвірської ТЕС……………………………………………………………………………….….15

2.2. Основи планування собівартості продукції на Добротвірській ТЕС………22

2.3. Аналіз фінансового стану енергопідприємства…………………………….25

2.4. Особливості реалізації кадрової політики на підприємстві……………….27

РОЗДІЛ 3. ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

3.1 Стратегічні напрямки розвитку Добротвірської ТЕС…………………........31

3.2 Пропозиції щодо вдосконалення роботи Добротвірської ТЕС…………….35

ВИСНОВОК………………………………………………………………………...47

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ…………………………………………..51

ДОДАТКИ………………………………………………………………………….53

ВСТУП

Відповідно до угоди укладеної між Добротвірською ТЕС та Львівським національним університетом ім. І.Франка та згідно наказу виданого по Добротвірській ТЕС я приступив до проходження практики 19 березня 2010 року.

У перший день на підприємстві у відділі охорони праці я пройшов вступний інструктаж. Програма вступного інструктажу містила питання, що стосувалися особливостей даного об,єкту з погляду охорони праці і пожежної безпеки. Подальша практика проходила згідно гафіку, виходячи з тих основних завдань, які ставилися програмою практики:ознайомитися з організаційною структурою підприємства, законодавчо-нормативною базою, кадровою політикою на підприємстві,основною діяльністю Добротвірської ТЕС по виробництву продукції , основними техніко-економічними та фінансовими показниками діяльності, стратегічними напрямками розвитку підприємства.

Спочатку була загальна екскурсія по підприємству, де я ознайомився із структурою підприємства: основними цехами та відділами, невиробничими цехами (агроцех та відділ робітничого постачання), а також соціально- культурними об,єктами, які є на балансі підприємства і їх функціями у загальному виробничому процесі. Конкретно була приділена увага таким виробничим цехам, як: котлотурбінний цех, де розміщене основне обладнання підприємства по виробництву електроенергії та теплоенергії; паливно-транспортний цех, основна задача якого в подачі палива для виробництва; хімічний цех ,який займається процесом водопідготоки для виробничого процесу та іншими цехами та відділами підприємства. Крім цього ознайомився із системою управління на підприємстві.

В процесі практики я працював в таких відділах підприємства:

-у виробничому відділі ознайомився з основними видами продукції, яка виробляється на підприємстві, з процесом планування виробітки та реалізації електро- і теплоенергії, складанням цінових заявок на виробництво і виконанням диспетчерських графіків навантажень.Крім цього приймав участь у складанні балансу електроенергії за квітень місяць і розрахунку питомих витрат палива на виробництво. Функціонування системи обліку на підприємстві і нормування основних техніко-економічних показників забезпечує достовірний аналіз результатів виробничо-господарської діяльності та її стимулювання;

у планово-економічному відділі вивчав процес планування та аналізу собівартості виробленої продукції, приймав участь у формуванні виробничої собартості за квітень місяць 2010 року. Ознайомився з діяльністю невиробничої сфери;

у бухгалтерії ознайомився з процесом обліку витрат на підприємстві та основними формами звітності і обліку;

у відділі оплати праці ознайомився з виробничим і невиробничим персоналом підприємства, формами оплати праці та системою стимулювання персоналу.

В процесі проходження практикия я отримав всю необхідну інформацію для аналізу діяльності підприємства.

РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРО ОБ’ЄКТ ДОСЛІДЖЕННЯ

Відкрите акціонерне товариство «Західенерго» створене відповідно до рішення позачергових Загальних зборів акціонерів Товариства від 25 листопада 1999 року з Державної акціонерної енергогенеруючої компанії «Західенерго». Товариство є юридичною особою з моменту його державної реєстрації. До складу Товариства входять такі відокремлені підрозділи:

  • Добротвірська теплова електрична станція;

  • Бурштинська теплова електрична станція;

  • Ладижинська теплова електрична станція;

  • Галременерго;

  • Львівенергоспецремонт;

  • Львівенергоавтотранс;

  • Західенергопостач;

Добротвірська теплова електрична станція є відокремленим підрозділом ВАТ «Західенерго» без статусу юридичної особи. Вона здійснює свою діяльність на основі і відповідно до чинного законодавства України, Статуту ВАТ «Західенерго» та Положення про Добротвірську ТЕС, яке затверджується Загальними зборами акціонерів ВАТ «Західенерго». Добротвірська ТЕС (далі Добротвірська ТЕС) має окремий баланс, рахунки в установах банків, печатку із своїм найменуванням, логотип. Відомості про відокремлений підрозділ ВАТ «Західенерго» включаються до єдиного державного реєстру.

Будівництво Добротвірської ТЕС було затверджено Постановою Ради Міністрів у 1950 році і в цьому ж році Львівським відділенням інституту «Теплоелектропроект» було почато дослідні роботи, розроблено проектне завдання на будівництво електростанції потужністю 50 мВт з перспективою її подальшого розширення.

А вже 5 листопада 1965 р. Державною комісією Добротвірська ДРЕС прийнята в експлуатацію.

ДТЕС спеціалізується на виробництві електричної та теплової енергії. Електроенергія, що виробляється Добротвірською ТЕС, постачається споживачам України та експортується до Польщі. Основними споживачами теплоенергії є населення, бюджетні організації та інші промислові споживачі смт Добротвір.

Основне паливо для ДТЕС – це вугілля Львівсько-Волинського басейну. Крім того як резервне паливо на ДТЕС використовують природній газ, а також мазут. Для здійснення своєї діяльності підприємство одержує з багатьох міст України та країн СНД такі матеріали, як сталь, труби, кулі до млинів, паливо-мастильні матеріали(олива трансформаторна, олива турбінна, олива індустріальна та інші) хімікати (сірчана кислота, каустична сода, гідразин-гідрат та інше), гумово-технічні вироби, азбестові вироби, інструмент, парову продукцію, електротехнічну продукцію, конткольно-вимірювальні прилади.

Електростанція створена з метою здійснення частини функцій ВАТ "Західенерго" відповідно до чинного законодавства України та Ста­туту ВАТ "Західенерго".

Предметом діяльності ДТЕС відповідно до статутних положень є:

  • виробництво, постачання, купівля та продаж в Україні та за її межами електричної енергії, енергії, що виробляється з метою електро- та теплопостачання.

  • постачання електричної енергії за нерегульованим тарифом;

  • будівництво, реконструкція, ремонт, реставрація, оренда та викорис­тання об'єктів промислового, житлового, комунального, соціального і культурного, агропромислового та рекреаційного призначення, транс­порту, зв'язку, охорони здоров'я та туризму;

  • надання населенню побутових послуг;

  • участь у цільових державних програмах, заходах і акціях;

  • інвестиційна діяльність;

  • науково-винахідницька, проектна, патентна та впроваджувальна ді­яльність у галузі вітчизняних та зарубіжних технологій;

  • впровадження нових видів техніки, технологій, винаходів, "ноу-хау" та раціоналізаторських пропозицій, впровадження науково-технічних досягнень у виробництво товарів народного споживання;

  • організація і проведення науково-прикладних досліджень і дослідниць­ко-конструкторських робіт;

  • впровадження нової техніки і технологій, виконання робіт з екологіч­ного захисту природного середовища;

  • навчання кадрів, поглиблення професійних знань та умінь за різними спеціальностями;

  • розробка родовищ, корисних копалин, їх переробка, буріння свердло­вин, рекультивація землі і проектні роботи;

  • збирання та переробка відходів виробництва, металобрухту та інших відходів;

  • розробка і реалізація власних інноваційних програм і проектів комер­ційних ініціатив;

  • комерційна діяльність;

  • посередницька діяльність;

  • оптова та роздрібна торгівля, у тому числі продукцією власного виробництва;

  • послуги громадського харчування;

  • виробництво, переробка і реалізація сільськогосподарської продукції, торгівля бензином та іншими видами пального;

  • організація і проведення виставок і аукціонів, у тому числі і міжнародних.

Загальне управління Добротвірською ТЕС здійснюють:

  • загальні збори акціонерів;

  • вищий орган: ВАТ «Західенерго»;

  • ревізійна комісія;

Керівництво всією виробничо-господарською діяльністю даного підрозділу здійснює директор. Йому підпорядковуються головний інженер, заступники головного інженера, начальники відділів і цехів, яким в свою чергу підпорядковуються спеціалісти, службовці і робітники відповідних відділів, цехів і служб. Схематично організаційна структура наведена в додатках (Додаток 1).

Виробнича структура підприємства складається з відділів, виробничих цехів та допоміжних виробничих служб, цехів невиробничого призначення та об’єктів соціально-культурного призначення.

На Добротвірській ТЕС є такі виробничі підрозділи:

1. Паливно-транспортний цех

2. Котлотурбінний цех

3. Електричний цех (з дільницею електрозв’язку і телемеханіки)

4. Цех з ремонту та обслуговування електротехнічного устаткування та теплової автоматики і вимірювань

5. Цех централізованого ремонту

6. Гідротехнічний цех

7. Ремонтно-будівельний цех

8. Автотранспортний цех

9. Лабораторія металів та зварювання

10. Хімічний цех

11. Загін воєнізованої охорони ІІІ категорії

12. Навчально-тренувальний центр

Загальна площа головного виробничого майданчика Добротвірської ТЕС складає 45000 кв. метрів. На проммайданчику розташовані адміністративний корпус, виробничі цехи основного та допоміжного виробництв.

На балансі Добротвірської тес знаходяться непромислові підрозділи:

1. Дільниця гуртожитків

2. Агроцех

3. Яслі-садок

4. Здоровпункт

5. Відділ робітничого постачання

До основних відділів належать:

Виробничий відділ веде облік фактичних основних і проміжних техніко-економічних показників на основі показів приладів обліку, окремих вимірювань,розрахунків. Складає цінові заявки на електроенергію та заявки робочої потужності з врахуванням оптимальних режимів роботи електростанції та контролює виконання диспетчерського графіка навантажень. Розраховує робочу потужність електростанції, приймає участь в розроблені графіків ремонту основного обладнання. Організовує роботу з визначення та погодження величин обмежень потужності електростанції, спільно з виробничими підрозділами розробляє заходи з метою усунення розривів потужності.

Планово-економічний відділ здійснює роботу по економічному плануванню на підприємстві, яке направлене на організацію раціональної господарської діяльності, виявленню і використанню резервів виробництва з метою досягнення найбільшої економічної ефективності. Також проводить розрахунок доходів та витрат підприємства, тарифів на роботи і послуги, проводить комплексний економічний аналіз всіх видів діяльності.

Відділ постачання здійснює розробку проектів перспективних і річних планів матеріально-технічного забезпечення підприємства, визначає потреби підрозділів і підприємства в цілому в матеріальних ресурсах, складає баланси матеріально-технічного забезпечення, встановлює календарні терміни поставки матеріалів у відповідності до вимог виробництва. Також здійснює контроль за виконанням постачальниками договірних зобов'язань, кількістю і якістю поступлених матеріалів і інших видів матеріальних ресурсів, комплексним їх використанням, за правильністю подання до акцепту рахунків і інших розрахункових документів постачальників і своєчасною передачею цих документів до оплати.

Відділ кадрів на підприємстві виконує функції обліку особового складу Добротвірської ТЕС, її підрозділів, веде документацію по кадрах, оформляє прийом, перевід і звільнення робітників у відповідності з трудовим законодавством, положеннями, інструкціями і наказами керівника підприємства. Здійснює контроль за станом трудової дисципліни в підрозділах підприємства і за дотриманням робітниками правил внутрішнього трудового розпорядку.

Бухгалтерія заводу виконує роботу по різних ділянках бухгалтерського обліку, здійснює прийом і контроль первинних документів по відповідних ділянках бухгалтерського обліку і підготовлює їх до автоматизованої обробки в обчислювальному центрі підприємства. Також проводить аналіз фінансового господарської діяльності підприємства по даних бухгалтерського обліку і звітності з метою виявлення внутрішньогосподарських резервів, а також проводить інвентаризацію грошових засобів, товарно-матеріальних цінностей, розрахунків і платіжних зобов'язань.

Стратегічне планування на підприємстві - це інструмент, з допомогою якого формується система цілей функціонування підприємства та об'єднуються зусилля трудового колективу з їх досягнення. Основне завдання стратегічного планування полягає в забезпеченні нововведень та організаційних змін, необхіднихдляфункціонуванняпідприємства та його конкурентоспроможності. Стратегічне планування на Добротвірській ТЕС повинно забезпечувати не лише досягненнявисоких фінансових результатів, розширення бізнесу, задоволення ринкового попиту, але й сприяти ефективному використаню матеріальних, трудових, інформаційних, фінансових ресурсів, постійному зниженю собівартості виробництва.

На електростанції працює 1308 чоловік. Структура працівників така:

  • робітники – 999 чоловік;

  • спеціалісти – 148 чоловік;

  • керівники – 154 чоловік;

  • службовці - 16 чоловік;

Процес стратегічного планування на підприємстві включає:

  • визначення стратегічних цілей і завдань функціонування підприємства;

  • аналіз та оцінку внутрішнього та зовнішнього середовища;

  • визначення стратегічних альтернатив;

  • вибір стратегій;

  • підготовку кінцевого стратегічного плану.

До стратегічних цілей Добротвірської ТЕС можна віднести:

  • досягнення стабільності, втримання своєї ніші в об′єднаному ринку електроенергії;

  • у сфері теплопостачання збереження стабільних обсягів виробництва та збільшення рентабельності виробництва за рахунок оптимізації тарифів, вдосконалення системи обліку, зменшення втрат при транспортуванні;

  • застосування нових технологій, нових методів організації виробництва;

  • продуктивна діяльність підприємства;

  • оптимальне використання наявних ресурсів;

Як уже зазначалось, Добротвірська ТЕС є виробником електричної та теплової енергії здійснюється за рахунок спалювання енергетичного палива – кам’яного вугілля, мазуту і природного газу.

Основним перспективним планом виробництва тепло- та електроенергії ДТЕС є диспетчерський графік навантаження на Україну, який затверджується керівництвом ВАТ «Західенерго».

Постачання кам’яного вугілля для Добротвірської ТЕС здійснюють підприємства:

- ДП «Вугілля України»,

- ДП «Вуглезбут»,

- ВАТ «Львівська вугільна компанія».

До основного устаткування електростанції належать парові котли, парові турбіни, генератори змінного струму та підвищувальні трансформатори.

Аналіз зміни технічного стану основних фондів Добротвірської ТЕС проводиться на основі даних статистичної звітності. Дані форми № 11-ОЗ «Звіт про наявність та рух основних засобів, амортизацію(знос) за 2009рік» подані в таблиці 1.1.

Таблиця 1.1

Показник

На початок 2009 р., тис.грн.

На кінець 2008р., тис.грн.

Основні фонди

1133912

1127463

Знос основних фондів

914408

926803

На даний час знос основних фондів підприємства становить 82,2%, хоча на початок року знос становив 80,64%. Це свідчить про погіршення стану організації і технічного забезпечення підприємства.

Окреме обладнання Добротвірської ТЕС вимагає негайної заміни через довготривалу експлуатацію, низьку продуктивність та невідповідність нормативним документам. Воно фізично і морально застаріле, запасні частини до нього відсутні. Тому надалі керівництву підприємства необхідно подбати про оновлення обладнання.

Вцілому стан обладнання підприємства можна вважати як задовільний, що засвідчує виконання планових техніко-економічних показників з виробництва електричної і теплової енергії, а також показників з робочої потужності та диспетчерських графіків навантажень.

Добротвірська ТЕС в регіоні є основним забруднювачем атмосферного повітря продуктами спалювання органічного палива. Основне забруднення атмосферного повітря Добротвірською ТЕС здійснюється шкідливими речовинами, що викидаються з висотних димових труб в процесі виробництва електричної та теплової енергії. Потужність викидів залежить від режиму навантаження технологічного обладнання станції і постійно змінюється протягом доби, тижня, місяця та року, відповідно до диспетчерського графіка навантажень.

Останніми роками, в зв’язку з істотним зростанням цін на природний газ і мазут та дефіцитом цих видів палива, основним видом палива для ДТЕС є кам’яне вугілля Львівсько-Волинського вугільного басейну. Збільшення кількості використаного вугілля, в свою чергу, веде до зростання викидів в атмосферу продуктів його спалювання: сірчистого ангідриду, твердих частинок, важких металів та парникових газів.

На території ДТЕС знаходиться 64 стаціонарних джерела викидів забруднюючих речовин, з них 24 – неорганізовані. В атмосферне повітря виділяється 31 забруднююча речовина. Валовий викид основних забруднюючих речовинскладає, т/рік:

Вуглецю оксид

268,533

Азоту діоксид

3271,849

Сірки діоксид

36120,810

Пил неорганічний,

який містить SiO2 у %:70-20 (ш.ц.)

13478,191

Пил вугільного концентрату

7,578

Усього для підприємства:

53162,664

З метою зниження викидів забруднюючих речовин та покращення екологічної ситуації в регіоні на ДТЕС прийнята Програма заходів по реконструкції та заміні існуючого газоочисного обладнання на період 2009-2017 роки.

РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ ОСНОВНИХ НАПРЯМКІВ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА