Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л8.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
30.10.2018
Размер:
121.86 Кб
Скачать

6. Повзунки і смуги прокрутки — компоненти TrackBar і ScrollBar

Компонент TrackBar є елементом управління у вигляді повзунка, який користувач може переміщати курсором миші або клавішами під час виконання. Таким чином, користувач може управляти якимись процесами: гучністю звуку, розміром зображення і т.п.

Основна властивість компоненту — Position, Цю властивість можна задавати під час проектування або програмно під час виконання. При переміщенні користувачем повзунка можна прочитати значення Position, що характеризує позицію, в яку користувач перемістив повзунок. Для можливості такого читання служить подія OnChange. У обробнику цієї події можна прочитати значення Position і використовувати його для управління якимсь компонентом.

Властивість Position — ціле, значення якого може змінюватися в межах, що задаються властивостями Min і Мах. За умовчанням Min = 0, Мах = 10, так що Position може приймати тільки 11 значень — від 0 до 10. Якщо задати більше значення Мах, відповідно збільшиться кількість можливих значень Position в діапазоні MinMax.

Властивість Orientation визначає орієнтацію повзунка: trHorizontal — горизонтальна, trVertical — вертикальна.

Властивість TickMarks указує розміщення шкали щодо компоненту і може приймати значення: tmBottomRight — знизу або справа залежно від орієнтації компоненту tmTopLeft — зверху або зліва залежно від орієнтації компоненту, tmBoth — з обох боків.

Властивість TickStyle визначає спосіб зображення шкали. Воно може приймати значення: tsAuto — автоматичне промальовування шкали, tsNone — відсутність шкали, tsManual — програмне малювання шкали за допомогою методу SetTick(Value: Integer), який поміщає мітку шкали в позицію, відповідну величині Value. Мітки, відповідні початку і кінцю шкали автоматично розміщуються і у разі TickStyle = tsManual.

При TickStyle = tsAuto частота міток шкали визначається властивістю Frequency. Ця властивість задає, кількість можливих значень Position, які лежать між мітками. Наприклад, якщо Frequency = 2, то мітки відповідатимуть тільки кожному другому можливому значенню.

Властивості LineSize і PageSize визначають, наскільки зміщується повзунок, якщо користувач управляє ним за допомогою відповідно клавіш із стрілками або клавішами PageUp і PageDown.

Властивості SelStart і SelEnd дозволяють візуально виділити на шкалі деякий діапазон, який про щось говорить користувачу, наприклад, рекомендований діапазон значень. При цьому ніщо не заважає користувачу вийти за межі цього діапазону.

Схожий на повзунок по своїх функціях і компонент ScrollBar, хоча виглядає він інакше і призначений за задумом для інших цілей. Цей компонент є стандартною лінійкою прокрутки Windows. Проте він може використовуватися і для цілей прокрутки (втім, багато віконних компонентів C++Builder мають власні смуги прокрутки).

Основні властивості ScrollBars: Position, Min і Мах ті ж, що у компоненту ТгасkВаг. Властивість Kind, що визначає горизонтальне або вертикальне розташування смуги і що приймає відповідно значення sbHorizontal або sbVerticalВаг.

Dластивості: SmallChange і LargeChange визначають відповідно «мале» зрушення при клацанні на кнопці в кінці смуги або натисненні клавіші із стрілкою, і «велике» зрушення при переміщенні на сторінку клацанням поряд з бігунком або натисненням клавіш PageUp або PageDown.

Подія, відповідна переміщенню користувачем бігунка смуги прокрутки —- OnScroll. У процедуру обробника цієї події передається по посиланню параметр ScrollPos — позиція бігунка, яку можна читати, але можна і змінювати, і передається параметр ScrollCode, що характеризує вид переміщення бігунка. Цей параметр може мати значення:

scLineUp, scLineDown - «мале» зрушення: переміщення відповідно вгору або наліво і вниз або управо після натиснення кнопки смуги прокрутки або клавіші із стрілкою.

scPageUp, scPageDown - «велике» зрушення: переміщення на сторінку клацанням поряд з бігунком або натисненням клавіш PageUp або PogeDown.

scPosition - користувач перемістив і звільнив бігунок.

scTrack - користувач переміщає бігунок.

scTop, scBottom - бігунок переміщений відповідно в крайню верхню або ліву позицію і в крайню нижню або праву позицію.

scEndScroll - закінчення переміщення.

У обробці події ScrollPos можна помістити оператори, що переміщають необхідну область форми або компонент, а можна помістити оператори, які управляють деяким компонентом, використовуючи значення позиції бігунка ScrollPos.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]