Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика_bes.DOC
Скачиваний:
8
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
173.57 Кб
Скачать

5. Економіка будівництва.

Економіка – це система виробництва, в якій створюються нові блага. Економіка України це сукупність виробничих процесів, відносин та систем, в якій виробляється валовий національний продукт. Будівництво – це галузь народного господарства, в якій створюються всі виробничі та невиробничі засоби, а саме промислові та житлові споруди, інвентарні комунікації.

Будівництво – базова галузь, від темпів зростання будівництва залежить рівень життя суспільства. В будівництві створюються виробничі потужності – це певний виробничий комплекс призначений для випуску необхідної суспільству продукції.

Будівництво це специфічна галузь народного господарства, яка за рахунок своїх основних засобів створює основні засоби інших галузей промисловості. Маючи основні засоби у вигляді будівельних машин, обладнання та пристосувань, будівельно-монтажному управлінню потрібно постійно проводити грошові відрахування на амортизацію своїх машин (основних засобів). В сучасному українському законодавстві передбачено поділ основних засобів на три групи:

1) основні засоби довготривалого використання, більше 20 років, будівлі, споруди, інженерні комунікації, амортизація становить 5% на рік;

2) основні засоби, які мають підвищений рівень морального та фізичного зносу, машини, комп’ютери, двигуни тощо, амортизація складає 25%;

3) це всі інші основні засоби, які не можна віднести до 1 або 2 групи, амортизація – 15%.

Знос – це процес поступової втрати основних засобів своїх споживних характеристик в наслідок дії матеріальних факторів та науково-технічного прогресу. Знос буває двох видів: фізичний та моральний. Фізичний – це втрата характеристик основного засобу в наслідок дії таких факторів, як нагрів. Вивітрювання, корозія, тиску та інших матеріальних факторів. Моральний знос – це втрата характеристик основного засобу, яка відбувається під дією факторів науково-технічного прогресу. В економіці прийнято вважати, що процес зносу та амортизації співпадають.

  1. Охорона праці на будівельному майданчику.

На ділянці, де ведуться монтажні роботи не допускається знаходження сторонніх осіб, а також виконання інших робіт.

Способи стропування елементів конструкцій і обладнання повинні забезпечувати їх подачу до місця встановлення в положенні, близькому до проектного.

Очистку конструкцій від бруду та обледеніння слід виконувати до їх підйому.

Елементи конструкцій, що монтуються під час переміщення повинні втримуватися від розкачування і обертання гнучкими відтяжками.

Не допускається перебування людей на конструкціях під час переміщення або підйому.

Під час перерв не допускається залишати підняті елементи конструкцій і обладнання на висоті.

до гострих кутів конструкцій.

Для переходу Робітників з однієї Чачтини будівлі на іншу потрібно використовувати інвентарні драбини, перехідні містки та трапи, які мають огородження.

Не допускається виконувати кам’яні та монтажні роботи на висоті в відкритих місцях при силі вітру 15м/с і більше, при ожеледиці, грозі або тумані, який виключає видимість в границях фронту робіт.

Роботи по переміщенню і встановленню вертикальних панелей(вітражів) і подібних конструкцій припиняють при швидкості вітру 10м/с і більше.

Не допускається знаходження людей під конструкціями, що монтуються до встановлення їх в проектне положення і закріплення.

.

Монтаж конструкцій кожної послідуючої ділянки потрібно починати після надійного закріплення конструкцій попередньої ділянки.

В процесі монтажу конструкцій монтажники повинні знаходитись на раніше встановлених і надійно закріплених конструкціях.

До виконання монтажних робіт необхідно встановити порядок обміну умовними сигналами між робітником, який керує монтажем і машиністом. Всі сигнали подаються тільки одним лицем (бригадиром ланки монтажників, такелажником, стропальником) окрім сигналу ”Стоп” який може бути поданий довільним робітником, який замітив небезпеку.

Окраску і антикоррозійну обробку конструкцій треба виконувати до підйому конструкцій на проектну відмітку.

При виконанні будівельно-монтажних робіт необхідно керува-тись СНиП III-4-80*, а також вимогами ГОСТ 12.1.004-91.

Кожний працівник, який прибув на будівельний майданчик повинен отримати інструктаж з техніки безпеки.

  1. ввідний – проводять із всіма особами, яких приймають на постійну або тимчасову роботу не залежно від їх освіти, стажу роботи, а також з учнями та студентами; мета ввідного інструктажу – знайомство з основними положеннями законодавства охорони праці, з правилами електробезпеки та промислової санітарії.

  2. первинний – проводять більш детально ознайомлення робочих з їх обов’язками, порядком утримання робочих місць з небезпечними і шкідливими факторами, що можуть виникнути при проведені будівельно-монтажних роботах, первинний інструктаж проводять при кожному переході на іншу роботу.

  3. позаплановий інструктаж проводять при якихось змінах в нормах і правилах виконання робіт при змінах в технологічному процесі, при заміні і модернізації обладнання, пристосувань і інструментів.

  4. поточний інструктаж з робочими проводять перед проведенням робіт великої небезпеки.

Безпечні умови монтажних робіт багато в чому залежать від стійкості раніше змонтованих конструкцій, що може бути забезпечена при якісному виконанні стикових з'єднань, а також шляхом установки постійних чи тимчасових зв'язків.

Робітники, зайняті готуванням покрівельних мастик і підготовкою рулонних матеріалів, повинні мати спецодяг, захисні окуляри і рес­піратори. Гарячий бітум не повинний попадати на шкірний покрив робочих.

Покрівельні мастики необхідно готувати на спеціальних площадках, віддалених не менше ніж на 50 м від вогненебезпечних будівлі і не менше ніж на 15 м від брівок траншей і котлованів. Казани для варіння бітумних мастик повинні мати кришки, що щільно закриваються. При установці бітумоварочного котла на відкритому повітрі над ним улаштовують неспалений навіс. Біля казана повинний бути комплект протипожежних засобів. При підігріві вогненебезпечних покрівельних мастик усередині приміщень заборонено застосовувати прилади з відкритим вогнем. Закриті приміщення, у яких наготовлюють покрівельні мастики і підготовляють рулонні матеріали, повинні мати приточно-витяжну вентиляцію. Заборонено використовувати відкритий вогонь у радіусі 50 м від місця змішування бітуму з органічними розчинниками. При змішуванні розігрітий бітум необхідно вливати в розчинник, а не розчинник у бітум. Тара для транспортування і збереження розчинника повинна щільно закриватися.

При роботі з бітумною мастикою необхідно: перед початком роботи перевірити справність бачків, візків і іншого інвентарю; доставку мастики до робочих місць здійснювати в спеціальних бачках із щільно закриваються кришками; бачки заповнювати не більше ніж на 3/4 їхнього об’єму; установлювати бачки в місцях, що виключають їхнє перекидання і ковзання; доставляти мастику на робоче місце тільки механізованим способом.

При роботі на даху робітники повинні надягати спецодяг, спецвзуття і запобіжні пояси. При складуванні матеріалів і інструмента на даху необхідний^ уживати заходів проти їхнього падіння і здування вітром. Зона (7—10 м) можливого падіння матеріалів, інструмента і тари повинна бути обгороджена. Заборонено виконувати роботи на даху під час ожеледі, густого туману, сильного снігопаду, грози і вітри силою 6 балів і більше. По закінченні зміни і на час тривалих перерв у роботі всі матеріали й інструмент повинні бути прибрані з даху чи надійно закріплені, При роботі на краю даху без огородження робітники повинні прикріплювати себе запобіжними поясами до надійних конструкцій.

При роботі з механізованим і ручним інструментом необхідно дотримувати правила його експлуатації. Роботи з застосуванням гарячих мастик, кислот і інших їдких складів необхідно вести в спецодязі. Розчини із сухих сумішей необхідно наготовлювати на відкритому чи повітрі в провітрюваних приміщеннях. В останньому випадку органи подиху й очі необхідно захищати від пилу.

Роботи з застосуванням швидкозатвердіваючих лаків і інших складів з інтенсивним виділенням розчинника необхідно вести в респіраторах. Забороняється курити в приміщеннях, де ведуться роботи з займистими складами. Підігрівати займисті склади можна тільки в гарячій воді.

Лампи тимчасового освітлення напругою 127 і 220 В повинні бути підвішені на висоті не менше 2,5 м. При застосуванні переносних світильників напруга струму не повинне перевищувати 36 В. Паяльники для зварювання лінолеуму також.повинні працювати на струмі напругою не більшу 36 В.

При робіті необхідно дотримувати правила експлуатації механізованого і ручного інструмента. Пневматичні апарати і гумові шланги до початку роботи необхідно випробувати на тиск, що перевищує робоче в 1,5 рази. При роботі на лісах, риштованн і драбинах необхідно дотримувати правила їхньої експлуатації. Приставні сход повинні мати гострі металеві чи гумові опори.

Не дозволяється застосовувати для внутрішнього фарбування свинцеві білил і фарби. Забороняється застосовувати як розчинник бензин і этильований бензин. Вогненебезпечні малярські склади необхідно зберігати тільки в спеціальних вогнестійких приміщеннях. Не допускається їхнє збереження в під валах житлових будинків. Готування малярських складів зі шкідливими і вогненебезпечними речовинами повинні вести робітники, що пройшли спеціальне навчання. Робітники повинні бути забезпечені респіраторами, захисними окулярами, нешкідливими миючими засобами, захисними пастами і т.д. При фарбуванні внутрішніх приміщень пневматичними апаратами і складами з інтенсивним виділенням шкідливих розчинників робітники повинні бути забезпечені респіраторами і захисними окулярами, а приміщення повинні провітрюватися. При фарбуванні закритих емкостей їхнє провітрювання повинне здійснюватися переносними вентиляторами. При фарбуванні закритих приміщень перхлорвініловими лаками і фарбами робітники повинні забезпечуватися протигазами з примусовою подачею повітря. У зоні роботи зі складами, що виділяють вогненебезпечні пари, забороняється курити і робити роботи з використанням вогню чи іскрообразованиям

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]