Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крок1 ЗЛП_2004.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
227.84 Кб
Скачать
  1. Ген-регулятор*

  2. Структурний ген

  3. Ген-оператор

  4. Ген-промотор

  5. Термінатор

32.Відомо, що інформацію про послідовність амінокислот у молекулі білка записано у вигляді послідовності чотирьох видів нуклеотидів у молекулі ДНК, причому різні амінокислоти кодуються різною кількістю триплетів – від одного до шести. Як називається така особливість генетичного коду?:

  1. Виродженість*

  2. Універсальність

  3. Неперекривність

  4. Триплетність

  5. Специфічність

33. На практичному занятті студенти вивчали забарвлений мазок крові миші з фагоцитованими лейкоцитами бактеріальними клітинами. Який органоїд клітини завершує перетравлення цих бактерій?:

  1. Лізосоми*

  2. Мітохондрії

  3. Гранулярний ендоплазматичний ретикулум

  4. Апарат Гольджі

  5. Рибосоми

34.У деяких одноклітинних організмів, наприклад, амеб, живлення здійснюється шляхом фагоцитозу. В яких клітинах організму людини таке явище є не способом живлення, а здійснює захист організму від чужорідного (мікроорганізмів, пилу тощо)?:

  1. Лейкоцити*

  2. Еритроцити

  3. Епітелій травної системи

  4. Епітелій дихальної системи

  5. Епітелій видільної системи

35.Мітотичний цикл є клітинним механізмом розвитку організмів, регенерації та нестатевого розмноження. Це можливо, оскільки при такому механізмі:

  1. Забезпечується рівномірний розподіл хромосом*

  2. Утворюються клітини з гаплоїдним набором хромосом

  3. Утворюються поліплоїдні клітини

  4. Не відбувається подвоєння хромосом

  5. Не відбувається редуплікація ДНК

36. На одному з етапів проведення каріотипування на клітини, що поділяються мітозом, діють рослинною отрутою колхіцином, який зупиняє мітоз на певній стадії. Назвіть цю стадію.

  1. Метафаза*

  2. Профаза

  3. Анафаза

  4. Телофаза

37.Амітоз - прямий поділ ядра клітини, під час якого зберігається інтерфазний стан ядра, добре видимі ядерця і ядерна мембрана. При амітозі хромосоми не виявляються і не відбувається їх рівномірного розподілу. У результаті амітозу утворюються клітини, які є генетично неоднорідними. У яких клітинах організму людини амітоз вважається нормальним явищем

  1. у клітинах шкірного епітелію*

  2. у бластомерах

  3. у сперматогоніях

  4. у овоцитах

  5. у гаметах

38.На клітину подіяли речовиною, яка спричинила порушення цілісності мембран лізосом. Що відбудеться з клітиною внаслідок цього?

  1. лізис*

  2. денатурація

  3. дегенерація

  4. трансформація

  5. Кон(югація

2.Розмноження

1. У немовляти присутня мікроцефалія. Лікарі вважають, що це пов’язано з застосуванням жінкою під час вагітності актиноміцину Д. На які зародкові листки подіяв цей тератоген?

  1. Ектодерма*

  2. Усі листки

  3. Ентодерма

  4. Мезодерма

  5. Ентодерма та мезодерма

2. Проводиться вивчення каріотипу людини на стадії метафази. При цьому процес поділу клітин припинили за допомогою розчину:

  1. Колхіцину. *

  2. Йоду.

  3. Метанолу.

  4. KCl.

  5. Етанолу.

3. Пацієнту 40 років. У трансплантаційному центрі здійснюється передача нирки. Орган взятий у донора загинувшого в автомобільній катастрофі. Для перешкоджання відторгнення трансплантаційного органу імунітет у хворого придушується за допомогою:

  1. Імуносупресорів*

  2. Мутагенів

  3. Антибіотиків

  4. Ультразвуку

  5. Рентгенотерапії

4. Трансплантологія вивчає проблеми пересадки органів і тканин. В експериментальній лабораторії здійснена пересадка нирки від свині до теляти. Як називаєтся такий вид пересадки?

  1. Ксенотрансплантація *

  2. Аутотрансплантація

  3. Аллотрансплантація

  4. Єксплантація

  5. Гомотрансплантація

5.Трансплантологія займається питаннями пересадки органів і тканин. У пацієнта після обширного опіку залишився дефект шкіри. Для закриття дефекта на цьому місці хірурги перемістили шкіряний лоскут с другої частини тіла цього ж пацієнта. Який розділ науки вивчає пересадку тканин при перемещенні їх в межах одного організма?

  1. Аутотрансплантація*

  2. Єксплантація

  3. Алотрансплантація

  4. Ксенотрансплантація

  5. Гомотрансплантація

6.Завдяки здобуткам сучасної науки здійснюється пересадка нироко,сердця та інших органів. У центрі трансплантології хворому пересадили сердце. Які з перерахованіх клітин імунної системи можуть надавати безпосередній вплив на клітини трансплантата?

  1. Т-лимфоцити кіллери*

  2. Плазматичні

  3. Лимфоцити

  4. Тимоцити

  5. Т-лимфоцити хелпери

7. Хворій на вроджену ваду серця людині проведено операцію по пересадці (трансплантації) цього органу. Через 24 години почався процес відторгнення донорського трансплантату. Які імунні механізми безпосередньо забезпечили цей процес?:

  1. Антитіла (імуноглобуліни)*

  2. Плазматичні клітини

  3. Т-лімфоцити-кілери

  4. Т-лімфоцити-хелпери

  5. Т-лімфоцити-супресори

8. У жінки в процесі мейозу не відбулося розходження однієї пари хромосом. Скільки хромосом буде мати зріла яйцеклітина?

  1. 22 або 24 *

  2. 23

  3. 45 або 47

  4. 23 або 25

  5. 46

9. У деяких новонароджених спостерігається повна атрофія тімусу. Діти гинуть у перші місяці життя від генералізованих бактеріальних інфекцій. Генетична недостатність якої системи (компоненту) імунітету має місце в цьому випадку?:

  1. Т-лімфоцитів*

  2. Молочної кислоти

  3. Антитілоутворення

  4. Зниження рН шлункового соку

  5. Лізоциму

10. Хворого готують до операції – пересадки нирки. Підшукують донора. Які антигени донора і реципієнта з перелічених мають найбільше значення для успішного приживлення трансплантату.

  1. Системи HLA*

  2. Системи групи крові MN

  3. Системи крові AB0

  4. Системи Rh

  5. Системи Даффі