Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
программа ГЕК.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
101.89 Кб
Скачать

Розділ іі. Податкова система

  1. Сутність та види податків.

Сутність, види та класифікація податків, зборів та обов’язкових платежів, функції податків.

  1. Система оподаткування в Україні.

Сутність системи оподаткування, вимоги до неї, елементи системи оподаткування, принципи побудови та призначення системи оподаткування.

  1. Податок на додану вартість.

Платники податку, об’єкт оподаткування; ставки податку та пільги; порядок обчислення та сплати в бюджет.

  1. Акцизний збір

Платники акцизного збору, об’єкт оподаткування, ставки, пільги та порядок сплати акцизного збору до бюджету. Маркування підакцизних товарів.

  1. Оподаткування прибутку підприємств.

Склад платників податку, об’єкт оподаткування. Валовий дохід та волові витрати. Ставки, пільги та терміни сплати податку на прибуток підприємств.

  1. Плата за землю.

Платники податку, об’єкт оподаткування, ставки податку, порядок нарахування та сплати.

  1. Податок з доходів фізичних осіб.

Платники податку та об’єкт оподаткування. Податковий кредит, ставки податку.

Податкова соціальна пільга.

  1. Відрахування до державних цільових фондів.

Платники збору, об’єкт, ставки, пільги; порядок нарахування та перерахування до державних цільових фондів.

  1. Місцеві податки та збори.

Податок з реклами, комунальний податок; готельний, ринковий збір та інші.

Розділ ііі. Бухгалтерський облік

  1. Предмет, об’єкт і метод бухгалтерського обліку.

Загальна характеристика предмету бухгалтерського обліку. Господарські кошти підприємства як об’єкт бухгалтерського обліку, класифікація їх і практичне значення. Ресурси підприємства як об’єкт бухгалтерського обліку. Господарські процесі операції як предмет обліку. Метод бухгалтерського обліку:

  • поняття і загальна характеристика складових методу;

  • способи первинного спостереження і контролю – документація та інвентаризація;

  • способи поточного групування (рахунки і подвійний запис);

  • способи підсумкового узагальнення (складання балансу та іншої звітності).

  1. Бухгалтерський баланс.

Визначення поняття „баланс”. Походження балансової рівності. Бухгалтерський баланс як реалізація одного з елементів методу бухгалтерського обліку. Зміст і структура балансу: поняття активу, пасиву, розділів і статей балансу. Валюта балансу.

  1. Поняття бухгалтерських рахунків, їхня будова.

Бухгалтерські рахунки як інформаційна модель об’єктів обліку. Бухгалтерські рахунки: активні, пасивні, активно-пасивні. Структура рахунків, правила записів на рахунках.

  1. Метод подвійного запису.

Поняття, сутність, походження і значення подвійного запису на бухгалтерських рахунках.

Кореспонденція рахунків. Бухгалтерський запис. Правила складання бухгалтерських записів.

  1. Узагальнення даних поточного обліку на бухгалтерських рахунках.

Оборотні відомості за синтетичними та аналітичними рахунками. Види записів у бухгалтерському обліку. Журнал реєстрації господарських операцій.

  1. План рахунків, його призначення і побудова.

Документ – План рахунків. Структура плану рахунків. Структура коду бухгалтерського рахунку в Плані рахунків. Інструкція до Плану рахунків.

  1. Документування як спосіб спостереження і реєстрації господарських операцій.

Первинна документація – перший етап облікового процесу. Первинний облік. Бухгалтерський документ. Класифікація бухгалтерських документів за ознаками: за місцем складання, за призначенням, за порядком складання за способом оформлення операцій, за змістом. Обов’язкові реквізити бухгалтерських документів. Вимоги до порядку оформлення первинних бухгалтерських документів.

  1. Поняття регістрів бухгалтерського обліку.

Облікові регістри. Види і форми облікових регістрів: за зовнішнім видом; за видами бухгалтерських записів; за обсягом змісту: за побудовою. Облікова реєстрація – другий етап облікових робіт.

  1. Форми бухгалтерського обліку.

Форма бухгалтерського обліку. Основні форми ведення бухгалтерського обліку: меморіально-ордерна ; журнальна; спрощена форма обліку; комп’ютерна.

  1. Бухгалтерська фінансова звітність, її склад і вимоги до неї.

Фінансова звітність. Склад фінансової звітності підприємства: баланс (форма№1): звіт про фінансові результати (форма № 2); звіт про рух грошових коштів (форма № 3); звіт про власний капітал (форма № 4); примітка до фінансової звітності (форма № 5). Терміни подання фінансової звітності.

  1. Облік грошових коштів у касі та грошових документів.

Каса. Ліміт каси. Основні документи: прибуткові касові ордери, видаткові касові ордери; книга реєстрації касових ордерів, касова книга. Рахунок 30 „Каса” за економічним змістом, щодо балансу, за структурою. Грошові документи – рахунок 33 „Інші кошти”. Синтетичний і аналітичний облік грошових коштів.

  1. Облік виробничих запасів.

Поняття, класифікація запасів. Документальне оформлення, облік виробничих запасів на складах і в бухгалтерії. Синтетичний і аналітичний облік виробничих запасів.

  1. Облік витрат підприємств.

Об’єкт витрат за П(С)БО № 16 „Витрати”. Склад витрат. Класифікація витрат: за способом віднесення на собівартість продукції; за економічними елементами; за калькуляційними статтями витрат; з календарними періодами. Синтетичний і аналітичний облік витрат підприємства.

  1. Облік готової продукції.

Готова продукція. Операції з ГП. Калькуляція собівартості готової продукції. Коригування оцінки готової продукції наприкінці місяця. Документальне оформлення руху готової продукції: на складах і в бухгалтерії. Синтетичний і аналітичний облік готової продукції.

  1. Облік фінансових результатів.

Фінансовий результат як заключний показник діяльності підприємства за визначений період. Формування фінансового результату в бухгалтерському обліку. Рахунок 79 „Фінансові результати”: за економічним змістом, щодо балансу, за структурою.