Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Exc_zd.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
456.7 Кб
Скачать

Приложение 2

Приклад виконання практичного завдання в Microsoft Excel

Пояснення до практичного завдання в Excel (варіант ХХ).

По варіанту завдання заповнюємо текстові та числові дані відповідних комірок. При цьому перші 6 рядків листа використовуємо для заголовка, а блок комірок A7:H21 - для розрахунку. Вносимо довільні вхідні дані в комірки D8: D11 (ціна ремонту 1 кв. метра), B15: C19 (площі), D15: D19 (кл або фр або об). В комірку для розрахунку ціни ремонту стелі першої квартири (Е15) вносимо формулу =B15*$D$8 та копіюємо її, буксуючи маркер заповнення вниз включно по комірку Е19. В комірку F15 (ціна ремонту стелі) вносимо формулу, яка, аналізуючи вміст комірки D16, вибирає відповідну ціну покриття 1 кв. метра з комірок D9: D11: =ЕСЛИ(D15="кл";$D$9*C15;ЕСЛИ(D15="фр";$D$10*C15;ЕСЛИ(D15="об";$D$11*C15;0))). Також копіюємо формулу за маркер заповнення вниз включно по комірку F19.

В комірку H15 вносимо формулу, яка, якщо в комірці G15 знак +, додає 40% від суми вартості ремонту стелі та стін та, якщо ця вартість перевищує суму в 5000 гривень, знижує її на 10%: =(E15+F15)+ЕСЛИ(G15="+";(E15+F15)*0,4;0)-ЕСЛИ((E15+F15)>5000;(E15+F15)*0,1;0).

Копіюємо формулу за маркер заповнення вниз включно по комірку H19.

В комірку B20 вносимо формулу =СУММ(B15:B19), використовуючи кнопку автосуми на стандартній панелі інструментів, аналогічно — в комірки С20, Е20, F20 та H20.

В G21 вносимо формулу =СЧЁТЕСЛИ(G15:G19;"+") — кількість термінових заказів.

Форматування здійснюємо по зразку, використовуючи панелі інструментів, або пункт меню Формат. Для виконання рамок та роздільних ліній блоку розрахункових комірок виконуємо послідовно команди меню Формат, потім Ячейка, за тим - Граница з відповідним вибором необхідних параметрів в діалогових вікнах.

Для виконання контролю виконуємо послідовно команду меню ДанныеПроверка… на вкладці Параметры вибираємоТип данныхСписок а в поле Значение вносимо кл;фр;об. На вкладках Сообщение для ввода… та Сообщение об ошибке… вводимо довільні дані.

Для підфарбування комірок діапазону H15:H19, в яких значення перевищує 5000, виконуємо послідовно команду меню ФорматУсловное форматирование… вибираємо Значение больше 5000, а кнопкою ФорматВид колір заливки.

Переходимо до побудови діаграми.

Попередньо виділяємо блоки комірок, по даним з яких має будуватись діаграми, включно з заголовками (A13:A19, H13:H19). Так як блоки не суміжні, то їх виділення здійснюємо, утримуючи клавішу Ctrl. Потім Майстром діаграм (відповідна кнопка на стандартній панелі інструментів) на кроці 1 вибираємо об'ємний варіант кругової діаграми (найкраще відповідає при відображенні часток в загальному об’ємі) і натискаємо кнопку Далее. На кроці 2 діапазон вже не треба вибирати (потрібні блоки виділені завчасно), тому натискаємо кнопку Далее, а на кроці 3 в відповідне текстове поле заносимо назву діаграми і переходимо на крок 4 (кнопка Далее). Майстер діаграм пропонує розмістити діаграму на поточному листі — натискаємо кнопку Готово. Клацнувши на полі діаграми, виділяємо її та буксируючи маркери на межах, розтягуємо діаграму до розміру по ширині сторінки. За допомогою відповідних контекстних меню елементи діаграми змінюємо та форматуємо для отримання належного вигляду.

Знищуємо пусті листи вибором пункту меню Правка потім Удалить лист).

Викликаємо діалогове вікно через пункт меню Файл потім Параметры страницы, де встановлюємо поля сторінок книги Excel: 2,5 см зліва, 1,5 см справа, 2,5 см зверху і знизу та у верхньому колонтитулі по центру вказуємо номер сторінки, справа – варіант №ХХ, у нижньому колонтитулі по центру - ім'я книги (файлу), справа – своє прізвище та ініціали.

На закінчення зберігаємо всі зміни в файлі на жорсткому диску, закриваємо Excel та за допомогою Проводника робимо копію файла на дискету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]