Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Записка рамка2.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
615.94 Кб
Скачать

1.1 Призначення

Модуль 2ННК-М призначений для роботи як в складі комплексу МЕГА-Р, так і в автономному режимі, при дослідженні свердловин діаметром від 110 мм на родовищах нафти та газу методом двохзондової модифікації нейтрон-нейтронного каротажу по теплових нейтронах (2ННК-Т).

Модуль 2ННК-М забезпечує проведення вимірів в свердловинах, заповнених промивною рідиною з вмістом NaCl від десятих долей відсотка до мінералізації, відповідно насиченню, NaOH до 20℅, нафти до 10℅ і гідрогенним показником (рН) від 7 до 10, при верхніх значеннях температури навколишнього середовища +120о С і гідростатичного тиску 80 МПа.

Модуль 2ННК-М використовується із наступними виробами:

  • програмно-керованою каротажною лабораторією МЕГА-У;

  • джерелом швидких нейтронів полоній-берилієвим типу ВНИ-2 або плутоній-берилієвим типу ИБН8-5 з потоком нейтронів від 5. до 1.

  • кабелем вантажонесучим геофізичним марки КГЗ-60-180 довжиною до 7000 м.

В комплексі з наведеними виробами модуль 2ННК-М забезпечує вимір водонасиченої пористості ( об’ємного вологоутримання ) пластів, а також контроль напруги живлення модуля в процесі каротажу.

2 Конструкторська частина

2.1 Основні технічні дані

Діапазон вимірів водонасиченої пористості (об'ємного вологовмісту), забезпечується модулем 2ННК-М, - від 1 до 40 %.

Максимальна допустима відносна основна похибка внесена модулем 2ННК-М при вимірі водонасиченої пористості в атестованих в установленому порядку імітаторах пористого пласта ( ІПП) в діапазоні вимірювань визначається за формулою (1):

=+-[3.7+ 2.1(40/Кп-1)] (1)

де Кп - значення водонасиченої пористості

Живлення модуля 2ННК-М здійснюється напругою постійного струму від відповідного джерела, що входить до складу каротажної лабораторії МЕГА-У.

Номінальна величина напруги живлення на вході модуля складає ( 40+- 2В). Сила електричного струму живлення модуля не більше 150 мА

Потужність споживана модулем - не більше 6,3 Вт.

Величина допустимої відносної додаткової похибки, що вноситься модулем при зміні напруги живлення на +- 2 В, складає 0,3 межі основної похибки

Верхнє значення гідростатичного тиску модуля - 80 МПа.

Діапазон робочих температур навколишнього середовища - від

-10оС до + 120 оС

Число інформаційних каналів модуля 2ННК-М - три: канал нейтрон-нейтронного каротажу з малою зондової відстанню (ННКм), канал нейтрон-нейтронного каротажу з великою зондової відстанню (ННКб) і канал контролю живлення напруги.

Межі відносної зміни середніх часток надходження вихідних імпульсів каналів модуля ННК, згідною зміни температури навколишнього середовища на 10ºС в робочому діапазоні складає 0,8%.

Час установки робочого режиму модуля – не більш 30 хв.

Тривалість безперервної роботи модуля в нормальних кліматичних умовах 8г, при верхньому значенні температури навколишнього середовища робочих умов використання 3г.

Реєстрація нейтронного випромінювання здійснюється блоком детектування 2ННК, що складається з двох гелієвих лічильників типу СНМ-56 (по 1шт. в каналах ННКм і ННКб).

Відстань між центром джерела нейтронів, встановленого в камеру зонда модуля 2ННК-М,і ближніх до нього торцями лічильників СНМ-56 каналів ННКм і ННКб (зондова відстань) складає (258 +- 5) і (508 +- 5)мм.

  • Зовнішній діаметр модуля 2ННК-М - не більше 90 мм.

  • Довжина модуля 2ННК-М - не більше 2210 мм.

  • Маса модуля 2ННК-М - не більше 60 кг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]