Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Готові мережі.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
538.62 Кб
Скачать

18.Служби глобальних мереж. Служба www. Особливості Веб2. Перспективи розвитку Веб3. Основні реалізації Веб.

Глобальні мережі Wide Area Networks (WAN) об'єднують комп'ютери, що територіально розосередилися, які можуть знаходитися в різних містах і країнах. Оскільки прокладка високоякісних ліній зв'язку на великі відстані обходиться дуже дорого, в глобальних мережах часто використовуються вже існуючі лінії зв'язку, спочатку призначені зовсім для інших цілей. Наприклад, багато які глобальні мережі будуються на основі телефонних і телеграфних каналів загального призначення. Через низькі швидкості таких ліній зв'язку в глобальних мережах (десятки кілобіт в секунду) набір послуг, що надаються звичайно обмежується передачею файлів, переважно не в оперативному, а в фоновому режимі, з використанням електронної пошти. Для стійкої передачі дискретних даних по неякісних лініях зв'язку застосовуються методи і обладнання, істотно відмінні від методів і обладнання, характерних для локальних мереж. Як правило, тут застосовуються складні процедури контролю і відновлення даних, оскільки найбільш типовий режим передачі даних по територіальному каналу зв'язку пов'язаний зі значними спотвореннями сигналів.

Сервіс WWW (World Wide Web - всесвітня павутина). WWW - це єдиний інформаційний простір, який складається із сотень мільйонів взаємозв'язаних гіпертекстових електронних документів, що зберігаються на Web-серверах. Окремі документи всесвітньої павутини називаються Web-сторінками. Групи тематично об'єднаних Web-сторінок утворюють Web-вузол (жаргонний термін - Web-сайт, або просто сайт). Web-сторінка - це текстовий файл, що містить опис зображення мультимедійного документа на мові гіпертекстової розмітки - HTML (Hyper-Text Markup Language). Сторінка може містити не тільки форматований текст, а й графічні, звукові та відео об'єкти.

Особливості стилю web 2.0

Для веб - дизайнера напевно знайоме словосполучення WEB 2.0.  Однак не всі і не завжди знають, що це означає. У цій статті я постараюся  розповісти основні особливості цього стилю, щоб кожен міг використовувати ці  знання при розробці web-сайтів.

Отже, ось особливості  стилю WEB 2.0:       1. Шапка  сайту повинні чітко відрізнятися від решти частини сайту.       2. Повинні  бути присутнім іконки з дрібними деталями, але не дуже багато, інакше сайт буде  занадто строкатим, і увагу відвідувача буде розсіюватися.       3. Просте  і зрозуміле меню. При попаданні на сайт повинно бути добре видно, де знаходиться  меню, а де просто текст.

4. Застосування  «Ефекту полірованого столу», коли який-небудь елемент дзеркально відбивається від  поверхні.       5. Крупний  вступний текст або текст заголовка-використовується, коли необхідно сказати  що-небудь важливе.       6. Яскраві  кольору, які розділяють окремі частини сайту. Таким чином сайт підрозділяється на окремі  елементи.

7. На  кожній сторінці сайту повинно бути не більше трьох колонок з текстом. В окремих  випадках можна використовувати і дві колонки.       8. Логотип  повинен чітко висловлювати ідею сайту, і бути добре запам'ятовується.       9. Градієнти.

Особливо ефектно виглядатимуть поряд з однотонними елементами.       10. 3D-ефекти. Наприклад, тіні,  градієнти, відображення надають сайту цікавий вигляд.

Створення сайту компанії не повинно обходитися без цих елементів,  саме вони забезпечують прекрасний зовнішній вигляд сайту і зберігають стиль  комапнії.  Розробка web-сайтів, створення сайту компанії, створення web-сайтів

Web 3.0 (визначення Джейсона Калаканіса) - високоякісний контент і сервіси, які створюються талановитими професіоналами на технологічній платформі Web 2.0. Дане визначення було опубліковано в особистому блозі керівника Netscape.com, творця пошукового стартапу Mahalo.com і мережі сайтів Weblogs Джейсона Калаканіса [1] 10 березня 2007 року. Воно базується на загальному положенні, що Web 2.0 - за своєю суттю, технологічна платформа, що дозволяє на своїй основі практично безкоштовно створити ряд сервісів. Подібна доступність призвела до появи величезної кількості одноманітних ресурсів, що, відповідно, девальвує цінність більшості з них. На зміну технологічній платформі Web 2.0 покликана прийти третя - культурна версія Web, використовувана професіоналами для створення нового - цікавого і корисного - контенту. Web 3.0 - концепція інтернету, що передбачає синтез сильних сторін Web 1.0 та Web 2.0: інтернет-проекти, які об'єднують професіоналів, але побудовані по мережевому, поліцентричний принципом [2]. Web 3.0 - нова потужна технологія створення веб-додатків, розроблена першочергово для максимальної зручності і комфорту користувачів, і як наслідок, значно спрощує розробку самих додатків на відміну від Web 1.0 та Web 2.0. Web 3.0 (визначення Олександра Майорова) - високоякісні крос-платформні сервіси, стирающие кордон між десктопними програмами та веб-додатками, які створюються на технологічній платформі Web 2.0, доступні як зі стаціонарних комп'ютерів, так і з будь-яких мобільних платформ, які мають браузером. При цьому немає жодних розмежувань на мобільний інтернет і немобільний. Адреса WEB 3.0 ресурсу завжди єдиний для всіх версій платформ. Додаток, створений за технологією Web 3.0 може бути перенесено як стаціонарне, завдяки технологіям Adobe AIR, Silverlight, PhoneGap і їм подібним. Технологія Web3.0 перетворює стаціонарний комп'ютер в тонкий клієнт, надаючи досутп до SaaS сервісам.

19.Служби комунікації. Служба E-mail. Служби миттєвих повідомлень. Месенджери. Основні реалізації, принцип функціонування.

Служба комутація. Коммутація — процес з'єднання абонентів комунікаційної мережі через транзитні вузли. Комунікаційні мережі повинні забезпечувати зв'язок своїх абонентів між собою. Як правило, в мережах загального доступу неможливо надати кожній парі абонентів власну фізичну лінію зв'язку, яким вони могли б монопольно «володіти» і використовувати у будь-який час. Тому в мережі завжди застосовується який-небудь спосіб комутації абонентів, який забезпечує розділення наявних фізичних каналів між декількома сеансами зв'язку і між абонентами мережі.

Служба миттєвих повідомлень (британгл. SMS, Short Message Service) — послуга обміну (передачі і прийому) короткими текстовими повідомленнями в телекомунікаційних мережах, доступна для більшості мобільних телефонів та інших комунікаційних пристроїв, таких як пейджермодемКПК, або, навіть, настільний комп'ютер (за допомогою функцій програмного забезпечення). Для реалізації послуга повинна підтримуватись оператором зв'язку, комунікаційним пристроєм та програмним забезпеченням комунікаційного пристрою. Для випадку мобільного зв'язку для користування послугою потрібна SIM (USIMR-UIM)-карта. Технологія SMS підтримується мобільними мережами GSMNMTD-AMPSCDMAUMTS. Існує також послуга передачі текстових повідомлень на телефони стаціонарного (фіксованого зв'язку).

Максимальна стандартна довжина одного SMS-повідомлення складає до 160 знаків латиницею або 70 кирилицею. Довші повідомлення розбиваються на кілька повідомлень. Оплата здійснюється за кожне повідомлення окремо згідно з умовами договору(тарифного плану, контракту).

Електро́нна по́шта (англ. e-mail, або email, скорочення від electronic mail) — популярний сервіс в інтернеті, що робить можливим обмін даними будь-якого змісту (текстові документиаудіо-відео файлиархівипрограми).