Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ_нормоконтроль_к10_2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
415.23 Кб
Скачать

1 Теоретичні основи впровадження та використання щформаційно-освітнїх систем в навчальному процесі

1.1 Організація навчального процесу у вищих закладах освіти

Навчальний процес у вищому навчальному закладі - це система організа­ційних і дидактичних заходів, спрямованих на реалізацію змісту освіти на пев­ному освітньо-кваліфікаційному рівні відповідно до державних стандартів осві­ти.

24

Приклад:

Із реалізацією ступеневості вищої освіти диференціюється прийом до ви­щих закладів освіти за освітніми (освітньо-кваліфікаційними) рівнями:

  • на базі освітніх рівнів (базова загальна середня освіта, повна загальна середня освіта);

  • на базі освітньо-кваліфікаційних рівнів (молодший спеціаліст, бакалавр, спеціаліст).

1.2 Структура Web-сторінок. Поняття Web-сайту як інформаційно-освітньої системи

Спосіб організації гіпертекстових документів залежить, насамперед, від переваг і фантазії автора. До типових структур організації Web-сторінок

9.1.11. Нумерація. Сторінки записки, рисунки, таблиці і формули нуме­руються арабськими цифрами. Нумерація сторінок повинна бути наскрізною у межах усієї записки, починаючи з титульного листа. Титульний лист і лист за­вдання не нумерують. Розділи повинні мати порядкову нумерацію в межах усієї пояснювальної записки і позначатися арабськими цифрами без крапки наприкі­нці. Вступ і висновок не нумерують.

Підрозділи нумерують арабськими цифрами в межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і підрозділу, розділених крап­кою. Наприкінці номера підрозділу не повинна бути крапка, наприклад: "2.3".

Пункти нумерують арабськими цифрами в межах кожного підрозділу. Номер пункту складається з номера розділу, підрозділу і пункту, розділених крапками. Наприкінці номера крапка не повинна бути, наприклад: П1.2.2м. При посиланнях у тексті після номерів розділів (пунктів) крапка не ставиться, на-приклад:пДив.підрозд.6Л".

Перерахування вимог, указівок, положень, що містяться в тексті пункту чи підпункту, можуть позначатися арабськими цифрами з дужкою чи рискою. При цьому кожне перерахування починається з абзацу і закінчується крапкою з комою, або крапкою, якщо кожне перерахування починається з великої літери.

25

Приклад:

По типах інформації сайт складається з наступних основних частин:

  • електронна бібліотека;

  • блок віртуальних комунікацій (віртуальні конференції, форуми, інтер- нет-гостині).

Ілюстрації і таблиці включають у загальну нумерацію сторінок. Таблиці чи рисунки, розміри яких перевищують формат А4, враховують як одну сторін­ку і поміщають наприкінці записки в порядку їхнього згадування в тексті. Ілюс­трації позначають словом "Рисунок" і нумерують послідовно арабськими циф­рами в межах одного розділу записки, крапка наприкінці не ставиться.

Приклад:

ґ Виявлення

Поведінка

Доставка контента

Контент навчання

Виконання поточного завдання

Атестація

Ресурси навчання

Історія

Координація навчання

Нові відомості

Мультимедіа

Покажчик Інформа-


Запит


Інтерактивний контекст

Результати навчання

Рисунок 1.5 - Основні компоненти системи

  1. Посилання в тексті на джерела варто приводити при їхньому згаду­ ванні в пояснювальній записці, указуючи порядковий номер, виділений прями­ ми дужками, наприклад, «... наведено в [47]».

  2. Перелік умовних позначок, символів, одиниць і термінів. Якщо в записці прийнята специфічна термінологія, а також уживаються мало розпо­ всюджені скорочення, нові символи, позначення тощо, то їх перелік повинний бути представлений у записці в окремому списку. Перелік повинний розташо­ вуватися стовпцем, у якому слова (за алфавітом) приводяться скорочено, пра­ воруч - докладна розшифровка.

Якщо в записці спеціальні терміни, скорочення, символи, позначення і т.п. повторюються менш трьох разів, перелік не складають, а їх розшифровку приводять у тексті при першому згадуванні.

9.1.14 Список використаних джерел. Список повинний містити перелік літературних джерел, використаних у тексті записки. Вони розташовуються у

26

відповідності з посиланнями на них. Оформляється список за алфавітом, як розділ записки з нової сторінки відповідно до вимог ДСТУ 3008-95.

9.1.15 Додатки. їх варто оформляти як продовження записки на наступ­них її сторінках, розташовуючи відповідно до посилань у тексті. Кожен дода­ток повинний починатися з нової сторінки і мати в правому верхньому куті слово "ДОДАТОК", а після нього тематичний заголовок, написаний прописни­ми буквами. Якщо в записці більш одного додатка, їх нумерують послідовно великими літерами, наприклад: "ДОДАТОК А", "ДОДАТОК Б" тощо.