Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
468.99 Кб
Скачать
  1. Предмет і методи дисципліни “Міжнародна економіка”.

Предмет МЕ – міжнародна економіка як система відносин між суб’єктами міжнар.економічної діяльності, які виникають в умовах міжнар.переміщення товарів, послухів, факторів виробництва та фін. засобів.Виділяють: - міжнародну макроекономіку, яка вивчає різні моделі відкритих нац.економік, їх зближення та міжнародні валютно – фінансові відносини; - міжнар.мікроекономіку, яка вивчає теорію міжнар.торгівлі, теорію торг.політики та рух факторів виробництва за нац.кордони.

Методи МЕ: - загальнонаукові(діалектика, наукова абстракція, гіпотези,індукція,дедукція,аналіз та синтез); - спеціальнонаукові (статистичні методи, методи математ.регулювання).

9.14.Середовище мев, його структура і особливості.

Середовище М.Е.В. - це система умов і факторів існування міжнародних економічних зв'язків.

Внутрішнє середовище - це внутрішня будова системи М.Е.В. разом з її внутрішніми законами існування, функціонування та роз­витку.

Елементи внутрішнього середовища :

  1. Зовнішньоекономічна діяльність країн та їх суб’єктів;

  2. Управління міжнародними економічними процесами, регулювання М.Е.В.;

  3. Форми М.Е.В.;

  4. Внутрішні закони функціонування системи М.Е.В., тобто ті явища і процеси, що відбуваються у світовій економіці і мають чітко виражений причинно-наслідковий характер, постійно чи періодично повторюються за певних умов.

Зовнішнє середовище МЕВ — це система зовніш­ніх умов, у яких розвиваються міжнародні економічні відносини. та система факторів, які впливають на поведінку суб'єктів МЕВ,

Зовнішнє середовище МЕВ поділяють за двома критеріями:

а) За сферами впливу середовище МЕВ, що діє із зовні, ді­литься на чотири квадранти:

— природно-географічне середовище;

— політико-правове середовище;

— економічне середовище;

— соціально-культурне середовище.

б) За безпосередністю впливу, дії:

— умови й фактори прямої (безпосередньої) дії;

— умови й фактори непрямої (посередньої) дії.

Фактори прямої дії створюють навколишнє середовище М.Е.В., без якого М.Е.В. не можуть існувати.

До навколишнього середовища М.Е.В. відносять:

- міжнародні організації,

- міжнародні правові норми,

- торговельні представництва,

- банківські установи,

- транспортні мережи і засоби,

- комунікаційні мережи.

Але все це входить до інфраструктури М.Е.В. і забезпечує нормальне функціонування М.Е.В.

20.Суть і структура міжнародної торгівлі. Зовнішня, міжнародна і світова торгівля.

Міжнародна торгівля – обмін товарами та послугами між країнами за межами національних митних кордонів. Специфічні риси МТ: - наявність різних валют;- державне втручання та неоднакова державна політика;- на міжнародному ринку переважає олігопольна конкуренція; - міжнародна торгівля – замінник міжнародної мобільності ресурсів та факторів виробництва; - вплив екологічних стандартів на МТ; - світова торгівля – багаторівнева структура. Зовнішня торгівля – це торгівля однієї країни з іншими, яка складається з вивозу(експорту) і ввозу(імпорту). Світова торгівля – це сукупність зовнішньої торгівлі країн світу. Міжнародна торгівля товарами – це форма МЕВ, що відображає товарно-грошові відносини куплі-продажу між суб’єктами МЕВ стосовно товарів матеріального виробництва і базується на МПП.

Міжнародна торгівля є своєрідним проявом світового товарного ринку. Якщо на національному ринку рух товарів обумовлюється більше економічни-ми факторами і державною політикою, то на світово-му ринку суттєвий вплив на міжнародну торгівлю має зовнішньоекон. політика окремих держав чи їх груп.

Існує три напрямку структури світової торгівлі:

  1. Географічна структура: по країнах, по типах країн, внутрішньоблокова; 2.Товарна структура: за основними групами та видами продукції, за товарними формами; 3.Структура за рівнями торгівельних потоків (між країнами та наднаціональна).

Показники МТ: 1. Зовнішня торгівля.

Стан зовнішньої торгівлі характеризується рядом показників:

  • величина загального експорту(імпорту) країни; -торговельне сальдо країни;-величина експорту(імп.) даного виду продукції;-торговельне сальдо країни з даного виду продукції.

2. Міжнародна торгівля.- обсяги, масштаби – експорт та імпорт: питома вага е. і і., = у світовому е. і і. даного виду продукції; зовнішньо-торгівельний обсяг; фізичний обсяг; вартісний обсяг;- показники структури – питома вага товарів регіонів, країн у світовій торгівлі;- показники динаміки – темпи зростання або зменшення відповідних показників;- показники підсумків – сальдо торгівельного балансу; сальдо балансу послуг і некомерційних операцій; обсяги зовнішньоторгівельного обороту на душу населення.

3. Світова торгівля.

Зміни в динаміці МТ:

  • випереджаючі темпи зростання ЗТ Японії та країн ЄС;

  • зростання темпів розвитку зовнішньої торгівлі країн, що розвиваються;ї

  • зростання обсягів ЗТ нових незалежних держав, у т.ч. Україна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]