Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчёт для курсовой по Access.doc
Скачиваний:
174
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
1.01 Mб
Скачать

2 Виробник .3. Концептуальна схема процесу роботи відділу забезпечення приладами на заводі.

Категорія

Товар

Клієнт

Чек

Позиція чеку

Мал.1. Концептуальна схема БД .

Методи вирішення задачі

СУБД Access підтримує два способи створення баз даних:

  • створення порожньої бази даних, до якої добавляються таблиці, форми, звіти та інші об'єкти;

  • вибір однієї з стандартних баз даних MS Access, усі об’єкти якої створюються за допомогою спеціального майстра.

Таблиця ‑ це основний об'єкт СУБД Access, який використовується для збереження даних. При створенні таблиць визначають поля, що будуть містити однотипну інформацію, задають ключові поля. Таблиця складається із записів, кожен з яких задає один екземпляр об’єкта (екземпляр сутності). Дані таблиць можна зберігати, доповнювати, сортувати або фільтрувати за визначеними критеріями.

Для створення таблиць необхідно активізувати вкладку Таблицы, натиснути кнопку Создать, у вікні Новая таблица вибрати елемент Конструктор та натиснути кнопку Ok.

У вікні конструктора таблиці у стовпці Имя поля вводяться імена полів таблиці згідно з описом фізичної моделі; у стовпці Тип данных вибирається зі списку тип даних поля; у стовпці Описание задається примітка щодо призначення поля таблиці, або інша інформація за бажанням користувача (інформація, що заноситься до цього стовпця є необов'язковою).

Властивості поля задаються з використанням вкладок Общие та Подстановка, які розташовані у нижній частині вікна конструктора таблиці. Набір властивостей поля, що відображаються на цих вкладках, залежить від типу поля таблиці. При визначенні значень багатьох властивостей поля можна скористатись значенням зі списку, що розкривається, або вбудованими майстрами.

    1. 3.1. Введення даних у бд

Для того, щоб база даних могла функціонувати у неї потрібно ввести набір даних що відповідає предметній області. Нижче на малюнку буде наведений спосіб реалізації введення даних та редагування таблиць із коротким поясненням:

Мал.1. Форма введення даних у таблицю «Виробник»

На Мал.1 зображено форму що повязана з таблицею. Поля у які вводять дані відповідають полям звязаної таблиці, а введення даних призводить до зміни вмісту полів самої ж таблиці. На формі розміщено поля лише одного відповідного запису, тобто увівши дані у всі поля, заповнюється один запис у таблиці. Для заповнення або редагування іншого запису на формі розміщені кнопки, що дозволяють перелистувати записи, видаляти, зберігати та сворювати нові записи. Усі таблиці з даними у БД заповнюються аналогічним способом.

    1. 3.2. Пошук по категорії товару

Для того, щоб здійснити пошук товару за його категорією у БД сворюється наступний запит:

Мал.2. Запит «Пошук за категорією»

На мові запитів SQL приведений вище запит буде мати такий вигляд:

SELECT Товар.[Назва товару], Категорія.[Назва категорії], Товар.[Ціна товару], Товар.Виробник

FROM Категорія INNER JOIN Товар ON Категорія.[№ Категорії] = Товар.Категорія

WHERE (((Категорія.[Назва категорії])=[Forms]![Пошук за категорією (Запит)]![ПолеСоСписком0]))

ORDER BY Товар.[Назва товару] DESC;

Для вибірки варіанту категорії товару створюється форма, поле з списком якої й дозволяє вибрати категорію товару. Вибравши категорію, за допомогою спеціальної кнопки та привязаного до неї макроса відкриваємо форму, побудовану на запиті (Мал.3). Дані, що розміщені у цій формі містять товари раніше вибраної категорії (Мал.3,4).

Мал.3. Форма вибору категорії

Мал.4. Результати пошуку