Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адміністративне право шпори Київський національ....doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
314.88 Кб
Скачать
  1. Поняття адміністративного договору.

Своєрідною формою держ.упр-ня слід вважати АД. АД-система взаємних зобов’язань, між названими в акті упр-ня суб’єктами,формулювання і виконання яких має метою вирішення визначених державою завдань.Така угода спрямована на встановлення, зміну чи припинення амін-прав.відносин. Риси, характерні для АД: -ця уг виникає у сфері держ.упр-ня у зв’язку і з приводу реалізації органом держ.упр-няповноважень виконавчно-розпорядчого хар-ру; — підставою виникнення таких угод є амін.акт; — АД завжди конкретизує норму амін. права чи акт діяльності органу упр-ня; — АД має організуючий хар-р. В АД інтегруються функції держави і ф-ії сторін. До ф-ій держ:-визнач. завдання;-вибір виконавців;-прийняття управлінського акта,яким сторони зобов’язуються до вступу у договірні відносини;-встановл.відповідальності сторін за відмову від участі у догов.відносинах; — оцінка діяльності сторін і юр.визнання того, що поставлене завдання виконане. До Ф-ій сторін:- вибір засобів,необхідн. Для ефект.виріш.завд.;-розробка використання цих засоів;-визнач. Ролі та місця кожної зі сторін у цьому механізмі;-прийняття на себе зобов’язань діяти у встановл.межах і за узгодж.схемою;-встановл.відповід.за невиконання прийнятих зобов’язань;-юр оформл.договірн.відносин.

38. Поняття адміністративної відповідальності

АВ виступає одним з видів юридичної відповідальності, що являє собою сукупність адм.правовідносин, які виникають у зв’язку із застосуванням уповноваженими органами (посадовими особами) до осіб, що вчинили адм. проступок, передбачених нормами адм.права особливих санкцій – адм.стягнень. Адміністративна відповідальність встановлюється законами й підзаконними актами чи їхніми нормами про адміністративні правопорушення. У цих актах визначаються склади адміністративних правопорушень і санкції, а в деяких випадках — і порядок їх застосування. В основі адміністративної відповідальності лежить адміністративне правопорушення. Суб'єктами адміністративної відповідальності виступають як фізичні особи, так і колективні утворення. Особливість адміністративної відповідальності полягає в тому, що адміністративні стягнення накладаються спеціально уповноваженими органами виконавчої влади і посадовими особами чи суддями. Заходи адміністративної відповідальності застосовуються відповідно до законодавства, що регламентує провадження по справах про адміністративні правопорушення. Основна особливість — це те, що необхідною підставою для її застосування є наявність адміністративного правопорушення, а заходом впливу має бути адміністративне стягнення. Міра АВ застосовується органами,посадовими особами по відношенню до не підпорядкованих їм служб порушників. Притягнення до АВ і накладення адм.стягнення не тягне для порушника судимості, не є підставою звільнення його з роботи.

39. Назвіть основні відмінності ав від інших видів юрид.Відповідальності.

До особливостей, що характеризують АВ і водночас відмежовують її від інших видів юрид. відповідальності, необхідно віднести такі: АВ встановлюється законами й підзаконними актами чи їхніми нормами про амін. правопорушення. У цих актах визначаються склади адмін правопорушень і санкції, а в деяких випадках — і порядок їх застосування. На відміну від цього, кримінальна відповідальність встановлюється виключно законами; дисциплінарна — законодавством про працю, а також ін. законами, підзаконними актами, що встановлюють особливості положення окремих категорій працівників; матеріальна відповідальність — законодавством про працю, цивільним законодавством, а в окремих випадках — і нормами адмін. права. В основі АВ лежить амін. правопорушення, кримінальної відповід. — злочин, дисциплінарної — дисциплінарний проступок, матеріальної — спричинення матеріальної шкоди. Суб'єктами АВ виступають як фіз. ос., так і колективні утворення, а за кримінальної відповід — тільки фіз. ос. Особливість АВ полягає в тому, що адмін стягнення накладаються спеціально уповноваженими органами виконав. влади і посад. особами чи суддями; кримінальне покарання накладається виключно судами. Між адмін. правопорушенням та особою, яка накладає адмін. стягнення, відсутні службові стосунки. За цією ознакою АВ відрізняється від дисциплінарної, для якої наявність таких взаємин є необхідною у мовою. На відміну від кримінального покарання, яке автоматично тягне за собою наявність судимості, застосування АВ таких наслідків не передбачає. Адмін. стягнення згідно з чинним законодавством діє протягом року з моменту його застосування. Заходи АВ застосовуються відповідно до законодавства, що регламентує провадження по справах про адмін. правопорушення. Кримінальні справи розглядаються згідно з кримінально-процесуальним законодавством. Отже, АВ має особливості, що вирізняють її з-поміж інших видів відповідальності. Причому основна особливість — це те, що необхідною підставою для її застосування є наявність адмін.правопорушення, а заходом впливу має бути адмін. стягнення.

40. Поняття і склад адміністративного правопорушення. Адміністративне правопорушення (проступок) — протиправна вина (умисна, не обмежена) дія чи бездіяльність яка посягає на державний або громадський порядок, власності права і свободи громадян на встановлений порядок управління і за яку законодавством передбачено адміністративну відповідальність.

Склад адміністративного проступку:

  • об’єкт (сукупність відносин, що регулюється нормами адміністративного права і захищаються АВ (суспільні відносини).

  • Об’єктивна сторона (це те, в чому проявляється назовні, відповідна поведінка особи наслідки заподіяної шкоди

  • Суб’єкт (є особа, що вчинила адміністративна правопорушення).

  • Суб’єктивні сторони (психічне ставлення особи — порушника до свого діяння шкідливі наслідки діяння