Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фізколоїдна.docx
Скачиваний:
1402
Добавлен:
23.08.2018
Размер:
90.76 Кб
Скачать

3. Загальна характеристика розчиНів

(Закон Рауля, Осмометрія, Ебуліоскопія, кріоскопія, Закони Коновалова)

1. У відповідності з законом Генрі, парціальний тиск парів розчиненої речовини прямопропорційний його

A. *Молярній частці

2. Колігативні властивості розчинів залежать тільки від

А. *Числа частинок

3. Який із приведених нижче розчинів одинакової молярної концентрації має максимальний осмотичний тиск?

A. *Алюмінію нітрат

4. Визначення підвищення температури кипіння водно-спиртових сумішей є фармакопейним методом кількісного визначення спирту в цих сумішах. Цей метод називається

A. *Ебуліоскопія

5. Кріоскопічна стала рівна пониженю температури замерзания розчину який містить 1 моль речовини в

A. *1000г розчинника

6. Фармакопейний ебуліоскопічний метод кількісного визначення спирту у складі водно-спиртової суміші заснований на експериментальному визначенні

A. *Температур кипіння

7. Цинк хлорид використовується в якості в'язкого та асептичного засобу. Визначите масову долю розчину, який містить 5 г ZnCl2 в 100 г розчину.

A. *5 %

8. Водні розчини солей використовуються як лікарські форми. При однаковій молярності максимальне значення йонної сили характерне для розчину

A. *MgSО4

9. При визначенні кількості еритроцитів лаборант помилково помістив кров у 9 % розчин NaCl . Яке явище буде спостерігатися?

A. *Плазмоліз

10. При обчисленні осмотичного тиску розчинів електролітів за законом Вант-Гоффа використовується

A. *Ізотонічний коефіцієнт

11. Який осмотичний тиск повинні мати розчини, що використовуються в медицині, як ізотонічні розчини?

A. *700 – 800кПа

12. Який осмотичний тиск у розчинах ліків, що застосовують в медицині, як ізотонічні до крові?

A. *740 – 780 кПа

13. Який осмотичний тиск повинні мати розчини, що використовуються в медицині в якості ізотонічних розчинів або кровозамінників?

A. *770-800 кПа

14. Ізотонічність – одна із вимог, яка ставиться до ін’єкційних розчинів. Що відбувається з еритроцитами поміщеними в гіпотонічний розчин?

A. *Набухають і руйнуються

15. Пониженя температури кристалізації розчину пропорційне концентрації розчиненої речовини, вираженої

A.*Моляльністю

16. Ізотонічність – обов’язкова вимога, яка ставиться до інфузійних розчинів і очних крапель. Чи ізотонічні при одній температуре 1 % розчини глюкози і калій йодиду?

A. *Ні

17. Були приготовлені водні розчини сахарози, CaCl2, КCl, Na2SO4, AlCl3 одинакової моляльності. Який із вище перелічених розчинів буде замерзати при більш високій температурі?

A. *Сахарози

18. Серед перечислених водних розчинів лікарських речовин, моляльність яких становить 0,1 моль/кг, максимальне підвищення температури кипіння відповідає розчину

A. *Натрію ацетату

19. Азеотропні суміші застосовують у фармації. Яке співвідношення характеризує склад пари та розчину у точках екстремуму на кривих Коновалова?

A.(пари) = х (розчину)

20. Які розчини можна використовувати як інфузійні?

A. *Ізотонічні

21. В фармацевтичній практиці широко використовують ізотонічний розчин натрію хлориду. Яку масу натрію хлориду потрібно взяти для приготування 100 г ізотонічного розчину?

A. *0,85 г

22. Визначення ∆Ткип. водно-спиртової суміші є фармакопейним методом кількісного визначення спирту. Який метод дозволяє визначити ∆Ткип.?

A. *Ебуліоскопія

23. Для визначення молекулярної маси нових лікарських речовин, а такж оцінки ізотонічної концентрації, може бути використаний метод

A. *Кріоскопія

24. Чи може розчин нелеткої речовини кипіти при температурі нижчій, ніж розчинник?

A. *Не може взагалі

25. Ебуліоскопічна стала це:

A. *Чинник, що характеризує природу розчинника

26. Ебуліоскопічна стала це:

A. *Моляльне підвищення температури кипіння

27. Кріоскопічні постійні води, бензолу, хлороформу, оцтової кислоти і камфори відповідно рівні 1,86; 5,12; 4,9; 3,9;40,0. Який із цих розчинів Ви виберете для найбільш точного визначення молярної маси лікарської речовини (неелектроліту) кріоскопічним методом?

A. *Камфору

28. В фізико-хімічній лабораторії були приготовлені водні розчини сечовини, глюкози, натрію сульфату, алюмінію сульфату і натрію бензоату однакової молярної концентрації. Який із перелічених розчинів має найбільший осмотичний тиск при 298 К?

A. *Розчин алюмінію сульфату

29. Для внутрішньовенних ін’єкцій використовують водний розчин СаСl2 з масовою часткою 10%. Яке максимальне значення ізотонічного коефіцієнту СаСl2 у водному розчині?

A. *3

30. Кислі розчини мають кислий смак, лужні – смак мила. Зливають рівні об’єми розчинів хлороводневої кислоти та гідроксиду натрію однакової концентрації. Який смак одержаного розчину?

A. *Солоний

31. Молярна концентрація розчинів складає 0,1М. Який з розчинів характеризується найбільшим осмотичним тиском?

A. *Хлориду кальцію

32. В технології фармацевтичних препаратів інколи потрібно проводити процеси при низьких температурах. В якому з розчинів почнеться кристалізація першою, при умові їх однакової моляльності?

A. *C6H12O6

33. При обчисленні осмотичного тиску розчинів електролітів за законом Вант-Гоффа використовується

А. *Ізотонічний коефіцієнт

34. Кріоскопічна та ебуліоскопічна сталі залежать від

A. *Природи розчинника

35. Закон Вант-Гоффа для осмотичного тиску для розчинів електролітів виражається математичним рівнянням:

A. *π = iCmRT

36. Яким повинен бути тиск пари рідини при кипінні?

A. *Рівним атмосферному

37. При виготовленні деяких лікарських форм необхідно враховувати величину осмотичного тиску. Який з перерахованих 0,1 М розчинів: глюкози, сахарози, AlCl3, KNO3, CaCl2, має найбільший осмотичний тиск?

A. *0,1 М розчин AlCl3

38. Тиск насиченої пари розчинника над розчином, до складу якого входить нелетка речовина прямо пропорційний концентрації розчинника, яка виражена

A. *Молярною часткою (мольною часткою)

39. Були приготовлені водні розчини сахарози, CaCl2, NaCl, Al2(SO4)3 і K3[Fe(CN)6] одинакової моляльності. Який з перерахованих розчинів кипить при найбільшій температурі?

A. *Розчин Al2(SO4)3

40. Від чого в першу чергу залежать величини колігативних властивостей розведених розчинів:

A. *Число частинок розчиненої речовини

41. При приготуванні деяких лікарських форм необхідно враховувати величину осмотичного тиску. Який із перелічених 0,01 М розчинів: сечовини, Al2(SO4)3, Cu(NO3)2, KCI, фруктози, мають найбільший осмотичний тиск?

A. *Al2(SO4)3

42. Приготовлені водні розчини NaCl, Al2(SO4)3, KІ, сечовини і гексаметилентетраміну однакової моляльності. Який з перерахованих розчинів кристалізується при найнижчій температурі?

A. *Розчин Al2(SO4)3

43. Розчини, що використовуються для ін’єкцій мають бути ізотонічними. Ізотонічними розчинами називають такі, у яких:

A. *Однаковий осмотичний тиск

44. Кріометрія важливий метод визначення молекулярної маси. У якого з наведених розчинів однакової молярної концентрацїї депресія температури замерзання буде найбільшою?

A. *Хлориду кальцію

45. Були приготовлені водні розчини сахарози, КCl, Na2SO4, AlCl3 одинакової моляльності. Який із вищеперелічених розчинів буде мати найбільш високу температуру кипіння?

A. *Розчин AlСl3

46. При розрахунках кількостей допоміжних речовин, необхідних для ізотонування рідких лікарських форм, використовують значення ізотонічних коефіцієнтів Вант-Гоффа і. Вкажіть чому буде рівний коефіцієнт Вант-Гоффа для цинк сульфату, вважаючи, що ця речовина повністю дисоціює у водному розчині:

A. *і = 2

47. Серед перелічених водних розчинів лікарських препаратів з однаковою молярністю максимальна температура кипіння відповідає розчину

A. *Натрію сульфату

48. Вкажіть колігативну властивість розчинів, на якій базується метод визначення при 298 К молекулярної маси біополімера:

A. *Осмос

49. Уявні ступені дисоціації нижче наведених електролітів у 0,01 М водному розчині однакові. Вкажіть речовину розчин якої має найвищу температуру кипіння:

A. *Al2(SO4)3

50. Другий закон Коновалова застосовують до нероздільно киплячих розчинів, які мають екстремальні точки на діаграмах стану і називаються

A. *Азеотропними сумішами

51. Розчини електролітів є лікарськими препаратами. Яке максимальне значення ізотонічного коефіцієнта для розчину MgSO4?

A. *2

52. Кріоскопічні сталі бензолу, оцтової кислоти, води, фенолу, камфори дорівнюють відповідно 5,12; 3,9; 1,86; 7,39; 40,00. Який з розчинників слід обрати для визначення молярної маси кріоскопічним методом?

A. *Камфору

53. Ізотонічність – це обов’язкова вимога, яку ставлять до інфузійних розчинів. Вкажіть значення, неможливе для ізотонічного коефіцієнта:

A. *1

54. Ізотонічність – це вимога, яку ставлять до ін’єкційних розчинів та очних крапель. Розчин якої речовини має найбільший осмотичний тиск при однаковій молярній концентрації і температурі:

A. *Al2(SO4)3

55. Для кількох 1 % водних розчинів нелетких речовин визначили експериментально зниження температури кристалізації. Розчин якої речовини кристалізується при найнижчій температури, якщо молярна маса речовин така:

A. *60

56. Для визначення молярної маси нових лікарських речовин, а також оцінки ізотонічної концентрації може бути використаний метод:

A. *Кріоскопії

57. Проаналізовано ряд діаграм стану обмежено розчиних рідин. Встановлено, що до обмежено розчинних рідин не відноситься:

A. *Етанол-вода

58. В фармацевтичній промисловості для очистки і виділення ряду органічних речовин з високою температурою кипіння і нерозчинних у воді, можна застосувати

A. *Перегонку з водяною парою

59. Процес розділення сумішей на чисті компоненти, який теоретично обґрунтовується законами Коновалова, зветься

A. *Ректифікацією

60. Водно-спиртові суміші широко застосовується в медичній та фармацевтичній практиці. Вони відносяться до азеотропів. Яка особливість азеотропних сумішей?

A. *Нероздільно киплять

61. У медичній практиці використовують ізотонічні розчини. Такими є розчини натрій хлориду і глюкози з масовими частками:

A. *0,85–0,9 %; 4,5–5%