Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фізколоїдна.docx
Скачиваний:
1402
Добавлен:
23.08.2018
Размер:
90.76 Кб
Скачать

2. Фазові рівноваги

(правило фаз, діаграми стану одно- і двокомпонентних систем, розподіл речовин між двома рідкими фазами, екстракція)

1. Вкажіть рівняння, яке можна використати для розрахунку теплоти випаровування етанолу:

A. *Клапейрона-Клаузіуса

2. Обчислення температури фазових перетворень при різних тисках має важливе практичне значення для сучасного фармацевтичного виробництва і здійснюється відповідно до:

A. *Рівняння Клапейрона-Клаузіуса

3. На діаграмі плавкості системи сечовина-саліцилова кислота три евтектичні точки. Скільки хімічних сполук утворюється при взаємодії цих речовин?

A. *2

4. Співвідношення між кількостями рівноважних фаз в системі на діаграмі плавкості при даніой температурі можно визначити за правилом

A. *Важеля

5. В потрійній точці на діаграмі стану води:

A. *С=0

6. На діаграмі плавкості двокомпонентної системи з простою евтектикою вище лінії ліквідусу:

A. *Обидва компонента перебувають у рідкому стані

7. Чи залежить число ступенів свободи рівноважної гетерогенної системи від числа компонентів системи?

A. *Залежить

8. Скільки компонентів, фаз та ступенів свободи є в системі при реакції розкладу СаСО3:

A. *К=2, Ф=3, С=1

9. Дібазол характеризується спазмолітичною та гіпотензійною дією. Для розрахунку об’єму хлороформу потрібного для екстракції дібазолу з водного розчину необхідно знати

A. *Коефіцієнт розподілу

10. Визначте число ступенів свободи у системі салол-камфора, якщо з розплаву одночасно виділяються кристали обох компонентів.

A. *0

11. Супозиторії з саламаси (40 %) та метилстеарату (60 %) мають евтектичну температуру 32 0С. Яка кількість фаз існує в точці евтектики даної системи?

A. *3

12. Термічний аналіз це різновид фізико-хімічного аналізу, який вивчає залежність

A. *Температури кристалізації бінарних систем від їх складу

13. Скільки незалежних компонентів К, та яку кількість фаз Ф і ступенів вільності С має система, для якої рівноважна реакція розкладу СаСО3 в закритому апараті: СаСО3 → СаО + СО2 (n=2).

A. *К = 2, Ф = 3, С = 1

14. Йод, який використовується для медичних цілей, очищають сублімацією. При цьому проходить процес I2(тв.)  I2(г.). Вкажіть число фаз, число компонентів і число ступенів свободи утвореної рівноважної системи, якщо n = 2.

A. *Ф = 2; К = 1; С = 1

15. Знайти число фаз і число ступенів свободи в системі плюмбум-вісмут, якщо з розплаву Pb-Bi будуть випадати кристали вісмуту.

A. *2,1

16. Скільки фаз має рівноважна система, що застосовується у технології фармацевтичного виробництва, як розрихлювач NH4HCO3(T) → NH3(Г)+CO2(Г) + H2O(P):

A. *3

17. Більшість технологічних процесів у фармації відбувається в гетерогенних системах. Яка кількість фаз міститься у суміші евтектичного складу при евтектичній температурі двохкомпонентної системи?

A. *3

18. Визначити число незалежних компонентів в системі, яка застосовується в технології

фармацевтичних препаратів як розрихлювач: NH4HCO3(T) → NH3(Г)+CO2(Г) + H2O(P).

A. *3

19. Яка кількість ступенів свободи у рівноважній системі, що застосовують в фармацевтичних процесах як розрихлювач: NH4HCO3(T) → NH3(Г)+CO2(Г) + H2O(P), за умов, що на рівноважну систему впливають 2 зовнішні фактори?

A. *2

20. Екстракція – найпоширеніший метод виділення речовини із систем. Яким розчинником краще екстрагувати йод з водного розчину, якщо коефіцієнти розподілу змінюються в ряду: K(CS2) >K(C6H6) > K(циклогексан) > K(C6H14) > K(C6H13OH)?

A. *CS2

21. В евтектичній точці двокомпонентної системи з простою евтектикою в рівновазі знаходяться фази:

A. *2 твердих і розплав евтиктичного складу

22. Селективний розчинник, який використовують для вилучення речовин із лікарської рослинної сировини, називають

A. *Екстрагент

23. Коефіцієнти розподілу деякої речовини між: а) водою та октаном , б)водою та ССl4; в) водою та хлороформом, г) водою та гексаном , д)водою та бензолом відповідно рівні 48, 245 , 630, 65 та 110. Який розчинник є найбільш ефективним для екстракції цієї речовин з водного розчину?

A. *Хлороформ

24. Екстракція – це один із технологічних етапів виробництва лікарських препаратів. При досліджені розпреділення оцтової кислоти між хлороформом і водою було встановлено, що іі молекули утворюють димери в органічному розчиннику. Вкажіть рівняння, яким слід скористатися для розрахунку коефіцієнта розподілу в цьому випадку:

A. *К = с212

25. При дослідженні розпреділення йоду між хлороформом і водою було встановлено, що йод в кожній із рівноважних фаз знаходиться в одинаковому молекулярному стані. Вкажіть, яким рівнянням слід скористатися для розрахунку коефіцієнту розподілу у цьому випадку.

A. *K=C2/C1

26. Конденсованою системою називають систему, в якій

A. *Відсутня газоподібна фаза

27. Чому рівне число компонентів в точці перетинання лінії ліквідуса з вісью ординат на діаграмі плавкості?

A. *1

28. Одним із важливих етапів у вивченні фізико-хімічних властивостей води є аналіз її діаграми стану. Перелічіть фази, які будуть знаходитися у рівновазі при умовах, які відповідають потрійній точці на діаграмі стану води:

A. *Рідка вода, лід, пара води

29. В стоматологічній практиці використовують рідкі лікарські форми, які містять камфору і хлоралгідрат. Вкажіть, які фази будуть знаходитися у рівновазі при умовах, які відповідають евтектичній точці на вивченій діаграмі:

A. *Розплав евтектичного складу, кристали хлоралгідрату, кристали камфори

30. При виробництві супозиторіїв використовують діаграми плавкості. Правило фаз Гіббса для конденсованої системи записують так:

A. *С = К – Ф + 1

31. Чому рівне число ступенів свободи в точці перетину лінії ліквідуса з віссю ординат на діаграмі плавкості двокомпонентної системи з простою евтектикою:

A. *0

32. Лінію на діаграмі стану, вище якої не може існувати тверда фаза, називають

A. *Солідус

33. У фармацевтичному виробництві для виділення ефірних масел з рослинної сировини можна використати метод

A. *Екстракції

34. Термічний аналіз широко застосовують у фармації. Вкажіть кількість точок на діаграмі плавкості салол – камфора, компоненти якої утворюють просту евтектику, у яких система інваріантна.

A. *3

35. Термічний аналіз – широко використовується у фармації Вкажіть кількість точок на діаграмі плавкості фенол – n-толуїдин, компоненти якої утворюють одну хімічну сполуку, у яких число ступенів свободи дорівнює нулю.

A. *5

36. Термічний аналіз використовують у фармацевтичному виробництві та аналізі. Вкажіть кількість точок на діаграмі плавкості (ізоморфних речовин) NaBr–KBr, в яких система інваріантна.

A. *2

37. Вкажіть в якій формі потрібно використовувати правило фаз Гіббса до рівноважної гетерогенної системи при змінних температурі і тиску?

A. *С = К – Ф + 2

38. Вода у потрійній точці на діаграмі стану є системою

A. *Інваріантною

39. Точка максимуму на діаграмі плавкості, коли речовинаи утворюють стійку сполуку зветься:

A. *Сингулярною

40. Скільки компонентів, фаз та ступенів свободи є в системі при реакції розкладу СаСО3:

А. *К=2, Ф=3, С=1

41. На діаграмі плавкості двокомпонентної системи з простою евтектикою вище лінії ліквідусу:

А. *Обидва компонента перебувають у рідкому стані

42. Вкажіть число ступенів свободи перетину лінії ліквідусу з віссю ординат діаграми стану С = К – Ф + n двокомпонентної системи:

А. *С=0