Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ветеринарна мікробіологія.docx
Скачиваний:
130
Добавлен:
12.06.2018
Размер:
353.5 Кб
Скачать

2 Бацили

4 Клостридії

Питання 55. Збудниками спиртового бродіння є

Правильна відповідь: дріжджі

Питання 56. Які із названих мікроорганізмів є об’єктом вивчення мікробіології?

1 Мікоплазми

2 Бактерії і гриби

3 Рикетсії і хламідії

4 Актиноміцети

Питання 57. Як називаються бактерії зображені на рисунку?

2. Стрептококи

Питання 58. Назвіть типи живлення мікроорганізмів

3 Автотрофне

4 Гетеротрофне

Питання 59. Протеолітичні властивості мікроорганізмів це:

1 Здатність мікроорганізмів ферментувати цукри

2 Здатність мікроорганізмів ферментувати білки

4 Здатність мікроорганізмів руйнувати еритроцити крові

Питання 60. Що характерно для низового спиртового бродіння?

1 Воно проходить спокійно і дещо повільно

2 Дріжджі залишаються весь час на дні, піни утворюється мало

Відкриті питання:

  1. Морфологія прокаріотичних мікроорганізмів. Основні форми бактерій.

МОРФОЛОГІЯ БАКТЕРІЙ

Розміри бактерій коливаються від 0,2 до 10 мкм (більшість із них має розміри 0,5 - 0,8 мкм 2 - 3 мкм).Бактерії можуть мати різну форму (коки, палички, звивис­ті, ниткоподібні, трикутні, зіркоподібні, кільцеподібні та ін.).

За характером поділу та розміщення розрізняють такі коки:

-мікрококи (розміщуються поодиноко, безладно) - сапрофі­ти (але є й умовно-патогенні), спричинюють запальні процеси;

-диплококи (розміщуються попарно, мають форму бобів) - збудники епідемічного цереброспінального менінгіту, гонореї і бленореї;

-тетракоки (розміщуються по чотири) - непатогенні;

-сарцини (розміщуються тюками - по 8, 16, 32, 64) - непа­тогенні;

-стафілококи (мають форму грона) - спричинюють гній­но-запальні процеси;

-стрептококи (розміщуються ланцюжком) - спричинюють гнійно-запальні процеси.

  1. Ультраструктура прокаріотичних мікроорганізмів.

Ультраструктура бактерій вивчається за допомогою електронно-мікроскопічних і мікрохімічний досліджень. * Нуклеоїд, ядерна речовина клітини, її спадковий апарат, складається з подвійної нитки ДНК, зімкнутої в кільце і вільно занурене в цитоплазму, на відміну від еукаріотів. У молекулі ДНК закодована генетична інформація клітини. * Цитоплазма бактерій - дисперсна суміш колоїдів, що складається з води, білків, вуглеводів, ліпідів, мінеральних сполук та інших речовин. Бактеріальна цитоплазма нерухома, має високу щільність, містить дрібні зерна, що складаються з 60% РНК і 40% протеїну, що представляють собою рібонуклеоп-ротеіди, що отримали назву «рибосом». Вони виконують функцію синтезу білка.

Оболонка бактерій складається з цитоплазматичної мембрани, клітинної стінки і капсульного шару, що перетворюється у деяких видів в справжню капсулу. Цитоплазматичних мембрана прилягає до внутрішньої поверхні стінки і складається з трьох шарів: ліпідного, протеїнового та полісахаридного. Вона виконує функцію розділової перегородки, через неї за допомогою ферментів здійснюється активний транспорт різних речовин і іонів, необхідних для життєдіяльності клітини.

# Клітинна стінка захищає бактерії від шкідливих факторів зовнішнього середовища, бере участь у рості і поділі клітини. Міцність стінки забезпечує му-Рєїн, речовина полисахаридной природи. Деякі речовини, наприклад, лізоцим, можуть руйнувати клітинну стінку.

* Капсула. Під впливом різних факторів середовища деякі мікроби мають здатність відкладати на поверхні свого тіла більш потужний слизовий шар навколо клітинної стінки, що отримав назву «капсули». Капсульне речовина бактерії складається з полісахаридів, мукополісахаридів або полісахаридів.

Жгутики є основним локомоторним органоїдом бактерій. По розташуванню джгутиків рухливі мікроби поділяються на 4 групи: 1. Монотріхи - бактерії з одним джгутиком на кінці (холерний вібріон, синьогнійна паличка). 2. Амфітріхи - бактерії з двома полярно розташованими джгутиками або мають по пучку джгутиків на обох кінцях (Spimliun volutans). 3. Лофотрихи - бактерії, які мають по пучку джгутиків на одному кінці (палички синьо-зеленого молока). 4. Перітріхи - бактерії, що володіють джгутиками по всій поверхні тіла (Е. coli, сальмонели черевного тифу, паратифів А і В).

Соседние файлы в предмете Микробиология