Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Білокриницький С. М. Геодезія

.pdf
Скачиваний:
477
Добавлен:
14.03.2018
Размер:
10.12 Mб
Скачать

561

Розділ 9. Множення і зберігання планів і карт

1. Загальні відомості

При постійному використанні плани і карти порівняно швидко забруднюються, деформуються та стають непридатними до роботи. Крім того, в процесі виконання різного роду робіт виникає необхідність одночасного використання кількох примірників одного номенклатурного аркуша карти або плану. Тому оригіналами планів і карт, складених безпосередньо за матеріалами зйомок, користуються тільки у виняткових випадках, а для повсякденної роботи виготовляють їх копії.

В залежності від призначення і необхідної кількості копій планів (карт) їх множення здійснюється різними способами. Плани і карти видаються на картографічних підприємствах масовими тиражами в сотнях і тисячах примірників літографським або офсетним способом. У більшості випадків маркшейдерської практики буває достатньо обмежитися кількома примірниками копій плану. При цьому копії можуть складатися як у масштабі оригіналу карти (плану), так і з необхідним зменшенням або збільшенням масштабу.

2. Копіювання планів і карт без зміни масштабу оригіналу

Копіювання планів і карт без зміни їх масштабу може виконуватися різними способами.

Найбільш простим і водночас найбільш трудомістким є копіювання «на просвіт» із використанням прозорих матеріалів. У цьому випадку на оригінал накладають аркуш кальки (восківки) і копіюють його олівцем або тушшю. Слід мати на увазі, що копії креслень на кальці дуже деформуються при зміні температури й особливо вологості повітря. Тому для копіювання планів використовуються синтетичні

562

плівки типу лавсану, креслення на яких виконується спеціальною тушшю, що не змивається. Копіювання планів на креслярський папір виконується на світлокопіювальному столі. Для цього на скло столу кладуть оригінал, виготовлений на прозорій основі, а зверху – аркуш паперу; потім вмикають лампи, розташовані під склом світлостолу, і на просвіт на чистому аркуші паперу обводять контури олівцем або тушшю.

Для множення планів також використовується світлочутливий папір. При цьому креслення, виготовлене на прозорому матеріалі, накладають на аркуш світлочутливого паперу, обидва аркуші притискують один до одного й освітлюють. Під дією світла діазоз’єднання, які входять до складу світлочутливого шару, руйнуються на освітлених місцях; неосвітлені місця при проявленні в парах аміаку набувають певного (частіше коричневого) забарвлення.

Для світлокопіювання використовують спеціальні копіювальні рами і світлокопіювальні апарати. Для множення маркшейдерсько-геодезичної графічної документації використовувався світлокопіювальний апарат марки СКМН-1000-200, призначений для контактного світлокопіювання з одночасним проявленням світлокопій луговим розчином.

Найбільш прогресивним способом відтворення зображень є електрофотографія. При даному способі електропроцес ґрунтується на використанні напівпровідникових матеріалів; на фотошарі останніх при освітленні утворюється потайне електростатичне зображення, яке проявляється за допомогою дрібного порошку. На цьому принципі базується робота електрографічних репродукційних площинних апаратів типу «Ера» і «Вега», ротаційних електрографічних машин типу РЕМ, електрографічних копіювальних апаратів типу ЕФА та ін. Всі вищезазначені прилади

563

мали об’ємні габарити. На зміну їм прийшли ксероксні і скануючі апарати.

3. Копіювання планів і карт зі зміною масштабу оригіналу

У практиці виконання різного роду топографічних робіт часто виникає необхідність отримання копій планів і карт із зміною масштабу оригіналу. При перекреслюванні планів зі зменшенням масштабу (наприклад, із масштабу 1 : 500 в масштаб 1 : 2 000) отримують план із точністю, яка зазвичай задовольняє поставленим вимогам; при цьому деякими дрібними подробицями плану-оригіналу можна знехтувати. Зворотний перехід від масштабів більш дрібних до більш крупних неминуче веде до втрати точності отриманого плану й у порівнянні з оригіналом дає більш схематичне зображення місцевості. Тому плани, отримані збільшенням масштабу оригіналу, можуть бути використані лише для складання різних схем.

Існує багато способів копіювання планів і карт зі зміною масштабу оригіналу. Розглянемо деякі з них.

Геометричний спосіб полягає в нанесенні на оригінал дрібної квадратної сітки. На аркуш креслярського паперу також наносять квадратну сітку, розміри квадратів якої мають необхідне співвідношення масштабів копії й оригінала. Після цього з кожної клітинки оригінала переносять і відповідну клітинку копії ситуацію і рельєф, оцінюючи при цьому розміри і форму їх окремих елементів на око і з використанням пропорційного циркуля.

Графомеханічним способом плани перекреслюють зі збереженням заданого співвідношення масштабів за допомогою пантографа.

При оптико-механічному способі для отримання копій креслень використовують оптичні і фотомеханічні прилади. До оптичних приладів належать фоторепродукційні

564

апарати, діаскопи, оптичні пантографи, проектори, фототрансформатори та ін. До фотомеханічних відносять електрографічні апарати і машини типів Ера, ГЕМ та ін.

4. Збереження і використання планів і карт

Плани і карти виконують на креслярському папері вищого ґатунку, часто наклеєному на жорстку або еластичну основу для забезпечення довготривалого строку служби і збереження, а також на недеформованих прозорих синтетичних матеріалах. Однак при недбалому збереженні і користуванні вони дуже деформуються або швидко стають непридатними до роботи. Особливо сильно деформуються копії креслень, виготовлених на світлочутливому папері.

Основною причиною деформації паперу, що досягає 1% і більше, є зміна вологості повітря. Тому в приміщеннях для збереження планів і карт повинен витримуватися визначений режим: температура повітря 18-20°С при відносній вологості 50–65%. Приміщення повинні бути захищеними від пожеж, а також від гризунів, цвілі й інших факторів, які можуть викликати пошкодження креслень.

Вихідні креслення повинні зберігатись у горизонтальному положенні. Забороняється перегинати їх і згортати в рулони, оскільки це призводить до нерівномірної деформації паперу в різних напрямках. Плани, наклеєні на жорстку основу, слід зберігати у вертикальному положенні. Копії креслень на світлочутливому папері, кальці або лавсані можуть зберігатися в рулонах або в розгорнутому вигляді. Краще за все зберігати плани і карти в спеціальних шафах із висувними шухлядами, віддаленими від приладів обігріву, або стелажах.

Топографічні карти і плани, які мають багато примірників, одного номенклатурного аркуша (від декілька сотень до кількох тисяч) зберігаються на спеціальних складах карт в упаковках по 250 і 500 примірників.

565

Контрольні запитання та завдання

1.Поясніть способи копіювання планів і карт без зміни масштабу оригіналу.

2.Охарактеризуйте способи копіювання планів і карт зі зміною масштабу оригіналу.

3.Як зберігаються і використовуються карти і плани?

566

Список літератури

1. Білокриницький С.М. Топографія і геодезія : методичний посібник : у 2 ч. / С.М. Білокриницький. – Чернівці :

Рута, 2001. – Ч. 1. – 64 с.

2. Білокриницький С.М. Топографія і геодезія : методичний посібник : у 2 ч. / С.М. Білокриницький. – Чернівці :

Рута, 2005. – Ч. 2. – 48 с.

3. Білокриницький С.М. Геодезія : навчальний посібник у 6 частинах / С.М. Білокриницький. – Чернівці : Рута, 2008. –

Ч.1 – 88 с.

4. Білокриницький С.М. Геодезія : навчальний посібник у 6 частинах / С.М. Білокриницький. – Чернівці : Рута, 2008. –

Ч.2 – 104 с.

5. Білокриницький С.М. Геодезія : навчальний посібник у 6 частинах / С.М. Білокриницький. – Чернівці : Чернівецький національний університет, 2009. – Ч.3 – 96 с.

6. Білокриницький С.М. Геодезія : навчальний посібник у 6 частинах / С.М. Білокриницький. – Чернівці : Чернівецький національний університет, 2009. – Ч.4 – 88 с.

7. Білокриницький С.М. Геодезія : навчальний посібник у 6 частинах / С.М. Білокриницький. – Чернівці : Чернівецький національний університет, 2010. – Ч.5 – 120 с.

8. Білокриницький С.М. Геодезія : навчальний посібник у 6 частинах / С.М. Білокриницький. – Чернівці : Чернівецький національний університет, 2011. – Ч.6 – 100 с.

9. Буланов А.И. Геодезия / А.И. Буланов. – М. : Изд-во ге-

одез. лит., 1962. – 316 с.

10. Гофманн-Велленгоф Б. Глобальна система визначення місцеположення (GРS). Теорія і практика / Б. ГофманнВелленгоф, Г. Лихтенггер, Д. Коллінз ; пер. з англ. ; за ред. Я. С. Яцківа. – К. : Наук. думка, 1995. − 380 с.

11. Господинов Г.В. Топография / Г.В. Господинов, В.Н. Сорокин. – М. : Изд-во Моск. ун-та, 1974. – 360 с.

12. Геодезия : в 2 ч. / [А.Ф. Соловьев, П.Н. Тарасов, Ф.В. Тарасенко и др.]; под ред. А.Ф. Соловьева. – М. : ВИ МО, 1966. − Ч. 1. – 502 с.

13. Геодезия: в 2 ч. / [А.Ф. Соловьев, П.Н. Тарасов, С.И. Эвенчик и др.]; под. ред. В.П. Александрова и А.Ф. Соло-

вьева. – М. : ВИ МО, 1962. − Ч. 2. – 422 с.

14. Геодезия. Топографические съемки / [Ю.К. Невмывакин, Е.И. Халугин, П.Н. Кузнецов, А.В. Бойко]. – М. : Не-

дра, 1991. – 317 с.

567

15.Інструкція з топографічного знімання у масштабах 1 :

5000, 1 : 2 000, 1 : 1 000, 1 : 500. – К., 1999. – 155 с.

16.Костецька Я.М. Геодезичні прилади. Частина ІІ. Електронні геодезичні прилади : підручник для студентів геодезичних спеціальностей вузів / Я.М. Костецька. – Львів :

ІЗМН, 2000. – 324 с.

17.Маслов А.В. Геодезия / А.В. Маслов, А.В. Гордеев, Ю.Г. Батраков. – М. : Недра, 1980. – 616 с.

18.Островський А.Л. Геодезія : Підручник. Частина друга / А.Л. Островський, О.І. Мороз, В.Л. Тарнавський; За заг. ред. А.Л. Островського. – Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2008. – 564 с.

19.Поклад Г.Г. Геодезия : учебник для вузов / Г.Г. Поклад.

– М. : Недра, 1988. – 304 с.

20.Руководство по фототопографическим работам : в 2 ч.

– М. : РИО ВТС, 1981. – Ч. 1. – 276 с.

21.Руководство по топографическим съемкам в масштабах

1: 5000, 1 : 2000, 1 : 1000, 1 : 500. Наземные съемки. – М. : Недра, 1977. – 135 с.

22.Руководство по астрономо-геодезическим работам. Геодезические работы. – М. : РИО ВТС, 1980. – 422 с.

23.Салищев К.А. Картоведение / К.А. Салищев. – М. : Изд-во Моск. ун-та, 1982. – 408 с.

24.Топографія з основами геодезії / [Божок А.П., Дрич К.І., Барановський В.Д. та ін.] – К. : Вища шк., 1995. – 275 с.

25.Топографо-геодезична та картографічна діяльність (законодавчі та нормативні акти). Ч. І. Головне управління геодезії, картографії та кадастру. – К., 2000. – 405 с.

26.Шилов П.И. Геодезия / П.И. Шилов. – М. : Недра, 1963.

– 382 с.

27.Тревого І.С. Геодезичні прилади : Практикум: Навч. посібник / Т.Г. Шевченко, О.І. Мороз, І.С. Тревого; за редакцією Т.Г. Шевченко. - [2-е вид.]. – Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2010.

– 236 с.

28.Фототопография / [В.П. Литвиненко, Б.И. Приданцев, В.Ф. Кручинин и др.]– М. : ВИ МО, 1980. – 464 с.

29.Шевченко Т.Г. Геодезичні прилади : Підручник / Т.Г. Шевченко, О.І. Мороз, І.С. Тревого; за редакцією Т.Г. Шевченко. - [2-е вид.]. – Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2009. – 484 с.

568

 

ЗМІСТ

3

Вступ......................................................................................

Розділ 1. Загальні відомості з геодезії і топографії .........

19

1. Поняття про форму і розміри Землі..............................

19

1.1. Поняття про фігуру Землі............................................

19

1.2. Земний еліпсоїд............................................................

22

1.3. Основні лінії і площини еліпсоїда..............................

25

2. Системи координат, які застосовуються в геодезії......

27

2.1. Географічні координати..............................................

27

2.2. Прямокутні координати на поверхні еліпсоїда і кулі 31

2.3. Плоскі прямокутні координати ..................................

33

2.4. Полярні координати.....................................................

34

2.5. Світова геодезична система 1984 р. (WGS-84) .........

35

3. Референц-еліпсоїд...........................................................

38

4. Орієнтування...................................................................

43

4.1. Орієнтування ліній по істинному і магнітному мериді-

анах.......................................................................................

43

5. Топографічні карти і плани............................................

47

5.1. Поняття про топографічні карти і плани, їх призначен-

ня...........................................................................................

47

5.2. Елементи карти, основні її властивості, вимоги до неї

5.3................................................................................................Математична основа карт і планів

51

53

5.3.1. Масштаби...................................................................

56

5.3.2. Проекція, розграфлення і номенклатура топографіч-

них карт................................................................................

60

6. Картографічні умовні знаки для зображення елементів

місцевості.............................................................................

69

6.1. Особливості оформлення топографічних карт і планів

6.2................................................................................................Зображення населених пунктів

72

75

6.3. Зображення промислових, сільськогосподарських і со-

ціально-культурних об’єктів .............................................

76

6.4. Зображення шляхів сполучення .................................

77

6.5. Гідрографія і гідротехнічні споруди..........................

78

6.6. Рослинний покрив і ґрунти.........................................

79

6.7. Зображення кордонів, границь, меж і огороджень...

80

6.8. Зображення опорних пунктів......................................

81

7. Рельєф місцевості............................................................

81

7.1. Основні форми рельєфу...............................................

81

7.2. Способи зображення рельєфу.....................................

84

7.3. Основні властивості горизонталей.............................

88

Розділ 2. Топографічні зйомки місцевості .......................

91

 

569

 

1.

Поняття про топографічні зйомки місцевості..............

91

2.

Методи топографічних зйомок......................................

94

3.

Геодезична основа топографічних зйомок.................

100

4.

Загальні поняття та класифікація планових і висотних

геодезичних мереж............................................................

101

5.

Геодезичні знаки і центри............................................

110

6.

Теодолітна зйомка........................................................

116

6.1. Суть і способи теодолітної зйомки ..........................

116

6.2. Прилади для виконання теодолітної зйомки...........

127

6.2.1. Компарування (еталонування) стрічки.................

128

6.2.2. Закріплення (позначення) точок на місцевості....

129

6.2.3. Провішування ліній................................................

131

6.2.4. Вимірювання ліній стрічкою.................................

133

6.2.5. Визначення відстаней, недоступних для вимірювання

стрічкою.............................................................................

135

7.

Теодоліти та їх види......................................................

136

7.1. Види (класифікація) теодолітів ................................

136

7.2. Загальна конструкція теодоліта, функціональне приз-

начення окремих частин...................................................

138

7.2.1. Принципова схема будови теодоліта....................

138

7.2.2. Горизонтальний круг..............................................

140

7.2.3. Відлікові пристрої...................................................

141

7.2.4. Зорові труби.............................................................

145

7.2.5. Рівні..........................................................................

151

7.2.6. Вертикальний круг теодоліта.................................

154

8.

Перевірки та юстування теодоліта..............................

158

9.

Приведення теодоліта в робоче положення...............

164

10. Вимірювання горизонтальних кутів..........................

165

11. Вимірювання вертикальних кутів.............................

169

12. Нитковий віддалемір. Визначення відстаней нитковим

віддалеміром......................................................................

171

13. Прокладання теодолітних ходів і полігонів. Прив’язка

їх до пунктів геодезичної мережі....................................

174

14. Зйомка ситуації місцевості.........................................

177

15. Камеральні роботи при теодолітній зйомці .............

178

15.1. Попередня обробка польових вимірювань............

178

15.2. Обчислення дирекційних кутів сторін ходів.........

180

15.3. Обчислення координат точок ходу........................

185

16. Побудова плану теодолітної зйомки.........................

192

16.1. Побудова плану полігону (ходу) за виміряними ку-

тами й горизонтальними прокладеннями.......................

192

16.2. Побудова прямокутної координатної сітки...........

195

570

16.3. Розрахунки для симетричного розміщення плану на

планшеті (цифрування координатної сітки)...................

202

16.4. Нанесення ситуації на план....................................

202

16.5. Оформлення плану...................................................

205

17. Обчислення площ........................................................

205

17.1. Способи обчислення площ......................................

205

17.2. Обчислення площі ділянки за координатами її вер-

шин.....................................................................................

206

17.3. Графічний спосіб обчислення площ ......................

207

17.4. Планіметри ...............................................................

209

Розділ 3. Геометричне нівелювання................................

216

1.

Види нівелювання.........................................................

216

2.

Суть і способи геометричного нівелювання..............

217

3.

Класифікація геометричного нівелювання за точністю

4..............................................................................................

Нівелірні знаки

222

224

5.

Види нівелірних робіт ..................................................

226

6.

Нівеліри..........................................................................

227

6.1. Класифікація нівелірів...............................................

227

6.2. Нівеліри з циліндричними рівнями..........................

229

6.3. Нівеліри з компенсаторами.......................................

230

6.4. Перевірки і дослідження нівелірів...........................

234

7.

Нівелірні рейки..............................................................

240

7.1. Перевірки нівелірних рейок......................................

242

8.

Визначення висот точок зйомочної мережі. Технічне ні-

велювання..........................................................................

244

9.

Трасування лінійних споруд........................................

248

9.1. Вибір напрямку і закріплення траси........................

249

9.2. Розмічування пікетів по трасі...................................

250

9.3. Розмічування головних точок кругової кривої

253

 

Винесення пікетів на криву.......................................

9.4. Нівелювання траси. Обчислення висот точок.........

256

9.5. Складання профілю траси.........................................

260

10. Нівелювання поверхні................................................

262

11. Способи проведення горизонталей...........................

266

Розділ 4. Мензульна зйомка.............................................

270

1.

Суть мензульної зйомки...............................................

270

2.

Прилади, що застосовуються при мензульній зйомці275

2.1. Мензула.......................................................................

275

2.2. Перевірки мензули.....................................................

276

2.3. Кіпрегелі .....................................................................

277

2.4. Перевірки кіпрегеля...................................................

280

2.5. Перевірки бусолі........................................................

284

Соседние файлы в предмете Геодезия