Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право, семінари 2017-2018 / Цивільне_право_семінар15.rtf
Скачиваний:
22
Добавлен:
14.12.2017
Размер:
62.63 Кб
Скачать

Питання 6.3 Непереборна сила

особа, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов'язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили. Не вважається випадком, зокрема, недодержання своїх обов'язків контрагентом боржника, відсутність на ринку товарів, потрібних для виконання зобов'язання, відсутність у боржника необхідних коштів.

Питання про непереборну силу заслуговує на окреме визначення. Під непереборною силою розуміють надзвичайні та невідворотні за умовами, що склалися, обставини. Ці обставини поділені на дві групи:

а) природні стихійні явища (землетрус, повінь, пожар, тайфун, різкі температурні коливання, що спричиняють загибель врожаю чи пізнє визрівання хлібів тощо. Вони характеризуються тим, що є надзвичайними – виходять за межі повсякденних звичайних природних явищ та є невідворотними – не можуть бути попереджені в результаті профілактичних заходів та подолані за стану сучасного розвитку науки та техніки і можливостей МНС (Міністерства з надзвичайних ситуацій) України;

б) деякі обставини суспільного життя (військові дії, масові захворювання (епідемії), національні та галузеві страйки). Сюди ж слід віднести й забороняючі акти державних органів.