Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Самостійна 4 Трудове

.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.10.2017
Размер:
18.02 Кб
Скачать

Бегерського В І

УЕ-21

Самостійна 4

Тема 4. Припинення трудового договору

1.Написати план-схему порядку звільнення працівника за появу на роботі в нетверезому стані.

Відповідно до Інструкції огляд проводиться в будь-який час доби в спеціалізованих кабінетах наркологічних диспансерів психіатрами-наркологами або у визначених органами охорони здоров’я лікувально-профілактичних установах психіатрами, психіатрами-наркологами, невропатологами, спеціально підготовленими лікарями інших спеціальностей, а також фельдшерами фельдшерсько-акушерських пунктів, значно віддалених від лікувальних закладів, які пройшли спеціальну підготовку з використанням методик і приладів, дозволених Міністерством охорони здоров’я України, за списком, затвердженим головним лікарем центральної міської (районної) лікарні.

Якщо особа направляється на огляд підприємством, у неї має бути письмове звернення за підписом посадової особи, завірене відповідною печаткою підприємства.

Допускається проведення огляду з ініціативи самого працівника, але тільки на підставі його письмової заяви.

  1. Особа, направлена на огляд за письмовим зверненням підприємства, може прибути в заклад охорони здоров’я як самостійно, так і в супроводі уповноважених працівників підприємства, але не пізніше двох годин з моменту встановлення підстав для проведення такого огляду.

  2. Уповноважений представник підприємства, який супроводжує працівника на огляд, зобов’язаний засвідчити особу працівника, а лікар — ознайомитися з документами останнього (паспортом, посвідченням водія тощо). Відсутність документів не може бути причиною для відмови у проведенні огляду. У цьому разі в протоколі огляду зазначаються прикмети обстежуваного, а також те, що особисті дані записані з його слів. Лікар, у присутності супроводжуючого, повідомляє оглянутій особі висновки за результатами огляду, про що робиться запис у протоколі.

  3. Якщо працівник ухиляється від проходження огляду або не дає можливості провести його в необхідному обсязі, це також фіксується у протоколі з обов’язковим зазначенням у ньому ознак сп’яніння і дій особи щодо ухилення від огляду.

  4. Протокол складається у двох примірниках, перший, засвідчений підписом лікаря і печаткою, видається уповноваженому представникові підприємства, котрий супроводив працівника на огляд, а другий залишається в закладі охорони здоров’я.

  5. Якщо за направленням підприємства працівник самостійно звернувся до закладу охорони здоров’я для проведення огляду, протокол медичного огляду надсилається поштою на підприємство або передається його представникові.

  6. Особа, яку оглядають, має право в десятиденний термін оскаржити висновки огляду до контрольної комісії медичного огляду або до відповідної контрольної комісії Міністерства охорони здоров’я чи до суду.

  7. Витрати на проведення огляду можуть компенсуватися на договірній основі. При цьому замовником огляду не можуть виступати фізичні особи, за винятком випадків проведення огляду за їхньою ініціативою.

  8. Висновки щодо огляду особи на стан сп’яніння, одержані з порушенням вимог Інструкції, вважаються недійсними.

  9. Разом з тим трапляється, що працівник відмовляється від проходження медичного огляду. Така ситуація і може бути врегульована в інструкції з відсторонення від роботи працівників, які перебувають у стані сп’яніння, що є внутрішнім нормативним актом підприємства, а отже, обов’язковим для виконання всіма його працівниками. Окремі положення інструкції необхідно включати до правил внутрішнього трудового розпорядку підприємства чи колективного договору. Обидва документи ухвалюються на загальних зборах (конференції) трудового колективу за поданням власника або уповноваженого ним органу і виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника). З інструкцією та правилами внутрішнього трудового розпорядку ознайомлюють усіх працівників під розписку під час прийняття на роботу.

  10. Якщо з алкогольним сп’янінням усе більш-менш ясно, то з наркотичним сп’янінням або наслідками зловживання медичними препаратами, засобами побутової хімії і т. п. набагато складніше. Тому зазначена інструкція повинна містити інформацію про те, хто приймає рішення про направлення працівника на обстеження і куди, за чиїм підписом і ким має бути виписане направлення на обстеження, хто повинен організувати доставку і супровід працівника на обстеження.

  11. Отриманий з медичної установи протокол огляду працівника на стан сп’яніння слугує підставою для розірвання трудового договору за пунктом 7 статті 40 КЗпП.

  12. Про розірвання трудового договору з працівником за пунктом 7 статті 40 КЗпП видається наказ, підставами для якого слугують акт і протокол огляду працівника на стан сп’яніння. У трудову книжку вноситься відповідний запис.

  13. Слід зауважити, що розірвання трудового договору за пунктом 7 статті 40 КЗпП може бути проведено лише за попередньою згодою виборного органу (профспілкового представника) первинної профспілкової організації.