Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінар 14-15 ТО.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
22.10.2017
Размер:
233.45 Кб
Скачать

8.4. Методологія проектування організаційних форм управління.

Удосконалення управління та підвищення ефективності діяльності організації залежать від розвитку методів проектування структур управління організацій. Це пов'язано з такими моментами:

– у нових умовах не можна оперувати старими організаційними формами, які не задовольняють вимоги ринкових відносин;

– у сферу управління неможливо переносити закономірності управління технічними системами;

– під час створення структури варто спиратися не лише на досвід, аналогію, інтуїцію, але і на наукові методи проектування;

– у процесі проектування складного механізму – механізму управління – слід покладатися на фахівців, що володіють методологією формування організаційних систем.

Специфіка проблеми проектування структури управління організації полягає в тому, що вона не може бути адекватно представлена у вигляді завдання формального вибору найкращого варіанта структури за чітко сформульованим критерієм оптимальності. Ця проблема мас багатокритерійний характер. Тому вона може бути вирішена на основі поєднання наукових методів аналізу, оцінювання, моделювання організаційних систем із суб'єктивною діяльністю відповідальних керівників, фахівців та експертів з вибору і оцінювання найкращих варіантів організаційних рішень.

Під методам проектування структури управління організації розуміють сукупність науково-теоретичних засобів і прийомів, які використовуються для розробки або вдосконалення системи управління організації.

Слід розрізняти методи виконання проектних робіт та, власне, методи проектування.

Методи виконання проектних робіт:

1. Оригінальне проектування є традиційним і характеризується тим, що всі види проектних робіт орієнтовані на створення індивідуальних проектів. Для кожного конкретного об'єкта розробляється проект, який максимальною мірою враховує особливості цього об'єкта.

2. Типове проектування – його методи припускають розподіл створюваної системи на складові компоненти і створення для кожного з них закінченого проектного рішення, яке потім з деякими модифікаціями використовується при проектуванні організаційної системи.

3. Автоматизоване проектування – створення і використовування на практиці систем автоматизованого проектування. В організаційних системах автоматизованого проектування процес розробки розглядається з системних позицій і заснований на використанні ЕОМ.

У наш час використовуються різноманітні методи проектування структур управління. З них найбільш поширеними є:

1. Досвідний метод передбачає вивчення рішень аналогічних завдань в інших організаціях, внесення пропозицій на основі аналізу ситуацій, що відбулись, та орієнтування на колективний досвід різних працівників.

2. Експертний метод також базується на досвіді фахівців, які добре знають сутність вирішуваних завдань, володіють достатньою інформацією про дійсні обставини цієї організації та вільні у висловленні своєї думки.

3. Метод аналогій полягає у застосуванні організаційних форм та механізмів управління, що виправдали себе в організаціях зі схожими характеристиками (характером вирішуваних питань, послуг, типом технології, обсягом виконуваних робіт і т.д.) стосовно організації, що проектується. На основі методу аналогій формуються типові рішення, схеми структур управління, тилові положення про підрозділи, посадові інструкції. Різновидами цього методу є еталонний (за основу береться структура управління організації з найкращими техніко-економічними показниками діяльності в галузі, в якій працюватиме майбутня організація) та типовий (за основу береться структура управління, яка є усередненою, типовою для відповідної галузі) методи.

4. Нормативний метод базується на використанні при побудові структури управління цілого ряду нормативів, серед яких можна вирізнити такі, норма керованості – відношення між чисельністю керівників та підлеглих; граничні величини службовців для формування з них самостійних відділів, бюро, груп; нормативна чисельність персоналу за функціями управління та ін.

5. Параметричний метод використовується в тих випадках, коли систему управління можна описати за допомогою взаємопов'язаних параметрів, які характеризують керований об'єкт та керівну підсистему (апарат управління).

6. Технологічний метод (або метод формування організаційної структури на основі технологічного процесу реалізації завдань управління) передбачає виконання роботи зі створення необхідних структур у такій послідовності: визначення цілей і завдань, а також функцій, які виконуються організаціями; виявлення обсягу необхідної інформації та характеру її носіїв; встановлення стандартного переліку робіт та операцій за кожною з функцій управління, а також алгоритмів їх реалізації, розрахунок на основі встановлених норм трудомісткості виконання управлінських робіт за окремими функціями управління; розподіл завдань і функцій між підрозділами структури управління.

7. Метод структуризації цілей передбачає розробку системи (дерева) цілей організації включно з їх кількісним та якісним формулюванням та наступний аналіз організаційної структури з погляду відповідності її системі цілей.

8. Метод економіко-математичного моделювання (організаційно- економічного та імітаційного) передбачає здійснення послідовно формалізованого опису розташування структурних елементів відповідного функціонального призначення, а потім – опису взаємодії цих елементів.

В основі організаційно-економічного моделювання лежить розробка графічних та математичних зображень розподілу прав і відповідальності, зв'язків між підрозділами та посадами, потоків інформації, необхідних для нормального функціонування організації.

Імітаційне моделювання передбачає побудову та використання моделей, які характеризують динаміку окремих показників об'єкта управління, що відбуваються під впливом дії зовнішніх або внутрішніх чинників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]