Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінар 12 ТО.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
22.10.2017
Размер:
54.6 Кб
Скачать

7.7. Сталість організації. Статична й динамічна сталість.

Сталість у теорії організації визначається як здатність системи функціонувати у станах, близьких до рівноваги, в умовах постійних зовнішніх і внутрішніх збурюючих впливів.

Виділяють:

♦ сталість першого роду - властивість системи знову повертатися в початковий стан після виходу зі стану рівноваги;

♦ сталість другого роду - перехід систем в новий рівноважний стан після виходу зі стану рівноваги.

Сталість першого роду відповідає статичної, другого - динамічної рівноваги, що обумовлюється статикою явищ і динамікою процесів, що відбуваються у складних соціально-економічних системах.

Вперше дослідження економічних систем у статиці і динаміці було проведено американським економістом Дж. Кларком.

Для статики властиві незмінність рівноваги, в той час як динаміка вивчає зміну явищу у часі і просторі.

Рівновага - поняття більш вузьке, аніж сталість, але при цьому воно є одним з неодмінних її умов. Природною рівновагою є стан динамічного балансу (гомеостазу), тобто безперервного речовинно-енергетичного оновлення із збереженням основних якісних характеристик і кількісних параметрів, які поступово змінюються аж до переходу в якісно інший стан або фазу дисбалансу (руйнування).

Сталість, будучи універсальною властивістю різних типів систем (економічних, технічних, біологічних), полягає в їх здатності ефективно виконувати внутрішні і зовнішні функції, незважаючи на негативний вплив екзо- і ендогенних факторів.

Сталість розвитку системи характеризується систематичним збільшенням результату не нижче допустимого мінімуму і не вище об'єктивно детермінованого максимуму. У зв'язку з цим представляється доцільним розмежувати поняття «сталий ріст» і «сталий розвиток».

Сталий ріст означає односпрямований позитивний вектор зміни кількісних параметрів явища, в той час як сталий розвиток припускає відступи від позитивних значень зростання на користь якісних характеристик. При цьому сумарний вектор руху за досить тривалий період часу, незважаючи на періодичні негативні і нульові значення, буде мати в цілому позитивну спрямованість.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]