Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

самостійна 1 право

.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
22.10.2017
Размер:
57.05 Кб
Скачать

Назва теорії

Представники

Сутність теорії

Економічна теорія

Енгельс

Маркс

Вона пояснює причини розпаду родового суспільства виникненням моногамної сім'ї, великими суспільними поділами праці, переходом від родової (колективної) власності до приватної власності, а також виникненням протилежних антагоністичних класів. З виникненням антагоністичних класів і соціальних груп родове суспільство (Рада старійшин) уже не могли регулювати відносини між цими класами і соціальними групами. В зв'язку із цим необхідна була нова організація влади — державна влада та її апарат, чиновники, для яких управління і примус були основною діяльністю або єдиною.

Природно-правова (договірна) теорія

Томаса Гоббса, Джона Локка, Жан-Жака Руссо

теорія про походження держави, яка є складовою частиною теорії “природного права” (XVII—XVIII століття). Суть цієї концепції зводиться до того, що держава і право виникли із людських угод, що вони створені по волі людей шляхом суспільного договору для захисту власності, життя і свободи людей. Елементи цієї теорії можна знайти в процесі виникнення держави в Стародавньому Римі, коли точилася боротьба між патриціями і плебеями за державну владу і вони прийшли до компромісу — угоди.

Теорія насильства

Людвігом Гумпловичем, К. Оппенгеймером, Е. Тюрінгом, Карлом Каутським

Її суть зводиться до того, що держава виникла в результаті насильства і завоювання одного племені іншим, одного народу іншим. Вона розглядається як панування сильного над слабким. Ця теорія розкриває зовнішні, політичні фактори виникнення держави, але упускає соціальні причини виникнення держави.

Психологічна теорія

Жозеф Артюр де Гобіно

Х'юстон Стюарт

Держава виникає з психологічної потреби більшості людей як організація, створена для управління суспільством творчою меншиною, вона покликана бути основою адекватної ієрархічної соціально-політичної структури. Походження держави пов'язується з людською психікою, якій притаманна потреба копіювати дії та підкорятися лідеру — видатній особі, яка здатна керувати суспільством. Держава є організацією для здійснення такого керівництва. Жозеф Артюр де Гобіно та Х'юстон Стюарт Чемберлен вважали, що за своєю природою людство поділяється на два основних психічних типи:

Теологічна теорія

Аврелій Августин, Фома Аквінський

Її суть зводиться до того, що держава виникла по Божій волі, або визначена людині Богом. Підтвердження цієї теорії ми можемо знайти в Біблії (Старий Заповіт), де говориться про виникнення держави в Стародавньому Ізраїлі, коли Мойсей виводив євреїв з Єгипту. Ця теорія мала успіх у стародавньому світі: в країнах Далекого Сходу, в Єгипті, Вавилоні, Сирії та інших.

Другою теорією є договірна теорія про походження держави, яка є складовою частиною теорії “природного права” (XVII—XVIII століття). Суть цієї концепції зводиться до того, що держава і право виникли із людських угод, що вони створені по волі людей шляхом суспільного договору для захисту власності, життя і свободи людей.

Органічна теорія

Спенсер

ототожнює процеси виникнення і функціонування держави з біологічним організмом. Уявлення про державу як про своєрідну подобу людського організму сформульовані ще давньогрецькими мислителями. Г. Спенсер, натхненний успіхами природознавства, розвинув цю думку, заявивши, що держава - це суспільний організм, який складається з окремих людей, подібно до того, як живий організм складається з клітин.

Патріархальна теорія

Робер Філмер

теорія виводить походження держави від сім'ї, яка шляхом розвитку переходить в рід, від роду до племені, до об'єднання племен і до виникнення народності, як союзу племен. Державна влада поступово виростає від влади батька в сім'ї до влади Ради старійшин племені і досягає влади князя, короля або вождя.

Патримоніальна теорія

Людвіг фон Галлер

У центрі теорії є ідея, що держава походить від права власника на землю (патримониум). З права володіння землею влада автоматично поширюється на людей, що проживають на цій землі, за такий, приблизно, логіці: влада обмежена територією; хто знаходиться на цій території, повинен підкорятися владі; хто володіє територією, той здійснює владу.

Назва функції

Зміст функції

(3-4 речення)

Органи держави, які займаються її реалізацією

Внутрішні

Економічна

регулювання сфери економічних відносин створення умов для розвитку виробництва; організація виробництва на основі визнання і захисту різних форм власності, підприємницької діяльності; прогнозування розвитку економіки;

Державне казначейство

Соціальна

забезпечення соціальної безпеки громадян, створення умов для повного здійснення їх права на працю, життєвий достатній рівень; зняття і пом'якшення соціальних суперечностей шляхом гуманної та справедливої соціальної політики;

Фінансового контролю

організація і забезпечення системи оподаткування і контролю за легальністю) прибутків громадян та їх об'єднань, а також за витратою податків;

Державне казначейство

Охорони правопорядку

забезпечення охорони конституційною ладу, прав і свобод громадян, законності і правопорядку, довкілля, встановлених і регульованих правом усіх суспільних відносин.

Поліція, МВС

Зовнішні

Оборони країни

захист державного суверенітету від зовнішніх посягань як економічними, дипломатичними, так і воєнними засобами;

армія

Взаємовигідне співробітництво з іншими країнами

встановлення і підтримання дипломатичних зносин з іноземними державами відповідно до загальновизнаних норм і принципів міжнародного права;

Участь у забезпеченні миру і колективної безпеки

часть у врегулюванні міжнаціональних і міждержавних конфліктів; боротьба з міжнародними злочинами.

Тема 2. Типи і форми держави

Завдання 1. На підставі аналізу запропонованих джерел розробіть та законспектуйте схему класифікації:

* форми правління (із зазначенням прикладів держав кожного виду).

* форми державного устрою правління (із зазначенням прикладів держав кожного виду).

* форми державного режиму (із зазначенням прикладів держав кожного виду).

Основні форми державного правління

Республіка:

  • парламентських республіках (Індія, Італія, Австрія, Німеччина, Туреччина, Ірландія)

  • президентських республіках (США, Бразилія, Мексика, Аргентина, Нігерія)

  • змішаній (президентсько-парламентській) республіці є елементи як президентської, так і парламентської форм правління (Україна, Франція, Білорусь, Перу).

Монархія:

  • абсолютна монархія(Оман, Саудівська Аравія, Кувейт.)

  • обмежена (конституційна) монархія (Андора, Велико Британія)

Форми державного устрою правління

  • Проста (унітарна) держава (Іспанія, Україна, Фінляндія, Португалія)

  • Складна:

Федерації (Російська федерація, США, Канада, Мексика, Нігерія)

Конфедерації(Швейцарія)

Форми державного режиму:

Демократичний

  • ліберальний (країнам Латинської Америки)

  • радикальний (Корея, Ірак)

  • консервативний (Велико Британія)

Недемократичний

  • тоталітарні(Білорусь)

  • авторитарні(Венесуела)

Завдання 2. Проаналізуйте за формами держави (формою правління, формою державного устрою правління) Францію, США, Німеччину, Російську Федерацію, Респубіку Білорусь, Польщу.

Франція –парламентсько-президенська республіка,проста-унітарна,демократична-консервативна.

США-презеденська республіка,федерація, ліберальна.

Німеччина-парламенська республіка, федерація, консервативна.

Російська Федерація-президенська федеративна республіка, федерація,радикальна( з огляду на агресію стосовно України)

Республіка Білорусь-президенська республіка, унітарна, тоталітарна.

Польща-парламенсько-президенська республіка,проста-унітарна, консервативна.

Тема 3. Механізм держави

Завдання 1. Проаналізуйте поняття «механізм держави», «апарат держави» та «апарат державного управління».

Механізм держави - це система установ, підприємств, органів державної влади та інших державних організацій, за посередництвом яких здійснюються функції держави

Державний апарат — центральна частина механізму держави, юридично оформлена система всіх державних органів, які здійснюють управління суспільством, виконують завдання та функції держави

Завдання 2. Здійсніть класифікацію органів влади за принципом поділу влади, за територіальною ознакою діяльності, за характером компетенції, за способом прийняття рішень, за порядком утворення.

Класифікаці органів влади за принципом поділу влади:Законодавча,виконавча,судова.

За територією дії:

  • загальні;

  • суб'єктів федерації

  • місцеві

За характером компетенції:

  • органи загальної компетенції — уряд;

  • органи спеціальної компетенції — міністерства тощо

За характером і змістом діяльності:

  • законодавчі

  • виконавчі

  • правоохоронні судові

  • контрольно-наглядові

За способом утворення:

  • виборні

  • призначувані

Завдання 3. Складіть схему державних органів.