Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦЕРКОВНЕ ПРОТИСТОЯННЯ НА ТЕРЕНАХ УКРАЇНИ МИНУЛЕ І СУЧАСНІСТЬ.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.10.2017
Размер:
673.32 Кб
Скачать

Протистояння під час російсько-української війни 2014-2017рр

Витоки протистояння

Одним з джерел протистояння церков під час російсько-української війни 2014-2017 рр. стало різне ставлення церков до збройної агресії Росії проти України. Російська церква розглядає російську агресію як можливість зберегти та поширити свій вплив на Україну, а збройне протистояння на сході України — як внутрішньоукраїнський. Українська церква розглядає цей конфлікт як неприховану агресію з боку Росії та спробу знищення державності України та української церкви.

Роль Української православної церкви в обороні України

З самого початку російсько-української війни УПЦ КП опікувалася українським військом та сім'ями українських військових.

Активна проукраїнська позиція УПЦ КП призвела до проявів релігійно-вмотивованих переслідувань, які здійснювали бойовики-сепаратисти під час збройного протистояння на сході України. Сепаратисти також привласнюють церковне майно, викрадають, піддають тортурам і вбивають священнослужителів та прихожан, забороняють будь-яку релігійну практику, окрім православ'я Московського Патріархату та деяких інших виключень[5].

Про вкрай складне положення УПЦ КП та УАПЦ на окупованих територіях Донбасу та Криму повідомив також керівник Релігійно-інформаційної служби України Тарас Антошевський:

Роль Російської православної церкви у агресивній зовнішній політиці Російської Федерації

Позиція російських церковних діячів

Залишки Свято-Іверського храму Української православної церкви Московського Патріархату після військових дій в зоні міжнародного аеропорту «Донецьк» імені Сергія Прокоф'єва, 18 травня 2015

З самого початку російсько-української війни представники незаконних збройних формувань відкрито заявляли про свою прихильність до московського православ'я і початок «хрестового походу» проти України, так, наприклад, «накази командувача ополченням ДНР» поширювались, в тому числі, через інтернет-сайт однієї з єпархій московського патріархату.

14 серпня 2014 року на офіційному сайті РПЦ був розміщений фрагмент послання Московського патріарха Кирила Константинопольському патріарху Варфоломію, у якому, намагаючись протиставити все українське суспільство одній конфесії Московського Патріархату, патріарх Кирило заявив, що, починаючи з Майдану, «розкольники» (тобто УПЦ КП) і уніати «відкрито закликали до викорінення Православ'я» на території України, а «з початком бойових дій уніати і розкольники, отримавши в руки зброю, під видом антитерористичної операції стали здійснювати пряму агресію по відношенню до духовенства канонічної Української Православної Церкви на сході країни». Тобто, на його думку, в Україні відбувається не АТО, а релігійна війна «під виглядом АТО». Із заявою щодо цього послання виступила Українська греко-католицька церква, заявивши, що «Неприпустимим є лукаве намагання перенести здійснення природного права українського народу на свободу і незалежність своєї країни в міжконфесійну площину, що провокує нове напруження та нову смуту в українському суспільстві — цього разу в ділянці міжконфесійних відносин».

Показовим є ставлення до війни на сході України представників УПЦ МП: коли 8 травня 2015 року на урочистому засіданні Верховної Ради України, присвяченому 70-й річниці перемоги над нацизмом в Європі, президент Петро Порошенко зачитував прізвища 21 бійця, котрі отримали звання Героя України, (серед 10 них — посмертно) за участь в АТО, то встали і привітали їх аплодисментами всі присутні, навіть запрошені на засідання іноземні гості, але не представники УПЦ МП на чолі з її предстоятелем Онуфрієм, котрі демонстративно продовжували сидіти.

Сприяння терористичним угрупованням

Представники московського патріархату підтримують терористичні угрупування на Донбасі, молячись за «перемогу терористів та освячуючи їх знамена». При цьому бойовики чинені ними розгроми розглядають як боротьбу за православ'я.

Війна на сході України та релігійні погляди українців

У період з 25 грудня 2014 року по 15 січня 2015 року фонд «Демократичні ініціативи» спільно з соціологічною службою Ukrainian Sociology Service на замовлення Міжнародного центру перспективних досліджень провели соціологічне опитування громадян на території України (за вийнятком Луганської області та Криму) стосовно змін в релігійних уподобаннях українців. За результатами опитування 44,2 % опитаних громадян зараховують себе до вірних УПЦ КП, 20,8 % — прихильників УПЦ МП та 11 % — вірян УГКЦ. А єдиним регіоном, де явна більшість опитаних (55 %) визнала свою приналежність до УПЦ МП, є Донбас. При наявності в Україні 12714 громад УПЦ МП проти 4661 громад УПЦ КП, Московський патріархат більш ніж в два рази програє УПЦ КП по кількості прихожан. При цьому 20 % громадян України вважають Українську православну церкву Московського патріархату релігійним інститутом країни-агресора, який веде в Україні підривну діяльність. У зв'язку з військовою агресією Росії проти України посилилась тенденція переходу прихожан УПЦ МП під юрисдикцію УПЦ КП цілими парафіями і в різних регіонах України — на Волині, Львівщині, Рівненщині, Тернопіллі, Київщині, Херсонщині, Буковині, Вінничині.