Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KP.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
21.09.2017
Размер:
1.12 Mб
Скачать

3 Організаційний розділ

3.1 Документація та документообіг

При перевезенні зерна необхідно предоставити для перевезення наступні документи: фумігаційний сертифікат,товарно-транспортна накладна (ТТН) та дорожні листи вантажного автомобіля

Фумігація - газація, знищення шкідників та збудників хвороб рослин отруйними парами та газами. Одним з найбільш дієвих методів знезараження в даний час є фумігація або газова дезінсекція. Головна відмінність фумігації від всіх інших видів знезараження полягає в тому, що фумігант впливає на якість газу.

Подорожній лист вантажного автомобіля виписує підприємство-перевізник. А ТТН оформляє вантажовідправник (як правило, є замовником вантажоперевезень) у кількості не менше чотирьох екземплярів (для кожної поїздки і вантажоодержувача окремо) і засвідчує всі екземпляри підписом та печаткою (штампом).

Після прийняття вантажу згідно ТТН водій (експедитор) підписує всі її екземпляри. Перший примірник ТТН залишається у вантажовідправника, другий передається після доставки водієм (експедитором) вантажоодержувачу, третій і четвертий залишаються у перевізника. По третьому примірнику згідно п.14.4 Правил № 363 здійснюються розрахунки за надані транспортні послуги. Четвертий додається до подорожнього листа автомобіля і є підставою для обліку відпрацьованого водієм часу і нарахування йому заробітної плати. Якщо в табличній частині ТТН немає можливості перерахувати всі найменування вантажу, до такої накладної вантажовідправник може докласти звичайну накладну на товар з обов'язковим зазначенням відомостей про вантаж (перерахованих в графах 1-10 ТТН). При цьому в самій ТТН робиться відповідна відмітка.

Перевезення деяких категорій звичайних вантажів має свої нюанси. Наприклад, згідно п.29.8 Правил № 363 для перевезення швидкопсувних грузов6грузоотправітель зобов'язаний передати перевізнику разом з ТТН документи про якість або сертифікати на такі товари. Відомості про ці документи обов'язково зазначаються у ТТН.

Таким чином, перевізнику у вантажовідправника необхідно отримати ТТН у чотирьох примірниках (з додатком при його наявності), а при перевезенні певних категорій вантажів - ще й документи, що засвідчують якість перевезеного товару. Після доставки вантажу у перевізника залишаються два примірники ТТН і дорожній лист.

У дорожньому листі обов'язково повинні бути зазначені порядковий номер, дата видачі, штамп і печатку організації, якій належить автомобіль. Необхідною умовою оформлення цього документа (як і будь-якого первинного документа) є заповнення всіх застосовних до діяльності організації рядків форми, що дозволяє відобразити безліч важливих відомостей. Наприклад, час виїзду та повернення має безпосередній зв'язок з підтвердженням тривалості роботи водія, пункти призначення за маршрутами прямування дозволяють обгрунтувати виробничий характер поїздки і підтвердити показання лічильника. Бюджетні установи часто роблять помилку, записавши на зворотному боці не конкретні пункти призначення, а просто "Поїздки по місту". Як вважають співробітники статистичного відомства, у дорожньому листі необхідно зазначити кожний пункт проходження автомобіля.

Документообіг - рух документів на підприємстві від їх створення або одержання від інших організацій до прийняття до обліку, обробки і передачі в архів.

Бухгалтерським документом називається письмове свідоцтво, яке підтверджує факт здійснення господарських операцій, право на їх вчинення або встановлює матеріальну відповідальність працівників за довірені їм цінності.

Бухгалтерськими документами оформляються будь-які господарські операції в тій послідовності, в якій вони відбувалися. Це забезпечує суцільний, безперервний облік всіх об'єктів обліку; юридичне обгрунтування бухгалтерських записів, які роблять на підставі документів, що мають доказову силу; використання документів для поточного контролю та оперативного керівництва господарською діяльністю організацій; контроль за збереженням власності, так як документами підтверджується відповідальність працівників за довірені їм цінності; зміцнення законності, оскільки документи служать джерелом відомостей для подальшого контролю правильності, доцільності та законності кожної господарської операції при документальних ревізіях.

Документи, що надійшли в організацію, проходять такі етапи:

1.Первинна обробка (прийом);

2.Попередній розгляд (розмітка);

3.Реєстрація;

4.Розгляд документів керівником та винесення резолюції;

5.Направлення на виконання;

6.Контроль виконання;

7.Виконання документів;

8.Відправка вихідної кореспонденції;

9.Підшивка документів до справ;

Починаємо оформлення маршрутного листа із зазначенням реквізитів організації, найменування вказуємо повністю відповідно до установчих документів.

Ставимо порядковий номер форми і дату її складання. У правому верхньому кутку напишіть інформацію про затверджується сумі витрат, її візьміть з наданих звітів співробітника.

В основному тексті вкажіть посаду та ПІБ співробітника (повністю, наприклад, Іванов Іван Іванович), який був відправлений у службове відрядження. Ставимо табельний номер співробітника, його ви можете отримати з особистої картки або з наказу про прийом на роботу.

Далі оформлюємо табличну частину маршрутного листа. Тут вкажіть дату поїздки, мета, місце вибуття та прибуття. Також напишіть вид транспорту, який використовував співробітник для досягнення того чи іншого пункту. Сама остання колонка повинна містити найменування та дати документів, що підтверджують витрати на проїзд.

Під табличній частиною підведіть підсумок. Проставляємо кількість сторінок в додатку (звіти, рахунки, квитанції); вкажіть суму витрат. Після цього ви можемо вказати планову і фактичну суму витрат.

Документ підписуємо у головного бухгалтера і самого співробітника. Ставемо синій відбиток печатки організації.

Штамп організації ставити в маршрутному листі необов'язково. Деякі організації замість цього документа використовують бухгалтерську довідку-розрахунок, але на практиці податкові інспектора запитують саме маршрутний лист, тому для запобігання суперечок оформляйте форму кожен раз, коли відправляєте співробітника в службову поїздку.

3.2 Диспетчерське регулювання перевезень

Диспе́тчерська слу́жба, диспетчеризація— система оперативного контролю та управління технологічними процесами з метою забезпечення узгодженої роботи ланок одного або групи підприємств для досягнення оптимальних техніко-економічних показників, виконання графіків робіт, виробничих програм, логістичних операцій.

На диспетчера автотранспортного підприємства покладається здійснення з використанням засобів обчислювальної техніки, комунікацій і зв'язку оперативного регулювання ходу діяльності автотранспортного підприємства або його підрозділів відповідно з виробничими програмами, планів і змінно-добових завдань.

Для виконання покладених на нього функцій диспетчер автотранспортного підприємства виконує такі посадові обов'язки: контролює забезпеченість підрозділів автотранспортного підприємства необхідними пально-мастильними матеріалами, комплектуючими деталями, виробами та обладнанням; здійснює оперативний контроль за ходом діяльності автотранспортного підприємства, забезпечуючи максимальне використання виробничих потужностей, ритмічне і безперебійний рух автомобілів за встановленими графіками забезпечує виконання встановленого плану вантажних перевезень, змінного завдання водіями автомобілів; вживає заходів щодо попередження та усунення порушень ходу роботи, залучаючи при необхідності відповідні служби підприємства; виявляє резерви підприємства по встановленню найбільш раціональних режимів роботи парку автомашин, більш повної і рівномірної робочого навантаження водіїв. Збільшення обсягу вантажних перевезень і сум виручки; здійснює впровадження і забезпечує раціональне використання технічних засобів оперативного управління діяльністю автотранспортного підприємства; веде диспетчерський журнал. Складає звітні рапорти та іншу документацію про роботу автотранспортного підприємства в цілому і його диспетчерської служби; бере участь у роботі з аналізу та оцінки діяльності підрозділів автотранспортного підприємства: виявленню внутрішньовиробничих резервів; дає розпорядження операторам диспетчерської служби, керує їх роботою, здійснює контроль і перевірку правильності заповнення операторами порядку видачі та прийому подорожніх листів; контролює дотримання графіків випуску на лінію та руху автомобілів на маршрутах, виконання замовлень; здійснює перевірку реєстрації шляхової документації та облік роботи автомобілів; здійснює контроль за рухом автомобілів на лінії. Координує роботу операторів диспетчерської служби за отримання та доведення до водіїв таксі повідомлень про умови і особливості перевезень на маршрутах, стан доріг, особливості руху на окремих ділянках.

3.3 Організація роботи водіїв

На АТП застосовують підсумований (помісячний) вид обліку робочого часу . При цьому обліку, відпрацьований протягом дня час, може бути більше або менше встановленої планової тривалості, але сумарний час за місяць не повинен бути більше місячного фонду робочого часу. Щомісячний облік,що введений адміністрацією автопідприємства за погодженням с профспілковим комітетом, так як тривалість робочої зміни водія складає 10 годин 9 хвилин

Робочий час водія складається з часу:

  • підготовчого (9 хв. – огляд автомобіля, прогрівання двигуна, отримання шляхової документації, подача автотранспортного засобу на КТП);

  • медичного огляду (5 хв.);

  • час роботи в наряді (за кермом і виконання інших операцій, пов’язаних з транспортним процесом);

  • заключного часу (9 хв. – огляд транспортного засобу, постановка його на місце міжзмінного відстою, оформлення та здача шляхової документації диспетчеру).

Перерва для відпочинку і прийому їжі надається через чотири години роботи. Тривалість перерви може бути від 45 хвилин до двох годин, і в робочий час водія, на відміну від короткочасних перерв під час відпочинку, не включається. При робочій зміні більше восьми годин встановлюється дві перерви для відпочинку і прийому іжі. Після перших трьох годин безперервного руху водієві надається короткочасна перерва 15 хвилин, а потім по 10 хвилин через кожні дві години.

3.4 Графік роботи рухомого складу на маршруті.

Час виїзду з АТП повинен відповідати часу, який узгоджено з графіком випуску автомобілів на лінію.

Розклад руху автомобілів на маршруті, складається в точній відповідності з графіком руху автомобілів на маршруті. Його видають водію для роботи на маршруті.

Для того, щоб скласти графік роботи РС на маршруті спочатку визначаємо час знаходження автомобіля на маршруті. Після цього складаємо розклад руху для автомобілів. Ці дані заносимо в таблиці, шо представлені на листі 9 і 10 ілюстраційного матеріалу. На основі цих даних будуємо графік роботи для 5 автомобілів з урахуванням часу на обідню перерву (лист 10 ілюстраційного матеріал).

3.5Визначення чисельності водіїв, розподіл їх за кваліфікацією. Графік роботи водіїв

Дійсний фонд робочого часу

,

де - кількість календарних днів в плановому періоді, дн.;

- кількість вихідних днів, дн.;

- кількість святкових днів, дн.;

- тривалість чергової відпустки, дн. (водіям вантажних автомобілів більше 8т. - 28дн.);

- встановлена тривалість робочої зміни, годин.(п'ятиденна робоча неділя Тз = 8годин);

- кількість днів, в які робочий день скорочується на 1 годину (передсвяткові дні);

- відсоток втрат робочого часу з вини робітника (лікарняні, виконання держ. обов’язків, відпустка по навчанню та інше).

Чисельність водіїв розраховуємо на підставі кількості автомобіле-годин експлуатації рухомого складу та кількості автомобіле-годин, призначених на підготовчо-заключні роботи та медичний огляд водіїв.

Чисельність водіїв

,

де - коефіцієнт перевиконання норм виробітку,

- автомобіле-години підготовчо-заключних в робіт і медичного огляду

,

де - час на підготовчо-заключні роботи, = 18 хв.;

- час на медичний огляд, = 5 хв.

Після розрахунків будуємо графік робот водіїв на данному маршруті.

Год

160

160

160

160

160

30

Вх

Вх

Вх

Вх

Вх

29

Вх

Вх

Вх

Вх

Вх

28

8

8

8

8

8

27

8

8

8

8

8

26

8

8

8

8

8

25

8

8

8

8

8

24

8

8

8

8

8

23

Вх

Вх

Вх

Вх

Вх

22

Вх

Вх

Вх

Вх

Вх

Графік роботи водіїв у листопаді 2015р.

21

8

8

8

8

8

20

8

8

8

8

8

19

8

8

8

8

8

18

8

8

8

8

8

17

8

8

8

8

8

16

Вх

Вх

Вх

Вх

Вх

15

Вх

Вх

Вх

Вх

Вх

14

8

8

8

8

8

13

8

8

8

8

8

12

8

8

8

8

8

11

8

8

8

8

8

10

8

8

8

8

8

9

Вх

Вх

Вх

Вх

Вх

8

Вх

Вх

Вх

Вх

Вх

7

8

8

8

8

8

6

8

8

8

8

8

5

8

8

8

8

8

4

8

8

8

8

8

3

8

8

8

8

8

2

Вх

Вх

Вх

Вх

Вх

1

Вх

Вх

Вх

Вх

Вх

П.І.Б.

Поточний В.В

Кушнір И.Г

Захаренко Р.П

Резнік Н.О

Новіков М.С

1

2

3

4

5

Таблиця 3.1. – Графік роботи водіїв у листопаді 2015 р.

ВИСНОВОК

У курсовому проекті з організації перевезення мінеральної води було визначено параметри об’єкту перевезення, спосіб та умови процесу перевезення. Підібрано та обґрунтовано обрану марку рухомого складу. Розраховано основні техніко-експлуатаційні показники роботи рухомого складу. Обрано метод організації руху рухомого складу на маршрутах та його обслуговування. Обрано спосіб організації вантажно-розвантажувальних робіт та механізмів з обґрунтуванням та характеристикою механізмів

При виконанні курсового проекту, маючі базові данні, такі як =40000тонн, l0=0км , α=0,5 , Dр= 254 днів, ,було розраховано середню технічну швидкість, раціональну вантажопідйомність, добовий об’єм перевезень, кількість обертів на маршруті, час роботи автомобіля на маршруті і в наряді, час оберту на маршруті, собівартість перевезень і продуктивність рухомого складу час на навантаження і розвантаження, кількість автомобіле-днів у роботі, кількість автомобіле-годин у роботі, експлуатаційну кількість автомобілів, загального пробігу з вантажем за рік, загальний пробіг рухомого складу за рік, вантажообіг за рік, виконаної транспортної роботи за день, загальну трудомісткість, інвентарну кількість автомобілів, річну і денну витрати палива, річний фонд робочого часу для одного водія, чисельність водіїв.

Курсовим проектом розроблялися заходи по економії паливно-мастильних матеріалів, безпеці дорожнього руху, охороні праці і навколишнього середовища. Це дозволить своєчасну, безпечну та якісну доставку вантажу до місця призначення при найменших витратах на паливно-мастильні матеріали, поліпшити умови праці і відпочинку водіїв на маршруті. Це дасть максимальні прибутки автотранспортному підприємстві

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1. http://umw.com.ua/

2.https://uk.wikipedia.org/wiki/Мінеральні_води

3. Правила організації перевезення вантажів, 1996 р. – 96с.

4. Олександров Л.А., Организация и планирование грузовых перевозок. МОСКВА «Вища школа» - 1986. – 95ст.

5. Плужников В. А. Организация автомобильных грузовых перевозок М.: Транспорт, 1990. – 254с.

6. . Якобашвілі А. М., Олитський В. С., Цеханович А. Л. Спеціалізований рухомий склад рухомого складу для грузових автомобільних перевезень. М.: Транспорт, 1979. –319с.

7. Афанасєв Л. Л., Островський Н. Б., Цукерберг С. М.Єдина транспортна система і автомобільні перевезення. М.: Транспорт, 1982. – 269с.

8. Норми витрат паливно-мастильних матеріалів м. Суми, Соколик Б. В., 2006р. – 68с.