Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

КСПП / Особливості соціально ї підтримки у США та перші благодійні організації

.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.06.2017
Размер:
29.89 Кб
Скачать

2

  1. Особливості соціально ї підтримки у США та перші благодійні організації.

Швидкість індивідуального розвитку США урбанізація і розрив традиційних соціальних зв'язків між людьми призвели до проявів таких соціальних проблем яких неможливо було вирішити методом поширеним раніше в Західній Європі . Америка використовуючи провідну роль європейських традицій соціальної допомоги знайшла свій шлях у цьому процесі. До даного періоду характерно те що поряд з репресіями вкладається і її механізм соціального маневрування через прийняттясоціального законодавства підстави соціальних умов спрямованих на створення системи соціальної підтримки робітників та їхніх сімей. Соціальна допомога нужденним у США виникла і розвивалася під значним впливом різних релігійних груп. Наприклад організація перших притулків для неповнолітніх та похилого віку стала можливою завдяки діяльності римо католицьких орденів. Один з таких притулків був відкритий у 1827 році у новому орлеані . На початку 19 століття своєї благодійною діяльністю здобув популярність священник геккерман який організував суспільство милосердя для бідняків. Все це визначило подальший напрямок релігійної благодійності та американської соціальної роботи. Події що дав енергійний поштовх до створення системи соціальної допомоги нужденним стало перед Яна колоніями Незалежності а також створення американської декларації незалежності 1776 року. Поділля Америки стало створення для соціальних робітників створення армія порятунку її заснував у 1878 роціВільям Бут, також У 1894 році була створена ліга інституціональних церков і метою було здійснення загальноосвітньої виправної та філантропічний діяльності, наростання громадського руху допомоги жінкам призвело до створення спеціальних жіночих організацій, у 1888 році у зв'язку з активізацією феміністичного руху аристократичним і багатими жінками США була створена велика благодійницька організація міжнародна рада жінок. І головна мета полягала в координації дій для досягнення добробуту людини сім'ї та особистості.

2. Роль релігійних організацій у наданні соціальної підтримки:

А) благодійна діяльність римо-католицької церкви;

Серед мігрантів емігрантів США переважали прихильники римо-католицької церкви католики Головну увагу приділяли розвитку установ закритого типу особливо для дітей організації благодійний таких установ було суворо централізованій здійснювалось по ланцюжку єпархія Церква школа притулок, у сорокових роках 19 століття у США Винник анти католицький рух що вони були за знищення католицьких церков а також нападали на окремих представників духовенства проте за допомогою товариства вони змогли в багатьох місцях зміцнити вплив католицизму цьому чимало сприяли безкоштовні школи народні видовища також інші демократичні засоби до яких прибігла католицька церква. Католицька церква поступово Почала діяти у дусі християнського соціалізму до цього вона прийшла не відразу. У 1891 році було опубліковано енциклопедію про нові речі. У ній нагадували збірним що терпіння це одна з вищих християнських чеснот переконувалися робітників що що скасування приватної власності на сене меншої шкоди ніж капіталістів бо позбавить їх робочого місця. Ці принципи знайшли своє відображення в кінці дев'ятнадцятого століття яка заклалося в концепції теоретичного обґрунтування соціальної роботи.

Б) благодійна діяльність іудеїв;

Серед емігрантських організацій існувала значна кількість благодійних організацій і для іудеїв і вони з самого слова виникнення у 18 столітті були пов'язані з синагога ми однак з часом цей зв'язок слабшає. У 1829 році виникає світський благодійний середній будинок у 1888 році в США було засновано товариство допомоги єврейським хліборобам в Америці. Існували інші товариства гуманітарного та соціального забезпечення єврейський ідеології благодійництво було закладено прагнення до єднання, у дусі християнства також вони проповідували ідеї само порятунку через благодійність Також через різні різні акції та допомогу бідним збирали кошти через благодійні бали та базар.

В) благодійна діяльність протестантських церков

Найбільш поширеною формою благодійності була проста подача милостині. Жебрацтво не вважалося ганебним заняттям, навпаки, тяжким гріхом вважалося не дати тому, хто просить шматок хліба.  Точно відомо також, що благодійність багатих людей тоді часто поширювалася за межі своєї конфесії. Скажімо, князь Стефан Збаразький, який спочатку перейшов від православ'я до кальвінізму (протестантизм), а в кінці життя - до католицької церкви, протягом багатьох десятиліть до самої смерті надавав фінансову підтримку трьом православним храмам. Благодійність була не стільки допоміжним засобом суспільного благоустрою, скільки необхідною умовою особистого морального здоров'я: вона більше потрібна була самому ніщелюбцу, ніж жебракові Зовсім інше ставлення до благодійності демонстрували протестантські культури. Православ'я проповідувало можливість спокутувати гріхи за допомогою добрих справ. Серед людей такого складу благодійність вважалася обов'язковою. Зміна догматичного характеру релігії на світській, моральність була наслідком протестантизму.  Такій людині не личить любити жебраків. Жебраки не бажані Богу, і тому їх має вапна як породу. Як? Зробивши їх забезпеченими. «Найкращий спосіб зробити добро біднякам, - стверджував протестант Бенджамін Франклін, - це не полегшувати їм життя в бідності, а вивести з неї». Іншими словами, дати голодному не рибу, але вудку.  вважав, що милостиня розбещує працездатної людини, штовхає його до апатії і неробства.  З часом Армія Спасіння, яка називає себе «армією із засуканими рукавами», перетворилася на одну з найбільш потужних благодійних організацій світу. Зараз вона працює у 102 країнах, і бюджет її становить півтора мільярда доларів..  У протестантському відношенні до бідних завжди був присутній деякий оптимізм, заснований на постулаті: «Той, хто чесно працює, не може бути неуспішним». Наприклад, американський рада з боротьби з бідністю називався «Відділом економічних можливостей».  З часом в діловому протестантському світі благодійність стала втрачати свої релігійні корені, перетворюючись на інструмент покращення життя та перетворення соціуму. Товариство прийшло до розуміння, що процвітання вільного підприємництва можливий лише в умовах загального добробуту і високих життєвих стандартів.  Загоюючи соціальні виразки, благодійність збільшувала середній клас, готувала нових покупців, клієнтів, пацієнтів, розширювала внутрішній ринок і підтримувала соціальну стабільність. Благодійність ставала соціально спрямованим бізнесом.  3.Роль держави в організації соціальної допомоги. Боротьба з проявами соціальних патологій.

У боротьбі з поеми соціальні патології після громадянської війни війни особливої гостроти набули проблеми бізнес з народженням психофізичного розвитку зразком для американської моделі ізоляції стала в'язниця уолтон Street Філадельфії тут передбачалася обов'язкова робота постійна зайнятість ув'язнених фінансувалися в'язниці за рахунок праці і виплат грошей за працю також передбачалася можливість помилування і скорочення терміну покарання у тюрмах здійснювалися перевірки інспекторами вони були зобов'язані розмовляти зі злочинцями при їх обов'язок перед людьми у суспільстві. Розвивалося піклування про осіб з порушенням психофізичного розвитку у вісімнадцятому столітті у світі усіх божевільних на думку в тих чи бродяг поміщали у в'язниці зі злочинцями у США вони розглядалися як словесно сила загрозлива основа нації. Кожа у 1845 році були відкриті притулки для розумово відсталих дітей, у дитячих садах для дівчаток США намагалися розвинути насамперед господарські здібності, розвивалося піклування про сліпих, на початку 19 століття у США було приблизно 23 школи для сліпих, США розвивався також громадянський рух в допомогу глухонімий.

Боротьба з проявами соціальних патологій.

До середини 19 століття Америці різко збільшилось вживання опіуму, підшкірний укол став доступним широким верствам населення а відсутність стерильних умов призвело до збільшення різних хвороб, наркомані незабаром отримала великі масштаби і перетворилася в національне лихо, цією проблемою почав займатися федеральний уряд США значна частина коштів виділялася правоохоронні заходи а також запобігання ввезення та передавання цієї продукції з-за кордону, також була ще одна проблема Це проституція Хоча вона і переслідувала законом але вона але вона процвітала найбільше у світі це було пов'язано значним попитом на живий товар на капіталістичному ринку за різними даними у США у 19 столітті налічувалося від двох до п'яти мільйонів повій у двадцятому столітті в деяких Штатах вона була легалізована, з часом доходи від проституції вийшла на третє місце у світі після наркобізнесу і торгівлі зброєю Таким чином на соціальні проблеми США були обумовлені як індивідуальними так і суспільними причинами, у зв'язку з цим товариство Взяла на себе відповідальність за надання необхідної допомоги нужденним однією з таких форм допомоги стала діяльність благодійних організацій